парад Ню Йорк загинали

На фона на нарастващата вълна на подаване на съдебни искове срещу бившия генерален секретар на китайската комунистическата партия, Дзян Дзъмин, който е обвинен от международни правозащитни организации в геноцид срещу привържениците на духовната практика Фалун Дафа, в Китай не спира преследването на духовната група от бившите сътрудници на Дзян.

Информационният сайт на Фалун Дафа "Минхуей" (Minghui.org) на 9 юни т.г. публикува доклад, в който се казва, че през април 2016 година са потвърдени арестите на повече от 837 привърженици на Фалун Дафа в Китай.

От тях 308 души вече са на свобода, 39 са официално арестувани, а 42 са отведени в центрове за промиване на съзнанието, използвани при разпространение на партийната пропаганда.

Арестувани са и осем роднини на привърженици на Фалун Дафа, които не се занимават с практиката, но открито се противопоставят на репресивната политика на комунистическата партия към тази група.

Чрез изнудване полицаите са заставили роднините на арестуваните да заплатят глоби за повече от 520 000 юана (над 136 000 лева), но документи за получените пари не са издадени. Стойността на „глобата“ се определя произволно.

Най-много арести са проведени в провинция Шандун – 167 души, в провинциите Ляонин - 71 души и Дзилин – 67 души.

Авторите на доклада подчертават, че информацията по темата строго се блокира от комунистическата власт в Китай. За това подадената статистика е далеч непълна и реалният брой на арестуваните практикуващи Фалун Дафа може да е в пъти повече.

Неведнъж китайските адвокати заявяват, че преследването на тези хора е пълно нарушаване на законите и Конституцията на страната.

Двама от арестуваните привърженици през април умират в следствие на побой в затвора, в който са задържани. Единият е Гао Иси на 45 години от провинция Хъйлундзян, а другият е Ян Джуншън от провинция Джъдзян на 38 години.

Гао, заедно със съпругата си Сун Фънся, която също е практикуваща Фалун Дафа, са арестувани в дома им на 19 април. На роднините им не се разрешавало да ги посетят в затвора. На 30 април съобщили от затвора, че Гао е починал. Тялото му бързо е кремирано, а роднините му са заставени да подпишат съгласие за аутопсия и кремация.

След многократно искане от роднините да видят тялото преди кремацията, полицаите разрешили само на 16-годишния му син да го види, и то отдалеч.

Роднините на Гао наели адвокат, за да разследва причините за смъртта му, но нито една инстанция, в която той разследвал, не му оказала съдействие. Накрая това дело останало без напредък.

Ян Джуншън е арестуван на 10 април в дома му в град Джънджоу. По-късно полицаи извикали бащата на Ян в полицейския участък, за да му съобщят, че Ян е починал на 21 април в реанимацията в болницата, след гладуване в знак на протест срещу ареста му. Няколко от роднините получили разрешение да видят тялото на Ян. Те видяли по тялото множество контузии и рани.

През юли 2013 г. подобна съдба постига и брата на Ян – Ян Джунгън, който също практикува Фалун Дафа. Той е арестуван и в следствие на жесток побой, умира четири дена по-късно. При опита на бащата да предизвика официално разследване, полицаите му изплащат неофициална компенсация на стойност 200 000 юана (около 52 000 лева).

В момента бащата е под контрола на полицаи, които според непотвърдена информация му предлагат 400 000 юана срещу неговото мълчание.

Сред арестуваните привърженици на Фалун Дафа през април 2016 г. повече от 100 души са били арестувани, след като са изпратили съдебни искове и заявления до Върховния съд и Върховната прокуратура на Китай срещу бившия генерален секретар на Китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин, който е смятан за инициатор на репресиите над практикуващите за последните 17 години.

Полицаи от район Дъчън в град Дъджоу в провинция Шандун са провели през нощта на 22 април обиски, при които са арестувани 18 души, които са изпратили съдебни искове и заявления срещу Дзян Дзъмин.

Кампанията за подаване на искове срещу Дзян в Китай започва през месец май 2015 г., след изменението на изискванията към работата на съдебните инстанции. Те трябва да приемат и разглеждат всички искове без изключение.

По данни на сайта "Минхуей" до 3 юни на същата година, повече от 208 522 души са подали 176 210 съдебни иска срещу Дзян. С тях той е обвиняван в геноцид и престъпления срещу човечеството, което се изразява в преследване на привържениците на Фалун Дафа. Репресиите срещу тях е започнал през 1999 г. със своето еднолично решение.

Едновременно с тази кампания на подаване на съдебни искове, се провежда друга кампания на събиране на подписи в подкрепа на осъждането на Дзян. Само през месец април 2016 г. в тази петиция са се подписали 55 593 жители на девет китайски провинции.

Смята се, че сега репресиите над Фалун Дафа се поддържат изключително от бивши сътрудници на Дзян Дзъмин, които все още заемат високи постове в страната.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies