Уан Сяодан пред Комисията по правата на човека на САЩ

Бившият железопътен инженер Уан Дзиуън е един от първите практикуващи Фалун Гонг от Пекин, получили сурови присъди след началото на репресиите през 1999 г.

Преди 15 години го осъдили на затвор по обвинение в "обсада на Джонанхай" на 25 април 1999 г."

Близо 10 000 привърженици на духовната практика Фалун Гонг се събират на 25 април 1999 г. в района "Джонанхай", където се намира щаб-квартирата на китайското правителство. Те апелират към властите да освободят техни съмишленици, арестувани по-рано в Тиендзин.

Уан бил освободен от затвора на 18 октомври 2014 г., но вместо да го пуснат да се прибере у дома, го преместили в център за промиване на съзнанието.

Центровете за промиване на съзнанието са разположени на територията на цялата страна. Дейността им не е регламентирана от законите на Китай. Те са предназначени за усилена идеологическа трансформация на хора, които по мнението на управляващия режим имат неправилно разбиране по различни въпроси. Държаните там са главно представители на религиозни групи или жалбоподатели, неудобни за властта.

Привържениците на Фалун Гонг са най-многочислената група затворници на съвестта в Китай. По данни на Minghui.org, световния уебсайт на Фалун Гонг, най-малко 3700 практикуващи са изгубили живота си в резултат на репресиите. Има причини да се смята, че истинският брой на жертвите е десетки пъти по-голям.


 

Този уебсайт използва cookies