професор преподавател Китай

Гун Юцюн е професор по английски език с безупречен британски акцент. Сред политическа лудост и смут от времето на Културната революция в Китай, тя го постига в този период, правейки забележителен принос за изучаването на английския език в нейната провинция.

Но в наши дни, Гун, която е вече над 70-годишна, не успя да избегне едно още по-свирепо политическо преследване: наскоро тя е отведена в център за превъзпитание, защото е разпространявала информация за преследването на духовната практика Фалун Гонг в Китай.

Местни полицаи в централната провинция Хубей, Китай, отвличат Гун на 22 февруари т.г., денят на Фестивала на фенерите. Причината е: разпространяване на материали с информация за Фалун Гонг и държавна кампания срещу практиката. Същата нощ тя е преместена в център за промиване на съзнанието, след като е била измамена да потвърди своята самоличност, подписвайки се върху документ.

Фалун Гонг е медитативна практика, състоща се от пет упражнения и философия, основана на три основни принципи – истинност, доброта и търпение. Практикуващите Фалун Гонг, са незаконно задържани и за хиляди се смята, че са убити от Китайските комунистически власти в преследване, започнало на 20 юли 1999 г.

Гун Юцюн започва да практикува Фалун Гонг преди повече от 20 години на 50-годишна възраст, когато практиката все още свободно се практикува в Китай. Подобно на десетки милиони хора, които също започват да практикуват, Гун открива че практиката подобрява здравето и че учението ѝ помага в разрешаването на междуличностни конфликти на работното място чрез отслабване на нейните навици, свързани с егоизма и манталитета за съревнование.

Гун е раздавала информационни материали за Фалун Гонг в град Учан (част от Ухан), когато е била докладвана на полицията и арестувана. Офицерът Джоу Ингуо и казал, че тя няма да бъде задържана за дълго поради възрастта ѝ, но той се нуждае от подписа ѝ само за протоколни цели.

Вместо да я освободи, Джоу препраща Гун към Бюрото за вътрешна сигурност, което е един вид тайна политическа полиция в Учан. От там тя бива преместена в център за промиване на съзнанието в покрайнините на града. Сградата е без адрес или име и в нея има още много други, арестувани за практикуване на Фалун Гонг.

Уебсайтът Minghui.org, който документира преследването на Фалун Гонг, съобщи за историята на Гун Юцюн на 28 февруари т.г.

Центровете за промиване на съзнанието са широко използвани от китайската полиция, като част от усилията да “трансформира” практикуващите Фалун Гонг. Към днешна дата, за няколко хиляди последователи на Фалун Гонг е потвърдено, че са убити от ръцете на режима, но реалният брой на смъртните случай се предполага, че е от порядъка на десетки или стотици хиляди.

С големи усилия семейството на Гун Юцюн открива местоположението на центъра за промиване на съзнанието. Когато отиват да я посетят обаче, двама служители им съобщават, че на Гун ѝ е забранено да има посещения. Служителите отказват да съобщят имената си.

В края на седемдесетте години на миналия век професор Гун е инструктор в колеж в Учан. Тя кандидатства за позиция в програма за преподаване на английски език, която е излъчвана по телевизията и радиото в провинция Хубей. Гун е предпочетена заради отличното владеене и произношение на британски английски език и е избрана за водеща на предаването, съвместно с още един водещ.

За щастие Гун завършва висшето си образование през 1960 г., преди продължилата 10 години културна революция, която хвърля Китай и образователната система на страната в хаос. Много ученици със средно образование са изпратени в провинцията, вместо да им бъде позволено да продължат да учат висше образование.

 


 

Този уебсайт използва cookies