парада Тайван Фалун Дафа

През първите два месеца на 2016 г. повече от 112 привърженици на духовната практика Фалун Дафа (Фалун Гонг) са осъдени незаконно в Китай, където от 16 години практиката е преследвана от комунистическото правителство, докато в действителност официална забрана за нейното практикуване няма.

Информационният сайт на Фалун Дафа "Minghui.org" (Минхуей) публикува доклад на 15 март т.г., според който от началото на годината до месец март са осъдени повече от 112 последователи на практиката в Китай.

Авторите на доклада посочват, че е невъзможно напълно разкриване на всички факти за осъдените, поради възпрепятстване на подобна информация от китайската комунистическа партия (ККП).

Роднините на осъдените често научават няколко месеца след излизане на решението на съда. Практиката на тайно и незаконно осъждане в Китай, без да се дава възможност на обвиняемите да си наемат адвокат, все още е широко разпространена.

След обществения натиск, в Китай е отменена системата на трудово-изправителните лагери, при която подсъдими са изпращани без съд и присъда в затвори или трудово-поправителни институции със статут на затвори.

Китайски адвокати нееднократно заявяват, че произнасянето на подобни присъди, по правило, е грубо нарушение на съдебния процес в Китай.

В доклада се посочва също, че най-много осъдени привърженици на Фалун Дафа има в провинциите Ляонин, Хъбей, Дзянсу и Хъйлундзян. Повечето от хората са осъдени средно на 3 години лишаване от свобода, а 13 души - за срок от 6 до 8 години.

Най-възрастният подсъдим, Гъ Сюейюн, е на 78 години от град Уси в провинция Дзянсу.

В дома ѝ на 8 януари т.г нахлуват девет служители на полицията, прокуратурата и управлението за обществена сигурност. След обиск на дома ѝ намират литература на Фалун Дафа и листовки със скриваната от властите информация за репресиите над привърженици на Фалун Дафа в Китай. В резултат на тези „доказателства“ Гъ е осъдена на година и половина лишаване от свобода. Сега е в женския затвор в Нантун.

По статистика на сайта "Минхуей", повече от 878 привърженици на Фалун Дафа са осъдени на лишаване от свобода за цялата 2015 година.

Въпреки многото години на преследване, което по своя обхват и жестокост се счита за безпрецедентно в съвремената история от множество правозащитни организации, включително и Амнести Интернешънъл, официална забрана за практикуването на Фалун Дафа в Китай няма.

Присъдите се произнасят масово по силата на член 300 от Наказателния закон: "Възпрепятстване изпълнението на държавните и административни закони чрез създаване на организации със сектантски и еретически характер.“

Според китайските адвокати, в материалите на съдилищата няма никакви доказателства и указания, как обвиняемите възпрепятстват изпълнението на законите.

В допълнение, практиката Фалун Дафа не фигурира в списъка на забранените в страната „еретически секти“.

Виновен за преследването на практиката Фалун Дафа в Китай се смята Дзян Дзъмин. По свое еднолично решение през 1999 г. той обявява Фалун Дафа извън закона, превръщайки в "престъпници" от 70 до 100 милиона последователи на най-популярната по това време в страната духовно-оздравителна практика.

Привържениците на Фалун Дафа са най-голямата група "затворници на съвестта" в Китай. Смята се, че броят на починалите вследствие на репресиите и по време на отнемането на органите им за продажба, вероятно достига два милиона души.

Фалун Дафа се практикува свободно в китайските райони като Хонконг, Макао и Тайван и се ползва с голяма популярност.

 


 

Този уебсайт използва cookies