карта Китай провинция

През първата половина на 2016 г. са арестувани 4892 души Китай, в продължаващото вече 17 години преследване на духовната практика Фалун Дафа, твърди съобщение на интернет медията Minghui.org (Минхуей), която съобщава новини за практиката от и извън Китай.

От януари до юни тази година всеки месец са арестувани средно по 815 души. Близо 14% от тях са арестувани за това, че са подали съдебни искове за подвеждане под съдебна отговорност на бившия лидер на комунистическата партия в Китай, Дзян Дзъмин. Той издава еднолична заповед за започване на преследването на Фалун Дафа през 1999 г.

Други причини за арести на практикуващи са: направени доноси срещу тях или следене от полицията.

Арестите най-често стават, когато практикуващите се опитват да разпространяват информация за преследването им в Китай.

Друга група - 54 души за периода - са арестувани, защото са настоявали да бъдат освободени незаконно арестувани членове на техните семейства, които практикуват Фалун Дафа.

До сега 1882 души от арестуваните са освободени. В ареста остават 247 души в очакване да бъде произнесена присъдата срещу тях.

Задържаните практикуващи се намират в досъдебни центрове за задържане, полицейски участъци и центрове за „промиване на съзнанието“.

"Минхуей" дава конкретен пример със случая на Гуо Дзяю, студент в университета за научни изследвания, на когото отказват аспирантура през януари 2016 г. Местните власти оказали натиск върху управата на университета. Го подал жалба, но не я уважили. На 16 юни т.г., той е осъден незаконно за създаване и разпространение на DVD-та с информация за преследването на Фалун Дафа в Китай.

Привържениците на Фалун Дафа в цял Китай продължават да са обект на преследване.

Арестите се извършват в цял Китай и обхващат почти всяка провинция и всички общини, които са на централно подчинение.

Най-много арести са извършени в провинциите Шандун (968 арести), следва Ляонин (574), Хъбей (422), Хъйлундзян (369) и Дзилин (314).

Сред арестуваните са преподаватели, студенти, лекари, инженери, счетоводители и бизнесмени.

Много практикуващи Фалун Гонг са малтретирани по време на ареста и последващото задържане.

Освен побои, провесване на тялото, лишаване от сън, ограничаване на движението чрез връзване с въжета или белезници, както и насилствено хранене, е имало случаи на инжектиране на задържаните от полицаите с неизвестни лекарства. Тези вещества предизвикват мускулна атрофия, нарушено зрение, загуба на паметта и отслабване.

Пенсионираният учител, Джън Кайюен, (78 години) от район Хъчуан в Чунцин, е арестуван на 12 юни т.г. от сътрудници на Управление 6-10 и откаран в център за „промиване на съзнанието“. Когато обявил гладна стачка в знак на протест срещу малтретирането, служители му взели кръв за изследване и инжектирали неизвестно лекарство в черния дроб и далака. Скоро той усетил мускулна слабост и силна болка в цялото тяло. Сега е на легло и може да приема само течности.

В резултат от полицейското насилие някои от задържаните умират само няколко дни или дори часове след ареста.

Последният случай е на 2 юни т.г., когато лекарят по китайска медицина, Уан Дзигуей, неочаквано умира пет дни след като бил закаран спешно от затвора в болницата. Когато роднините огледали тялото му, видели синини на гърдите и отдясно на врата. Лекарят в болницата, където Уан починал, казал, че това се е получило, когато са се опитвали да спасят живота му чрез масаж на сърцето.

По време на арестите полицаите често обискират домовете на практикуващите и присвояват ценни вещи, пари в брой и банкови депозити. Общата сума на незаконно присвоените или получени чрез изнудване средства през първата половина на 2016 г. наброява почти два милиона юана (520 хил. лева).

По време на ареста на 16 юни т.г., на семейство Джан Дзинцюен и Лиу Дзинжу от град Съпин в провинция Дзилин, полицаите незаконно конфискуват 168 000 юана (44 хил. лева) и други ценни вещи като компютри, телефони и мотоциклет.

Сътрудници от Управление 6-10 в град Дзинджоу в провинция Ляонин получили чрез изнудване от 50 000 до 80 000 юана от роднините на привърженици на Фалун Дафа. Роднините дали парите, за да не измъчват близките им в затвора.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies