медитация Китай Тайван

Най-малко осем привърженици на практиката Фалун Дафа са били арестувани от полицията през януари 2016 г. в град Дзунхуа в провинция Хъбей, след като подават съдебни дела срещу бившия генерален секретар на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин.

Дзян е посочен като поръчител на антиконституционно, незаконно, широкомащабно и унищожително преследване на десетки милиони практикуващи Фалун Гонг в Китай. Злоупотребявайки с властта си през 1999 г., той организира и впоследствие извършва кампания на репресии. Тя включва незаконни арести, убийства, мъчения и дори насилствено отнемане на органи на безчетен брой практикуващи Фалун Гонг, които продължават и днес. Тези действия нарушават не само конституцията на КНР и наказателния кодекс, но и международните наказателни закони.

За арестите съобщи неотдавна информационният сайт на Фалун Дафа Minghui.org.

В съобщението се казва, че в ареста полицаи се опитват да принуждават практикуващите Фалун Гонг да подпишат писмо-гаранция, че повече няма да подават съдебни искове и да разпространяват информация за Фалун Гонг и за преследването на практиката в Китай.

Практикуващи от цял свят и Китай подават петиция-жалба срещу бившия китайски диктатор Дзян Дзъмин, за да бъде подведен под отговорност и осъден за геноцид срещу човечеството. Петицията е част от международната инициатива за осъждането на Дзян, която започна в средата на миналата година и до сега е събрала над милион подписа само в Азия.

Minghui.org съобщава, че служители на полицията и държавна сигурност принуждават роднините на арестуваните да плащат глоби в размер на 1000 юана (260 лева) и да заплащат храната на арестуваните, докато са в ареста за 15 дни, която възлиза на 900 юана (234 лева).

Според китайски адвокати тези арести и глоби са напълно незаконни, тъй като подаването на съдебни искове срещу бившия партиен лидер и разпространяването на информация за Фалун Гонг и преследването на практиката, не е нарушаване на закона. Именно преследването на привържениците на Фалун Дафа от страна на комунистическата партия в Китай е напълно в нарушение на законите и конституцията на страната.

Вълната от съдебни искове срещу бившия генерален секретар започна през май 2015 г., когато властите задължиха китайския съд да приема за разглеждане всички искови заявления без изключение.

До момента вече са подадени повече от 200 хиляди съдебни искове до Върховния съд и службата на Върховната прокуратура на КНР.

В китайски райони като Хонконг, Макао и Тайван, над които няма пряк контрол от китайската комунистическа партия, практиката Фалун Дафа не се преследва и се ползва с голяма популярност.

 

Още по темата:

Очевидец разказва за началото на преследването на Фалун Гонг в Китай

В Китай тайно осъждат преподавателка в институт, заради духовни убеждения

В търсене на справедливост в беззаконен Китай (част 1)


 

Този уебсайт използва cookies