Синдзян Китай

Бай Юн, 62-годишна пенсионирана учителка от начално училище №34 в град Урумчи, китайската провинция Синдзян, починала четири дни, след като била изправена на съд за втори път заради това, че практикува духовния метод Фалун Гонг.

По време на съдебно заседание срещу Бай Юн на 6 февруари 2015 г. роднините ѝ забелязали, че е много отслабнала и изглеждала така, сякаш не осъзнава какво се случва. Въпреки това съдията отказал да я освободи под гаранция.

Съдебното производство и смъртта на Бай идват след арест на 28 април 2014 г. Местната прокуратура одобрила ареста на 30 май, а Районният съд в Шуеймогоу провел първото съдебно заседание на 13 ноември.

Преди последния арест Бай излежала петгодишна затворническа присъда от 2007 до 2011 г. Две години след освобождаването ѝ отново я арестували и изпратили за повече от 40 дни в център за промиване на съзнанието. През 2015 г. я държали в арест в продължение на 15 дни.

Бай била подлагана на тези сурови изпитания само заради това, че практикува Фалун Гонг. Духовната практика е преследвана от 15 години насам от комунистическата партия в Китай.

Репресиите в Китай започват на 20 юли 1999 г. с еднолична заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин. Властите в Пекин установяват, че практикуващите Фалун Гонг са между 70 и 100 милиона души, почти два пъти повече от членовете на комунистическата партия.

Дзян Дзъмин не може да приеме, че само за няколко години Фалун Гонг печели сърцата на близо една десета от китайското население, докато комунистическата партия не успява да направи това с десетилетия. Според експерти, завистта на Дзян Дзъмин е коренната причина за репресиите.

Преследването на Фалун Гонг в Китай е незаконно, тъй като в китайската правна система не съществува закон, който да забранява практикуването на Фалун Гонг. Правозащитници определят преследването на Фалун Гонг като геноцид.


 

Този уебсайт използва cookies