Информационен Център Фалун Дафа България
Информационен Център Фалун Дафа България

Привърженици на Фалун Гонг призовават за прекратяване на репресиите

Близо 2000 практикуващи духовния метод Фалун Гонг са арестувани от китайските власти за периода юли-септември 2014 г. Това е с 33,9% повече от същия период на миналата година.

През първите девет месеца през 2014 г. в Китай са арестувани 4925 практикуващи. Това е с 41% повече от същия период на миналата година. От тях, над 60 души са починали в резултат на мъчения, а 643 души са получили затворнически присъди: 19 от тях са получили присъди от 8 до 12 години затвор.

За това съобщава на 8 октомври световният уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org.

В съобщението се казва още, че арестуваните през юли-септември са от всички провинции на Китай с изключение на провинция Хайнан и Тибет.

Най-много арести са извършени в провинциите Дзилин (229 души), Ляонин (226 души) и Шандун (210). През същия период в Пекин са арестувани 51 души, а в Шанхай 5 души.

През същото тримесечие са проведени 44 полицейски акции срещу Фалун Гонг в 16 китайски провинции.

Най-мащабната акция е на 17 август 2014 г. в град Цайджоу, провинция Хъбей, по време на която са арестувани 42 души.

Най-много арести са извършени през юли (863 души). През август са арестувани 550 души, а през септември 443 души.

Част от арестуваните практикуващи Фалун Гонг (306 души) са изпратени в учреждения за „изучаване на закона“. Това са неофициални затвори, където задържаните са подлагани на интензивна идеологическа обработка, често съпроводена с физически мъчения. За три месеца в 23 провинции на Китай са построени 64 сгради за целите на този тип превъзпитание, известен още като промиване на съзнанието.

Преследването на Фалун Гонг в Китай, което продължава вече над 15 години, е засегнало почти всяко семейство. Броят на убитите е в хиляди, а някои източници предполагат десетки хиляди души.

В специални региони на Китай като Хонконг, Макао и Тайван, Фалун Гонг не е забранена практика и е популярна сред стотици хиляди души.


 

Този уебсайт използва cookies