Китай учен

Изтъкнат учен разказва за репресиите, на които е бил подложен в Китай, за това че практикува медитативната практика Фалун Дафа.

На 20 юли 1999 г. моят живот се промени. Събитията, които се случиха на тази дата са все още неизличими и болезнени в моето съзнание. Не само моят живот се промени, но също и този на десетки милиони китайци. Много загубиха работата си, други дори живота си. Единствената причината – те практикуваха Фалун Гонг – духовна практика, основаваща се на принципите Истинност, Доброта и Търпение.

Преди да започване преследването на практиката в Китай през 1999 г., хиляди студенти и служители от университета Цинхуа, където работех, практикуваха медитативните упражнения на Фалун Гонг под съпровода на мелодична музика, огрени от нежната светлина на изгревите.

Такива красиви сцени можеха да се наблюдават всеки ден на хиляди места за практика през 90-те години на миналия век в цял Китай. Споменът за тази картина ме изпълва с топли чувства.

Фалун Гонг (също известен като Фалун Дафа) е преподаден публично за първи път през 1992 г. от г-н Ли Хонгджъ в град в североизточен Китай. Той е традиционна практика за самоусъвършенстване, носеща духа на хилядолетните китайски традиционни ценности.

В миналото подобни практики са изучавани в отшелничество от даоистки или будистки последователи. За разлика от тях, Фалун Гонг се практикува в днешното сложно и объркано общество.

Откакто е преподаден, Фалун Гонг в възприет в над 100 страни по света. Според изследване на спортната администрация на Китай към края на 90-те години практиката има между 70 и 100 милиона последователи.

Аз започнах да практикувам Фалун Гонг през 1994 г., когато бях студент по инженерна химия в университетът Цинхуа. Скоро след това по удивителен начин безсънието и стомашните болки, от които страдах, изчезнаха и станах много по-продуктивен в академичната си работа. Спечелих най-високата специална награда на университета, а през 1999 г. в издание за Китайската нова година университетското списание "Нов Цинхуа" публикува статия за мен с моя снимка на корицата.

В началото на 1996 г. г-н Ли посети университета Цинхуа за да изнесе лекция по повод публикуването на основната книга на практиката – "Джуан Фалун". Практикуващите от университета останахме във възторг от възможността да се срещнат с него на живо. Снимката ни заедно с него и другите студентите ми връща щастливото усещане за дома – автентичен образ от онази ера.

Репресиите

През 1999 г., само три години по-късно, всичко се промени. Лидерът на Китайската комунистическа партия (ККП) Дзян Дзъмин даде началото на безмилостно преследване срещу Фалун Гонг. Знаехме, че другите членове на Централният комитет на ККП – управляващия орган на Китай, не са подкрепили тази кампания.

Реших да пътувам до Пекин за да се застъпя за Фалун Гонг пред централата на правителството. Там бях арестуван от властите и, заедно с десетки хиляди други практикуващи, бяхме затворени в стадион. Бяхме държани без храна и вода до свечеряване и чак тогава ни освободиха.

На следващия ден отново отидохме да апелираме, но пак ни задържаха. Този път полицията използва високоговорителите на стадиона, за да разпространява пропаганда срещу Фалун Гонг, клеветяща г-н Ли Хонгджъ и практиката.

По-късно хиляди практикуващи бяха откарани с автобуси в неизвестна за нас посока. Така много се озоваха в трудови лагери или центрове за промиване на съзнанието. Там са подлагани на изтезания и “превъзпитание”.

Аз бях един от късметлиите. По-рано през годината бях получил докторска стипендия от университета в Манчестър и очаквах английска виза. Казаха ми, че поради скорошното ми отличие, шефът на Управление 6-10 (извънсъдебна партийна служба, създадена да координира преследването на Фалун Гонг), лично ме е набелязал като „пример за следване“ при преследването: някой който ще бъде лишен от финансова сигурност, с унищожена репутация и елиминиран физически – трите ключови насоки, спуснати от Дзян Дзъмин за провеждане на кампанията срещу практикуващите Фалун Гонг.

Така аз изчаках своята виза и на 12 август 1999 г. отлетях за Англия. Преследването в Китай обаче тъкмо започваше.

Изгнание

През годините в чужбина помагах да създадем студентска Фалун Гонг асоциация в университета в Манчестър, която бързо стана популярна, но разбира се бе трън в очите на китайското консулство. Уеб страницата на Фалун Дафа, която поддържахме, бе под постоянни кибер-атаки. В един от случаите моят ведомствен уебсайт беше хакнат и маркиран с червени китайски йероглифи. Получавах мейли и съобщения, които клеветяха практиката. Всичко това създаде много проблеми на компютърния отдел в университета.

През 2004 г. китайският ми паспорт беше анулиран и аз останах без поданство. Удължаването на визата ми се оказа бюрократичен кошмар, както и промяната на адреса ми в Англия. Нямах право да пътувам до други страни за конференции, свързани с моите научни изследвания.

За да ми помогнат по-бързо да се разреши ситуацията, някои британски депутати изпратиха препоръчителни документи до китайското посолство, но там те ги пренебрегнаха.

Много от практикуващите Фалун Дафа, които познавах добре – стари мои приятели, бяха убити по време на преследването. Никога няма да ги забравя.

Спомням си Юен Дзян с неговото весело и жизнерадостно присъствие, който почина на 9 ноември 2001 г. вследствие на различни видове изтезание. Бяхме добри приятели, пътувахме заедно из Пекин и показвахме на хората упражненията на Фалун Дафа.

Професор Гао Чунман също бе убит от комунистическата партия. Той ми беше ръководител в изследователската програма за млади таланти на факултета по инженерна химия. Той организира и първото място за изпълнение на упражненията на практиката в университета Цинхуа. Въпреки че успя да избяга от преследването в Русия, през 2007 г. беше арестуван и върнат в Китай. След години на тормоз и мъчения, той почина на 76 годишна възраст в началото на 2011 г.

Промяната

Въпреки ужасът на тази брутална кампания, ситуацията в Китай скоростно се променя. Голяма част от анти-корупционната кампания, подета от новият комунистически лидер на партията Си Дзинпин, е фокусирана върху отстраняването на политическите съюзници на Дзян Дзъмин.

Бо Силай, бившият член на Политбюро, чийто случай стана международна новина, и който изгради кариерата си върху преследването на Фалун Гонг, сега е в затвора с доживотна присъда. Джоу Юнкан, съучастник на Бо, който почти десетилетие ръководеше преследването на национално равнище, също беше осъден наскоро на доживот.

Ли Дуншън, бившият шеф на Управление 6-10 и един от идеолозите на пропагандата срещу Фалун Гонг, бе отстранен тази година.

Управление 6-10 засега е без ръководител. Част от принудителните трудови лагери, използвани като главно средство в преследването, също бяха закрити.

Разбира се тези промени не означават, че преследването е спряло. Това, което прави Си Дзинпин, е за да утвърди политическата си власт като лидер на комунистическата партия в Китай, а не да въздаде справедливост за Фалун Гонг.

Заведох съдебно дело срещу Дзян Дзъмин заедно със още дузина възпитаници на Цинхуа. Дзян е лично отговорен за престъпленията срещу нас и ние искаме да му потърсим сметка.

Делото беше заведено до Върховния народен съд и Върховната народна прокуратура, които са най-висшите китайски съдебни инстанции. Ние изискваме преследването и клеветите срещу Фалун Гонг да спрат, Управление 6-10 да бъде закрито, неговите нелегални действия да бъдат разследвани, отговорните за преследването – наказани и Дзян Дзъмин да бъде съден за престъпления срещу човечеството, включително изтезания и геноцид. Единствено когато това се случи, великата китайска нация би имала шанс за ново бъдеще.

Шие Уейгуо е инженер-химик. От 1999 г. до 2011 г. живее в Англия. Получава докторска степен в института за наука и технологии на университета в Манчестър. По-късно работи като научен сътрудник в Градският университет на Лондон, а след това като софтуерен инженер в лаборатория. От 2011 г. е старши научен сътрудник в университета на Куинсланд, Австралия.

Мненията в тази статия принадлежат единствено и само на автора.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies