съд Темида

Намеците на сегашния лидер на Китай, Си Дзинпин, че политиката на преследване на Фалун Дафа (Фалун Гонг) скоро ще се измени, достигна до прокуратурата в провинция Хъбей, Китай. Сайтът Minghui.org съобщава, че прокурорът се е отказал от съдебно преследване на местен жител, арестуван за това, че практикува Фалун Дафа.

Практикуващият Ян Дзиенпин от град Джандзякоу от провинция Хъбей е незаконно арестуван на 21 октомври 2015 г. докато разказва на съгражданите си за преследването на практиката в Китай - информация, която се цензурира от комунистическия режим в страната.

Семейството на Ян и местните практикуващи отиват в полицейския участък, където настояват за освобождаването му. Съгласно китайската конституция, Ян не може да се смята за нарушител на закона, тъй като свободата на вероизповеданието и убежденията са граждански права, защитени от закона.

От полицията им отговарят, че делото е изпратено в прокуратурата за предявяване на обвинения срещу Ян.

Роднините на Ян и неговият адвокат продължават да настояват за освобождаването му. През следващите пет месеца прокуратурата два пъти връща делото в полицията, като изисква доказателства за вината му.

Но полицията не може да представи никакви убедителни доказателства нито за това, че Ян е нанесъл някаква вреда на отделни лица или на обществото като цяло, нито за това, че е използвал „култ за подриване на дейността на правозащитните органи". (стандартно обвинение, което се използва в Китай, за да арестуват и съдят практикуващи Фалун Дафа на лишаване от свобода)

Ян е освободен на 30 март 2016 г., пет месеца след незаконното му арестуване.

Адвокатът на Ян споделя в интервю за Minghui.org след освобождаването му от ареста, че това е много рядък случай, прокуратурата да отхвърли обвинението срещу практикуващ Фалун Дафа в Китай, особено след като той е бил официално арестуван. Той казва още, че много се радва, че в този случай прокурорът е действал по съвест, а не сляпо да следва политиката на незаконно преследване на Фалун Дафа в цялата страна.

Духовната практика за подобряване на духа и тялото, Фалун Дафа, се преследва в Китай от 1999 г. насам, докато практиката е приветствана в близо 114 страни по света, включително и в България.

 


 

Този уебсайт използва cookies