Дзян Дзъмин съд

Над 60 000 практикуващи духовния метод за усъвършенстване на духа и тялото Фалун Гонг и техни близки са завели съдебни искове срещу Дзян Дзъмин, бившия лидер на китайската комунистическа партия, от края на май до 9 юли 2015 г.

Ищците призовават Върховната прокуратура и Върховния съд на Китай да изправят Дзян на съд за иницииране и извършване на жестоко преследване срещу симпатизантите на Фалун Гонг в Китай, което продължава вече 16 години.

В жалбите срещу Дзян се цитират незаконно затворничество, лишаване на граждани от конституционното им право на свобода на убежденията, злоупотреба с власт и много други престъпления.

Дзян подема кампания на репресии срещу Фалун Гонг на 20 юли 1999 г. и създава Управление 6-10 - тайна агенция за сигурност с мандат за унищожаване на Фалун Гонг и с власт над местните полиция, правителство и съдилища.

През последните 16 години, над 3800 практикуващи Фалун Гонг са починали в резултат на изтезания и репресии. Истинският брой на жертвите на преследването обаче е вероятно много по-голям, тъй като информацията в Китай е силно цензурирана.

Вълна от съдебни искове залива Китай

В редакцията на Minghui.org, световният уебсайт на Фалун Гонг, до момента са получени копия от 48 261 съдебни искове заведени от общо 60 156 практикуващи Фалун Гонг.

Сред ищците са 567 симпатизанти на духовния метод живеещи в 21 държави. Те също са завели искове в китайската Върховна прокуратура.

От началото на юли, всички писма, адресирани до Върховната прокуратура и Върховния съд, преминават "проверка за сигурност" и обработката им е забавена.

От 13 648 искове заведени през изминалата седмица, 7468 са доставени с куриер и приети в гореспоменатите съдебни институции с подпис от служител. Проследяване на статуса на писмата с жалбите показва, че много от тях са задържани в Пекинския пощенски експресен сортировъчен център за "проверка за сигурност".

Освен с писма, практикуващи Фалун Гонг завеждат искове по Интернет, гласова поща и факс. Жалби могат да се бъдат завеждани през уебсайтовете на Върховната прокуратура, Върховния съд, Бюрото за инспекция на Дисциплинарната комисия и Министерство на обществената сигурност.

Някои искове са заведни по телефон или факс. Други лично в канцелариите на Върховната прокуратура и Върховния съд.

Съдебните искове набират подкрепа

Практикуващи Фалун Гонг проведоха неотдавна митинги в подкрепа на заведените съдбни искове в американските градове Сан Франциско, Хюстън и Вашингтон, окръг Колумбия, в канадския Монреал, а също в Дания и Австралия.

Австралийският клон на информационната агенция Асошиейтед Прес съобщи на 7 юли за завеждане на съдебни искове от практикуващи в Бризбейн, включително от 30 симпатизанти на Фалун Гонг живущи в Сидни, които са били репресирани преди в Китай за своите убеждения. Информацията беше разпространена от повечето главни медии в Австралия и предвизвика огромен интерес сред обществеността.

Консилио Ди Нино, бивш канадски сенатор, нарече ищците "смелчаци" и пожела добро бъдеще на Китай.

В Китай, практикуващите разпространяват новината за исковете срещу Дзян, като поставят банери и плакати по дървета и други публични места, и със събиране на подписки в подкрепа на движението. В своите усилия практикуващите вече получават подкрепа. Китаец, подкрепил подписката, заявил: "Публичен процес срещу Дзян Дзъмин – чакам това от дълго време!" Друг казал: "Дзян трябва да бъде изправен на съд. Ще го отпразнуваме с парад и барабанен звън!"

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies