мирен протест

Преследването на привържениците на духовната практика Фалун Дафа от комунистическия режим в Китай все още продължава.

На 8 ноември информационният сайт на Фалун Дафа, Minghui.org, публикува информация за масови полицейски акции срещу практикуващи в град Шънян.

Според информацията, през месец септември в Китай са арестувани 1313 привърженици на Фалун Дафа, извършени са 595 обиска, 60-тима са осъдени на между година и половина и 10 години затвор, а 146 са хвърлени в затвори или подложени на промиване на съзнанието.

Много от арестуваните практикуващи са подали преди задържането си съдебни искове до Върховния съд и Върховната прокуратура на Китай срещу Дзян Дзъмин, бившия генерален секретар на Китайската комунистическа партия. Именно Дзян се смята за инициатор на масовата кампания на преследване срещу Фалун Дафа в Китай. Според Minghui.org, от май месец т.г. подадените съдебни искове срещу Дзян Дзъмин са 190 000. Ищците настояват Дзян да бъде съден за геноцид и престъпления срещу човечеството.

Сред арестуваните има хора от различни професии и социални групи – от обикновени работници и селяни, до бивши държавни служители, полицаи, професори и бизнесмени.

Например, състоянието на арестувания собственик на предприятие от град Фошан в провинция Гуандун, Джан Шиджън, се оценява на повече от 10 милиона юана (2.9 млн. лева).

Най-интензивно е преследването на привържениците на Фалун Дафа в провинциите Шандун, Хъйлундзян, Дзянсу, Дзилин, Анхуей, Хъбей и Ляонин. В Пекин за един месец са арестувани 21 души. Сътрудниците на сайта подчертават, че статистиката им е непълна, заради информационната блокада в Китай.

Най-мащабната полицейска акция срещу привърженици на Фалун Дафа в Китай е извършена в град Шънян в провинция Ляонин. Тя е стартирала на 20 октомври 2015 г. и продължава до днес. Акциите са специално насочени срещу практикуващи, подали съдебни искове срещу Дзян Дзъмин. Арестите са ръководени от началника на градското управление на обществена сигурност Сю Уъню.

В момента сайтът Minghui.org разполага с данни за арестите на поне 82 души в осем района на града и три подчинени на Ляонин окръга. Обикновено полицаите освобождават част от арестуваните, особено по-възрастните, след няколко часа или на следващия ден, докато други държат в ареста по две седмици. На никого от тях не е предявено обвинение за извършено престъпление.

В ареста практикуващите са заставяни да пишат така нареченото „писмо-гаранция за отказване от практиката Фалун Дафа“ или „писмо за разкаяние“. Писмото е условие за тяхното бързо освобождаване.

Домовете на всички арестувани са обискирани.

Духовно-оздравителната практика Фалун Дафа (или още наречена Фалун Гонг) достига връхната точка на своята популярност към края на 90-те години. Режима започва унищожителна кампания срещу практиката след като установява, че нейните последователи са близо сто милиона души – повече от броя на членовете на Китайската комунистическа партия.

Привържениците на Фалун Дафа са най-многобройната група затворници на съвестта в Китай, а много хора определят репресиите над тях като едни от най-жестоките и мащабни в историята.

Според наскорошни заключения на Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг, броят на починалите вследствие на репресиите може да достига един милион души, като много от тях са били убити заради органите им.

В определени райони на Китай, като Хонконг, Макао и Тайван, над които режима няма пряк контрол, практикуването на Фалун Дафа не е забранено и се радва на голяма популярност.

В Китай официална забрана на практиката също не съществува.

Преследването на привържениците на Фалун Дафа се извършва в нарушение на законите и конституцията на страната.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies