Китай Фалун Гонг Дафа

Съобщение на Minghui.org, информационният сайт на духовното движение Фалун Дафа от 4 септември посочва, че за последните осем месеца в Пекин, столицата на Китай, са били арестувани повече от 354 привърженици на движението. Фалун Дафа е подложен на систематични репресии от управляващата комунистическа партия от 1999 г.

На сайта се подчертава, че тази статистика не обхваща всички случаи на репресии през периода, защото режима полага значителни усилия да ограничи изтичането на подобна информация.

В съобщението се казва, че в арестите са участвали 86 полицейски участъка във всички райони на Пекин без изключение. Полицаите са арестували 52 практикуващи в район Фаншан и 48 в район Хайдиен.

От арестите през тази година, 147 са извършени през последните два месеца – юли и август.

По данни на сайта за първата половина на 2015 г. в Китай са арестувани 2539 привърженици на Фалун Дафа, от които 430 души са осъдени на лишаване от свобода заради това, че не се отказват от вярата си – основният мотив на преследването.

Преследването на Фалун Дафа в Китай се смята от много правозащитни организации за най-мащабното и тежко в цялата световна история, при което в мирно време се преследват хора, заради духовните им убеждения.

Вярва се, че десетки милиони привърженици са били подложени на репресии през последните 16 години. Трудно е да се определи с точност колко са загинали или изпратени в затвори.

Арестите на привържениците на Фалун Дафа в Китай не са правово регламентирани. Не съществува официален писмен документ на компетентен орган, който да потвърждава и аргументира забраната на практиката.

В райони на Китай над които Китайската комунистическа партия няма пряк контрол, като Хонконг, Макао и Тайван, Фалун Дафа не е забранен и се радва на широка популярност.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies