Китай справедливост

Денят е 28 януари 2009 г. - следобед. Семейството на Дзян Шичин получава телефонно обаждане от трудовия лагер Шишанпин в град Чунцин, разположен в югозападен Китай, чрез което разбират, че баща им внезапно е починал.

"Внезапен инфаркт" е официалното обяснение за смъртта на 66-годишния мъж. Но предишния ден, семейството е видяло бащата и тогава той е бил в добро здраве.

Неговите четири деца и трима други членове на семейството се вмъкват в една кола и се втурват към лагера. Веднага след като пристигат, са откарани в близкия хотел от охранители, миришещи на алкохол.

Карат ги да чакат няколко часа. Когато най-накрая ги завеждат в моргата и виждат тялото на баща им, извадено от хладилната камера, те се втурват към него.

"Баща ми не е мъртъв, той е жив!", извикала Дзян Хун, най-голямата му дъщеря. Докоснали лицето и гърдите му и установили, че са по-топли дори от собствените им ръце.

Доста уплашени, пазачите започват да крещят и да нападат семейството. "Да се изправим пред това внезапно събитие и огромна тълпа от охранители, ние бяхме в траур, възмутени и безпомощни," пише най-младата му дъщеря, Дзян Ли, по-късно в петиция, част от продължителните им опити да търсят справедливост.

Това, което следва през следващите шест години е безплодно търсене да разберат как е умрял и да подведат китайските държавни служители под съдебна отговорност.

В един момент на семейството е съобщено, че органите му са отстранени, за да се използват за медицински цели.

Когато става ясно, че Дзян Ли и семейството няма да се откажат от търсенето на справедливост, случаят започва да придобива облика на класически полицейски роман: адвокатите, които се включват, биват преследвани, измъчвани и бити. Многократно били предлагани и огромни суми за подкупи.

Дзян Шичин е бил по средата на едногодишна присъда за лишаване от свобода чрез превъзпитание в лагер за принудителен труд, когато умира; единственото му престъпление е, че практикува Фалун Гонг - традиционна духовна практика, която е преследвана в Китай в продължение на 16 години.

Опитът на семейството да разбере истината за смъртта на Дзян Шичин и репресивните мерки, от които са пострадали, са пример за преследването на Фалун Гонг.

Случаят с Дзян Шичин привлича внимание по това време, отчасти, защото адвокатите, свързват злоупотребите със семейството с китайската полиция и ги препращат към чуждестранни медии и правозащитни организации.

Английското издание на медията "Епок таймс" ("The Epoch Times") преразгледа редица документи за тази статия, в това число: официалната аутопсия от института по съдебна медицина в Чунцин; 43 страници доклад от срещите, проведени между членовете на семейството на Дзян и служителите от Чунцин; писмени семейни показания за обстоятелствата, довели до смъртта на Дзян Шичин; и документи, представени на държавните ведомства.

Дзян Ли в момента е в Ню Йорк. Тя все още скърби, но най-вече се чувства безпомощна за мистериозната смърт на баща си. Това е нейната история.

Истина, Доброта, Търпение

През 80-те и 90-те години на миналия век милиони китайски граждани излизат в паркове и площади, за да практикуват Цигун - тип китайски упражнения подобни на Тай Чи. Управляващата китайска комунистическа партия подкрепя Цигун като вид евтин, но ефективен начин за постигане на здраве, за да се намали финансовото източване, свързано с държавните здравни услуги.

Фалун Гонг е Цигун практика, която включва пет медитативни упражнения. Практиката бързо се превръща в една от най-популярните форми на Цигун, след като се преподава публично през 1992 г. Основната цел на Фалун Гонг, познат още като Фалун Дафа, е издигането на моралните ценности - практикуващите се придържат към принципите на истинност, доброта и търпение в ежедневния си живот.

Луо Дзъхуей, съпругата на Дзян Шичин, е като много други китайци: тя за първи път се запознава с Фалун Гонг през 1996 г., за да намери облекчение на безброй здравословни проблеми.

Нейното здраве и духовно състояние се подобряват. Докато помага на неграмотната си жена да чете "Джуан Фалун" - основният текст на Фалун Гонг, Дзян Шичин се потапя до голяма степен в метода за самоусъвършенстване. Той също така започва да практикува Фалун Гонг. След това те представят Фалун Гонг и на децата си.

От официално държавно проучване е установено, че до 1999 г. Фалун Гонг е практикуван от около 70 милиона китайски граждани, извършващи рутинни упражнения на обществени места. Източници на Фалун Гонг споделят, че броят им е надвишавал 100 милиона по това време.

(следва продължение)

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies