Китай затвор

Прикриване на следите

През следващите месеци, властите в Чунцин започват систематично прикриване на доказателствата.

Първо, те дават противоречиви доводи относно смъртта на Дзян. Първоначалното обяснение е, че внезапният сърдечен удар е причинен от "гуа-ша", традиционно китайско медицинско лечение за отваряне на енергийните канали. То включва леко изстъргване на кожата с плосък предмет, което причинява леки синини.

Към това се прибавя и една тревожна подробност: когато членовете на семейството се срещат с няколко държавни служители от Чунцин, за да получат официалния доклад от аутопсията на 27 март 2009 г., началникът на прокуратурата в Чунцин казва, че органите на Дзян са отстранени и използвани за "медицински цели."

Това е въпрос на официално документиране, като се има предвид, че семейството настоява да се запише срещата. Семейството прави 43-страници доклад от срещата, както и аудио запис, които The Epoch Times разследва заедно с официалния доклад от аутопсията.

Това е типично поведение на хулиган, казва Джан Кай, адвокат по човешките права

Двама от членовете на семейството се срещат през юни 2009 г. с около двадесетина партийни длъжностни лица от Управление 6-10 на Чунцин, Бюрото по обществената сигурност и други ведомства. Те настояват, че не е имало синини по тялото на Дзян, което противоречи на историята за "гуа-ша".

Тогава служителите предлагат, въпросът да бъде разрешен финансово, ако семейството престане да дълбае по случая. По време на частни преговори през същата година, Чън Дзиурун, заместник-директор на полицията в Чунцин, предлага на семейството 300 000 юана ($47 000), както и освобождаването на майка им под гаранция, ако те се откажат от делото, споделя Дзян Ли.

През 2012 г. двама полицаи от Чунцин казват на Дзян Ли да "назове каквато и да е цена", за да се откаже от делото.

Дзян Ли и семейството игнорират всички подобни молби и вместо това се обръщат към централните власти в Пекин, за да разследват необяснимата смърт.

"Това е общоприет начин на китайски служители за заплащане на жертвите на несправедливости в замяна на мълчанието им, защото петициите на гражданите към по-високите нива на китайската бюрокрация се отразяват негативно върху имиджа им", заявява Сара Кук, старши анализатор във "Фридъм Хаус" (Freedom House), неправителствена организация в САЩ.

Кук казва, че проблемът е в Китай, "там няма реално върховенство на закона или призната от властите стойност за човешкия живот на практикуващите Фалун Гонг като Дзян Шичин."

Прилагане на натиск

Когато установяват, че Дзян Ли не може да бъде спряна с пари, китайските сили за сигурност прибягват към настъпление, заплашват и тормозят семейството ѝ и нейния работодател.

През декември 2009 г. работодателят на Дзян Ли, Шанхайските авиолинии (Shanghai Airlines) я уволнява. Скоро след това, съпругът, който е работил като във охрана във фабрика, подава молба за развод, защото е подложен на безмилостен натиск от властите.

Други, които се опитват да помогнат също са преследвани. Джан Кай и Ли Чунфу, двама адвокати от Пекин, са нападнати от 20 мъже в дома на Дзян в Чунцин на 13 май 2009 г. Случаят привлича широко внимание в общността за правата на човека в Китай.

В полицейския участък, адвокатите са разпитвани и бити в продължение на часове. Полицията също заплашва да ги преследва за тяхното участие в случая.

"Това е типично хулиганско поведение. Те просто искат да ни сплашат и да ни принудят да се оттеглим от делото. Те са толкова уплашени, че няма как да не прикриват нещо", казва Джан Кай в доклада на китайския клон на Хюмън Райтс Уатч - неправителствена организация базирана в Ню Йорк.

Съвсем наскоро, през август 2015 г. двамата адвокати изчезват, като част от масивните репресии от властите в Китай срещу адвокати за правата на човека.

Лян Сящдзюн, също адвокат по правата на човека в Китай и техен приятел, казва в телефонно обаждане на 2 ноември: "Те са похитени. Не знам къде са... Не мога да се свържа с тях, и вие не можете да се свържете с тях. "

Докато злоупотребата с адвокатите придобива международна известност, неестествената смърт, за която се търси справедливост, лека полека се потулва.

Кук заявява, че вниманието на международната общност към случая и страхът от по-нататъшно разкриване на случая, може да са мотивите на полицията, за да заплати на членовете на семейството на Дзян да си мълчи, а също така това им помага да предпазят себе си от арестуване.

Поради извънреден обрат, Дзян Ли и сестра ѝ, осигуряват предсрочно освобождаване за майка им, Луо Дзъхуей, през януари 2010 г. - за първи път практикуващ Фалун Гонг в Чунцин е пуснат по-рано.

След като майка ѝ вече не е в ръцете на партийните сили за сигурност, Дзян Ли фокусира усилията си върху осигуряването на справедливост за баща си.

Но това се проточва с още пет години и то без резултат. Дзян Ли е размотавана между безотчетни държавни агенции и затвори в Шанхай и Пекин от дни до седмици.

Рядко срещано съчувствие от две длъжностни лица в службата на Държавния съвет през септември 2012 г. почти помага. Когато я питат, защо просто не приеме подкупа, Дзян Ли отговаря: "Защото човешкият живот е безценен."

"Случаят на Дзян Шичин е въплъщение на някои от най-тежките нарушения, чрез които практикуващите Фалун Гонг в Китай се сблъскават с китайските власти, както и степента, до която те са сред най-лошо третираните хора в ареста", коментира Кук.

"Това подчертава парадоксите на днешен Китай - съвременната икономика, от една страна, и средновековните изтезания и убийства от друга страна", казва тя.

Тази година Дзян Ли получи туристическа виза и пристигна в Ню Йорк на 19-ти юли. Тя се надява един ден да заведе дело в ООН.

Сега живее в китайската общност във Флъшинг, Куинс. Тя разказва историята си на китайски туристи, преминаващи през Таймс Скуеър.

"Казвам го за всички", казва Дзян. "Това, което аз казвам са факти. Всичко това е истината."

Дзян е също една от около 200-те хиляди практикуващи Фалун Гонг, които са подали жалби срещу Дзян Дзъмин, лидера на партията, който лансира кампанията по преследването. Но тя не очаква скоро отговор за смъртта на баща си - не и докато Китай се управлява от китайската комунистическа партия.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies