Китай преподавател

Бившата 43-годишна преподавателка, с магистърска степен в Института по физическо възпитание, Дун Пинпин, е тайно осъдена след две години незаконно задържане в затвор заради това, че практикува практиката за подобряване на духа и тялото Фалун Дафа (Фалун Гонг).

Според данни на The Epoch Times, нейният адвокат и роднините ѝ не могат да се срещнат с нея. Повече от две години роднини и приятели не могат да посещават Дун.

Дун започва да практикува Фалун Дафа преди 1999 г. След като през 1999 г. Дзян Дзъмин обявява практиката за незаконна и подема национална кампания на репресии над нейните последователи в Китай, служители от администрацията на института на Дун няколко пъти я притискат да се откаже от своите убеждения, но тя продължава със своите занимания. Впоследствие, тя е уволнена от работа.

В дома ѝ нееднократно идва полиция и провежда разпити и обиски. Няколко пъти e затваряна в така наречените „центрове за правно образование“. Всъщност това са нелегални затвори в Китай, където властите извършват засилено идеологическо промиване на съзнанието.

Дун е арестувана на 18 октомври 2013 г. Откарана е в център за задържане (затвор) в град Дзилин. След шест месеца в този затвор тя обявява гладна стачка в знак на протест срещу незаконното ѝ лишаване от свобода, тъй като тя остава задържана без издадена присъда и досега.

Според съобщения на свидетели, от април 2015 г., Дун е насилствено хранена по два пъти на ден чрез тръба през носа като форма на мъчение, за това, че тя не се отказва от практиката си. Освен това, често са и нанасяни побои. Всичко това ставало с прякото участие на директора на затвора.

Приятелката на Дун, Уан Тинтин, разказва на журналист от медията The Epoch Times: „ За да не ѝ позволят да прави упражненията на Фалун Дафа, по цял ден я оковават с белезници и окови. От мъченията косата ѝ е побеляла. Ние, нейните приятели, както и роднините ѝ, се притесняваме за нейното здраве.“

Дун и още няколко привърженици на Фалун Дафа неочаквано били закарани в съда на 7 септември 2015 г. в 5 часа сутринта. Съдебното заседание продължило само 10 минути. Дун Пинпин била осъдена на 4 години затвор.

Никой не знаел за съдебния процес и присъдата - нито приятелите, нито роднините ѝ. Те били информирани за присъдата месец и половина по-късно, на 20 октомври 2015 г. По това време Дун вече подала молба за обжалване на решението на съда.

Уан разказва, че роднините на Дун наели двама адвокати, но те така и не успели да се срещнат с нея. Никого не пускали при нея и при това без никакви обяснения. Последният път, когато адвокат се опитва да се срещне с Дун е 16 ноември.

Служител от органите на съда в град Дзилин се свързал с роднините ѝ на 17 ноември и им съобщил, че тя е подала жалба и че могат да наемат адвокат. При това той подчертал, че ако адвокатът е от друг град, те трябва да подадат справка в местната администрация на правосъдието.

Според юристи, лидерите на страната често говорят за значението на върховенството на закона, но в Китай до върховенство на закона все още е много далеч. Комунистическата партия продължава да контролира съдебната власт и да бъде над законите на страната.

Според съобщения на правозащитни организации и поддръжници на уебсайтове на Фалун Гонг, всеки ден се извършват арести на привържениците на това духовно движение в Китай. Тези хора са най-многочислената група затворници на съвестта в Китай, а репресиите над тях по размер и бруталност се смятат без прецедент в историята на света.

Според информационния уебсайт Minghui.org, само за месец септември 2015 г. в Китай са арестувани най-малко 1313 привърженици на Фалун Дафа, като 595 души от тази група са разпитвани, 60 души са осъдени на затвор, а 146 са подложени на „класове за превъзпитание“.

В същото време, въпреки жестокостта на преследването на Фалун Дафа в Китай, в специални области на Китай като Хонконг, Макао и Тайван, това не се случва. В тези места няма пряк контрол от страна на китайската комунистическа партия и там не е забранено практикуването на Фалун Дафа, там практиката се радва на известна популярност.

 


 

Този уебсайт използва cookies