Информационен Център Фалун Дафа България
Информационен Център Фалун Дафа България

съд Темида

Намеците на сегашния лидер на Китай, Си Дзинпин, че политиката на преследване на Фалун Дафа (Фалун Гонг) скоро ще се измени, достигна до прокуратурата в провинция Хъбей, Китай. Сайтът Minghui.org съобщава, че прокурорът се е отказал от съдебно преследване на местен жител, арестуван за това, че практикува Фалун Дафа.

Практикуващият Ян Дзиенпин от град Джандзякоу от провинция Хъбей е незаконно арестуван на 21 октомври 2015 г. докато разказва на съгражданите си за преследването на практиката в Китай - информация, която се цензурира от комунистическия режим в страната.

Семейството на Ян и местните практикуващи отиват в полицейския участък, където настояват за освобождаването му. Съгласно китайската конституция, Ян не може да се смята за нарушител на закона, тъй като свободата на вероизповеданието и убежденията са граждански права, защитени от закона.

От полицията им отговарят, че делото е изпратено в прокуратурата за предявяване на обвинения срещу Ян.

Роднините на Ян и неговият адвокат продължават да настояват за освобождаването му. През следващите пет месеца прокуратурата два пъти връща делото в полицията, като изисква доказателства за вината му.

Но полицията не може да представи никакви убедителни доказателства нито за това, че Ян е нанесъл някаква вреда на отделни лица или на обществото като цяло, нито за това, че е използвал „култ за подриване на дейността на правозащитните органи". (стандартно обвинение, което се използва в Китай, за да арестуват и съдят практикуващи Фалун Дафа на лишаване от свобода)

Ян е освободен на 30 март 2016 г., пет месеца след незаконното му арестуване.

Адвокатът на Ян споделя в интервю за Minghui.org след освобождаването му от ареста, че това е много рядък случай, прокуратурата да отхвърли обвинението срещу практикуващ Фалун Дафа в Китай, особено след като той е бил официално арестуван. Той казва още, че много се радва, че в този случай прокурорът е действал по съвест, а не сляпо да следва политиката на незаконно преследване на Фалун Дафа в цялата страна.

Духовната практика за подобряване на духа и тялото, Фалун Дафа, се преследва в Китай от 1999 г. насам, докато практиката е приветствана в близо 114 страни по света, включително и в България.

 


 

Този уебсайт използва cookies