Върховната прокуратура на Китай

Практикуваща Фалун Гонг в Китай е подала съдебен иск срещу Дзян Дзъмин, бивш лидер на китайската комунистическа партия (ККП), за иницииране и извършване на репресии срещу последователи на медитативната практика Фалун Гонг.

В Китай граждани могат да бъдат ищци по наказателни дела, за разлика от някои западни държави, където обвинения срещу ответници повдига правителството.

Джу Хъфей използва това си право и подаде жалба до Върховния народен съд на 16 май 2015 г. и до Върховната народна прокуратура на 19 май 2015 г.

В жалбата се казва: "Върховният народен съд и Върховната прокуратура са отговорни за защитаване на китайската конституция и правосъдие. Време е да се потърси отговорност от Дзян Дзъмин."

Джу започва да практикува Фалун Гонг през 1996 г. По това време тя оглавява организационен отдел на ККП и отговаря за персонала във Втори университет в Дзянсу. През 1998 г. я повишават до секретар на Комисията за инспекция на дисциплината в университета.

Скоро след началото на преследването на Фалун Гонг през юли 1999 г. Джу бива уволнена. Оттогава няколко пъти е незаконно задържана, арестувана и подложена на изтезания в психиатрична клиника в Нандзин, столицата на провинция Дзянсу. Последно е арестувана през юли 2013 г.

В своята жалба Джу обяснява, че Дзян Дзъмин се налага над останалите членове на постоянния комитет на Политбюро, за да даде старт на репресиите. Със своите действия той нарушава китайската конституция и причинява дълбока криза в китайското общество, която продължава вече 16 години.

"Служители на всички нива на правителството са притискани от своите началници да следват политиката на преследването. Те знаят, че практикуващите Фалун Гонг са невинни, но трябва да се ангажират с тези злодеяния, за да запазят работните си места, препитанието и сигурността си. Те също са жертви на преследването. Мисля, че чрез иска срещу Дзян Дзъмин помагам и на тях", пише Джу в жалбата.

"Ако не спрат да извършват злодеяния, на тях също ще им бъде потърсена съдебна отговорност. В жалбата посочвам само Дзян Дзъмин като ответник, защото той е лично отговорен за преследването. Той създаде среда, в която мнозина са принудени да извършват престъпления."

Предистория

Дзян Дзъмин еднолично започва преследването на Фалун Гонг през 1999 г. Той се възползва от тогавашното си положение на ръководител на ККП и налага решението си, въпреки несъгласието на останалите членове на постоянния комитет на партията. На 10 юни 1999 г. по негова заповед е създадено Управление 6-10, чиято цел е да координира преследването на Фалун Гонг. Управление 6-10 получава правомощия над закона, включително задържане на практикуващи в трудови лагери, затвори и центрове за промиване на съзнанието без съд и присъда.

Преследването е довело до смъртта на хиляди практикуващи Фалун Гонг през последните 16 години. Много от тях са починали в резултат на жестоки изтезания. Независими източници потвърждават, че в държавни китайски болници и затвори се извършва насилствено отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг, със знанието и одобрението на комунистическия режим.


 

Този уебсайт използва cookies