Дзян Дзъмин съд дело

Вълна от съдебни искове набира сила в Китай. Само за един месец последователи на духовната практика Фалун Гонг са завели над 200 съдебни искове в китайски съдилища срещу бившия държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин. Те го обвиняват в престъпления срещу човечеството и геноцид заради иницииране на репресиите срещу Фалун Гонг, които продължават от 20 юли 1999 г. насам.

По данни на Minghui.org, световният уебсайт на Фалун Гонг, към 1 юни 2015 г. 232 жители на 55 градове в 18 китайски провинции са завели 232 съдебни искове срещу Дзян Дзъмин.

Исковете са подадени във Върховната прокуратура и Върховния съд на Китай, а копия изпратени до уебсайта Минхуей. До момента няма движение по исковете.

Въпреки че новата политика на сегашния лидер Си Дзинпин е прилагане на върховенството на закона, по време на завеждането на исковете ищците са пострадали от репресивната система на комунистическата партия.

Както съобщава Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг, ищци са били задържани, а в няколко райони полицията е наредила на пощенските станции да не приемат писма с искове срещу Дзян Дзъмин.

В град Дзинчан, провинция Гансу, на 30 май сутринта, трима практикуващи Фалун Гонг пристигнали в пощенска станция, за да изпратят иск. Сътрудници на местната агенция за държавна и обществена безопасност ги арестували на място. Същият ден следобед в същата пощенска станция били задържани още двама практикуващи, дошли да подадат иск срещу Дзян Дзъмин.

В двата случая силите на реда конфискували всички материали за изпращане в съда, а задържаните били отведени в полицейски участък. Сега местонахождението им е неизвестно.

В Бинсян, провинция Хъйлундзян и в Мачън, провинция Хубей, полицаи наредили на местните пощенски служби да проверяват съдържанието на всички пратки и да не приемат такива със съдебни искове срещу Дзян Дзъмин.

Кампанията за подаване на съдебни искове срещу Дзян Дзъмин започна през май, след като в Китай беше въведено изискване към всички съдебни инстанции под никакъв предлог да не оставят без разглеждане и отговор съдебни искове. В противен случай ги грози "строго наказание".

Повечето ищци са последователи на Фалун Гонг; сред тях има и техни роднини, които не практикуват.

Кампанията на репресии срещу десетки милиони последователи на Фалун Гонг в Китай започва с еднолична заповед на Дзян Дзъмин преди 16 години и вече е отнела десетки хиляди човешки животи. В резултат на гоненията, в които е въвлечен целият държавен и партиен апарат, в различна степен е пострадало почти всяко китайско семейство.

Уебсайтът Минхуей публикува част от исковете срещу Дзян, описващи основните факти от преследването.

Сун Дъгуей от Луджоу, провинция Съчуан, завела иск на 28 май. В иска тя разказа, че са я задържали два пъти и принуждавали да посещава сесии за промиване на съзнанието в специални институции за усилено идеологическо превъзпитание – заради духовните ѝ убеждения. Когато казала на ръководителя на сесиите, че у дома я чака болна дъщеря, той ѝ отговорил: "Правителството ще се погрижи за нея". Скоро след това дъщеря ѝ починала. Съседите намерили тялото три дена след смъртта.

Уан Юефъ от Чънду, провинция Съчуан, бил уволнен от длъжността на заместник-директор на ремонтен завод през 2000 г. след неколкократни арести. По-късно го осъдили на 10 години затвор, а след това на две години превъзпитателен труд. В резултат на това трябвало да излежава затворническа присъда и да извършва робски труд.

Хан Джънмей от Циндао, провинция Шандун, разказва в своя иск, че семейството ѝ е пострадало от репресиите срещу Фалун Гонг. По-голямата ѝ дъщеря и зет ѝ са в затвор. Средната ѝ дъщеря е затворена насила в психиатрична болница. А малката ѝ дъщеря е заплашена с уволнение, ако не се откаже от Фалун Гонг.

Фалун Гонг е практика за подобряване на здравето и характера. Заради простите принципи и лесни за научаване пет медитативни упражнения се превръща в най-масовото явление в Китай през 90-те години на миналия век. Според китайското правителство, между 1992 и 1999 г. в Китай практикуващите са 70 милиона души, докато членовете на комунистическата партия по това време са 65 милиона души. Страхът на Дзян Дзъмин да загуби властта си го предизвиква да вземе решение за "елиминиране" на Фалун Гонг въпреки несъгласието на останалите членове на Политбюро на комунистическата партия.

Както по цял свят, така и в райони на Китай като Хонконг и Тайван, където комунистическата партия няма пряк контрол, Фалун Гонг не е преследван, вместо това се радва на огромна популярност.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies