сватба любов Китай

Съпруг и съпруга от китайски произход, чиито преживявания на раздели и преследване продължават почти едно десетилетие, са отведени отново в съдебната зала. За пореден път те са изправени пред импровизиран незаконен съд със силно политизирани обвинения.

Романтичната и трагична сага на двойката, която сключва брак, докато мъжът, Джоу Сянян, е в център за задържане, е документирана от Амнести Интернешънъл и други правозащитни организации.

След сключване на брака им през 2009 г., Джоу и Ли Шаншан (съпругата му) имат възможност да се срещат само за кратко време, преди единият или другият от тях отново да бъде отведен от полицията и задържан.

Двамата са заедно отново в районния съд Дунли в Тиендзин на 30 ноември 2015 г. Те са обвинени, че "подкопават закона" като практикуват Фалун Гонг – традиционен метод за самоусъвършенстване, който включва упражнения и спазване на принципите истинност, доброта и търпение, както и за това, че с действията си повишават осведомеността сред обществото за преследването на практиката.

Трагичната и романтична приказка в Китай все още няма своя щастлив край.

От юли 1999 г. Фалун Гонг е набелязан за елиминиране от китайската комунистическа партия след решението на бившия лидер на партията Дзян Дзъмин да започне национална кампания на репресии.

Джоу и Ли са държани в център за задържане в град Тиендзин, източен Китай, от март месец, след като полицията нахлува в дома им и ги арестува за притежание на материали на Фалун Гонг, според сайта Minghui.org - достоверен източник за информация относно преследването на Фалун Гонг. Такива материали обикновено включват флаери и компакт дискове, разказващи за злоупотребите над хората, които упражняват практиката в Китай.

Типично в подобни случаи, при които се използва съдебната система, за да се наложи политическо решение, делото е пълно с нередности.

Обвиняемите, например, бяха без адвокат, след като един от адвокатите им е бил възпрепятстван да пристигне поради тежък смог, а другият подава оставка в знак на протест срещу безапелационното решение на съдията да не отложи делото заради отсъствието на своя колега.

Джоу и Ли също не са били в състояние да се защитават сами. Те били принудени да отговарят само с "да" или "не" на заядливите въпроси на съдията. Съдията, Джан Ялин, е забелязан в съда със слушалка в ухото, което повишава съмнението за това, дали не е получавал инструкции от трето лице.

Съдия Джан приключва съдебния процес за 30 минути, след като мобилните телефони на двойката, съдържащи информация за Фалун Гонг, са представени като доказателства.

Присъдата все още не е произнесена. Китайските съдилища обикновено взимат решение в рамките на два месеца, въпреки че жалбата, подадена от адвоката Ли Джунуей на 22 декември, в момента се разглежда, което може да забави или да промени заключението по делото.

Сага на раздяла

Любовната история на Джоу Сянян и Ли Шаншан е обект на трагична драма или може би жив пример за китайската народна приказка, в която на злочеста двойка влюбени е позволено от небето да се срещнат само веднъж годишно.

Двойката от Тиендзин се е срещала само за кратко, три пъти, преди Джоу да бъде арестуван от полицията за това, че разказва на други лица за Фалун Гонг през май 2003 г. Той е осъден на затвор за девет години, които започват през август 2004 г.

Да се говори за преследването на Фалун Гонг публично или да се раздава информация за насилието и злоупотребите на китайския режим спрямо практикуващите, може да се счита за престъпление в Китай и се наказва или със затвор, или с няколко години в трудов лагер.

Научавайки за ареста на Джоу от неговото семейство и приятели - Джоу е обиждан, бит до безсъзнание с електрошокови палки в лагер за принудителен труд - Ли започва да споделя неговите несгоди и да му се възхищава.

„Усетих, че този свят е по-студен, отколкото самата зимата.“ - Ли Шаншан

През зимата на 2004 г., тя решава да посети Джоу в затвора Ганбей в Тиендзин. Въпреки че прекарва един час в пътуване с автобус и половин час ходене в обилен снеговалеж, за да стигне до там, тя е отхвърлена на входа от охраната на затвора. Казват ѝ, че се допускат само роднини.

Седейки пред вратите, взирайки се в празното пространство около затвора, Ли пада духом.

"Чувствах, че този свят е по-студен, отколкото самата зимата. Сянян просто искаше да живее според принципите - истинност, доброта и търпение. Той не е извършил никакво престъпление", пише Ли до сайта Minghui.org - уебсайт на Фалун Гонг.

Ли попитала служителите на затвора дали могат да ги венчаят. Нейното искане ги озадачава: обикновено, единствените искания, свързани с брак, са за развод от съпругите, чиито семейства са били разбити от непрестанните кампании на партията за преследване. Те най-накрая отстъпват и я оставят да го види, като неин годеник - след като тя продължава да настоява в продължение на пет месеца.

Двойката най-накрая се жени през октомври 2009 г., два месеца след като Джоу е условно освободен от ареста по медицински причини.

Подобно на влюбените в китайската народна приказка, те не остават заедно за дълго време.

През март 2011 г. са отново задържани от властите. Тъй като двамата са харесвани от местните жители, а тяхната история се предава от уста на уста, над 7000 китайци подписват петиция с искане да бъдат освободени. Това е един необичаен подвиг, имайки предвид неумолимата кампания на очерняне, извършена от пропагандните органи на партията от началото на кампанията за борба с Фалун Гонг.

Усилията на родителите на двойката са също трогателни. Бащата на Джоу Сянян, едър мъж от провинцията, се разхожда с бяла дреха, на която е написал историята за преследването на сина си. През 2012 г. родителите докарват трактор до двора около затвора, на който са закачени знамена в знак на протест и изкарват три студени нощи в него, докато силите за сигурност ги арестуват и вкарват възрастната двойка в превъзпитателен център.

През декември 2011 г. Амнести Интернешънъл пуска спешна жалба, призоваваща за освобождаването на Джоу Сянян и Ли Шаншан, така преследването на двойката става известно в международен план.

Двойката е на свобода от 2012 г. до март 2014 г. Дали те ще бъдат разделени отново, ще се реши от съдия Джан, който им крещял да мълчат, когато те се опитвали да се защитят в районния съд Дунли в Тиендзин.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies