парад Ню Йорк загинали

Въпреки че духовната практика Фалун Дафа не е официално забранена в Китай, съдебната система, която е подчинена на управляващата комунистическа партия, продължава да лишава от свобода последователите на практиката, заради следване на нейните принципи и разобличаване на преследването, което същата тази власт извършва през последните 17 години. Според данни на сайта "Минхуей" (Minghui.org) през месеците март и април т.г. в Китай са осъдени повече от 168 привърженици на Фалун Дафа.

"Минхуей" е информационен сайт на Фалун Дафа, който се разпространява в Китай и по-света с цел да предостави нецензурирана информация за преследването на практиката в Китай.

Най-много присъди са издадени в провинция Ляонин - 28. В провинциите Шандун и Хъйлундзян са осъдени по 17, провинция Анхой 11, а в региона на Синдзян - 10 практикуващи.

Присъдите на 144 привърженици са издадени тайно при закрити съдебни заседания. Роднините на практикуващите не са известявани за съдебните заседания и те са провеждани без адвокатска защита. Назначавани са служебни адвокати, които следват указанията на съда и извършват защитата на практикуващите формално.

Сред осъдените са 10 практикуващи, задържани, след като подават жалби за подвеждане под съдебна отговорност на бившия генерален секретар на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин, който се смята за инициатор и организатор на репресиите срещу практиката Фалун Дафа в Китай.

След нововъведенията в съдебната система в Китай през месец май 2015 г., започва кампания за подвеждане под отговорност на Дзян Дзъмин. Според новите правила съдът е задължен да приема и разглежда всички жалби и съдебни искове, които се подават от гражданите.

Според сайта "Минхуей" на 16 май т.г. във Върховния съд и Върховната прокуратура са подадени близо 176 хил. съдебни иска от 208 хил. ищци. Всички ищци обвиняват Дзян Дзъмин в геноцид и престъпления срешу човечеството.

Според статистиката на същия сайт, от април 2015 г. до април 2016 г., в Китай са осъдени повече от 1158 практикуващи на различен срок лишаване от свобода.

В повечето случаи са осъжадни по член 300 от Закона на Китай който гласи: "Възпрепятстване изпълнението на държавни и административни закони чрез създаване и използване на организации със сектантски и еретически характер - срок от 3 до 7 години затвор."

Фалун Дафа не е в списъка на забранените в Китай "еретически секти".

От страна на обвинението никога не се пояснява на съда изпълнението на какви точно закони възпрепятстват подсъдимите, и как именно го правят, въпреки изискването на адвокатите.

Създадената през януари 2003 г. Световна организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (СОРПФГ) до сега е събрала информация за участието в репресиите на 7716 сътрудници на "Управление 6-10", 9816 сътрудници на правоохранителната и съдебната система на Китай, а също 14 665 организации и 53 300 други държавни служители в Китай.

Управление 6-10 е извънсъдебна държавна полицейска институция, създадена в началото на преследването през 1999 г. Тя не е ограничена от китайските закони и е изцяло подчинена на комунистическата управляваща власт, която си поставя за цел унищожаването на духовната практика и нейните привърженици, както физически така и морално.

До началото на преследването на 20 юли 1999 г. практиката е най-популярната сред подобни практики в Китай, които са известни под общото име чигонг (цигун).

През 1998 г. Главното държавно управление на физкултурата и спорта в Китай провежда изследване за влиянието на Фалун Дафа върху здравето на хората. Извършват се медицински наблюдения на здравето на 12 553 жители на провинция Гуандун, които се занимават с Фалун Дафа.

Оздравителен ефект е отчетен при 97,9% от тях.

Подобни резултати са получени в провинция Далиен, Пекин и други региони на страната.

Благодарение на високия оздравителен ефект за няколко години Фалун Дафа привлича към себе си от 70 до 100 милиона привърженици в Китай. Сред тях има много представители на интелигенцията, а също и държавни служители с различни рангове и членовете на техните семействата.

В един от най-престижните китайски университети, Чинхуа, е имало 11 обособени места за практикуване на Фалун Дафа, в които са участвали повече от 500 студенти и преподаватели.

Репресиите започват след като става известно, че броят на практикуващите Фалун Дафа превишава няколко пъти броя на членовете на комунистическата партия в Китай.

Тогавашният генерален секретар на комунистическата партия, Дзян Дзъмин, с едноличното си решение обявява практиката извън закона и организира и ръководи преследването на привържениците ѝ.

По данни на СОРПФГ броят на загиналите след репресии вероятно достига няколко милиона души. Точна статистика не е възможна, тъй като комунистическата партия напълно блокира информацията по този въпрос.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies