Китай трансплантация орган

Неотдавнашен доклад на експерти в медицината разкрива разминаване в трансплантационните практики в Китай и в западния свят. Въпреки, че повечето медици вярват, че подобни практики са преустановени, авторите на доклада изразяват загриженост, че „органи от екзекутирани затворници продължават да се използват при трансплантации в Китай“.

Авторите на доклада смятат, че обективността на западните специалисти е замъглена от „искрената надежда“ за промяна в Китай.

От януари 2015 г. китайски служители активно разпространяват по китайските медиите, че режимът е преустановил използването на органи от затворници и много западни медии също съобщиха за това. Въпреки това, Китай все още отказва достъп на независими разследващи до данните за трансплантациите, извършвани в страната. Така твърденията на на китайските служители остават непотвърдени от независими източници.

Китай съобщи за рекорден брой „донорства на органи“ и извършени трансплантации в страната през миналата година. Въпреки това, режимът до ден днешен не успява да даде правдоподобно обяснение за източника на органите за тези операции. Този факт сам по себе си е достатъчен повод за безпокойство.

Освен факта, че използването на органи от затворници продължава да се случва в Китай, докладът посочва, че системата за трансплантации в Китай може би извършва далеч по-тежки престъпления „на систематично насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта“.

Няколко признати, независими разследващи откриват доказателства, че десетки хиляди практикуващи духовната практика Фалун Гонг са били убити заради търговията с органи, използвани при трансплантации от 2002 г. насам.

Докладът обяснява, как промените в китайската система се опитват да заблудят наблюдателите, класифицирайки затворниците като редови граждани. Така органите от екзекутирани затворници, отнети доброволно или насилствено са определят от режима в Китай като „доброволно донорство от граждани“.

Китайските власти не различават публично криминалните затворници и затворниците на съвестта. За нещастие подобно разграничение не прави и медицинската общност на запад.

Въпреки, че авторите признават „положителния прогрес“ в установяване на доброволна програма за донорство на органи в Китай, те предупреждават, че надеждата за промяна в Китай е все още „само надежда, докато животите на затворниците продължават да са застрашени заради органите им“.

Докладът „Историческо развитие и текущо състояние на отнемането на органи от затворници, осъдени на смърт в Китай“ предизвика голям интерес от страна на медиите. Въпреки това той предоставя морална яснота на медицинската общност, за да може да се предотврати подкопаването на медицинската етика от заблуждаващите изказвания от китайска страна, които остават неподкрепени от прозрачна информация.

Китай ще домакинства следващата международна среща на трансплантационните професионалисти през август 2016 г. в Хонконг. Дали това ще стане повод да се изисква от Китай достъп до пълната информация за съмнителната трансплантационна дейност в страната? Или отново криминалната дейност на режима ще бъде сметена под килима с израз на „искренна надежда“?

Моята надежда е, че подобни обстойни анализи, като този доклад, ще повлияят на представителите на медицинската професия да прозрат през непотвърдените твърдения на Китай. Това е възможност да се използва Световния трансплантационен конгрес, за да се настоява Китай да се придържа към етичните стандарти, установени в останалият свят.

Вероятно е трудна задача, да се настоява пред страна, все още управлявана от непрозрачен комунистически режим. Все пак съзнателното подкопаване на основните ценности на живота и етиката при трансплантациите представлява много по-голяма опасност за обществото.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies