провинции Китай

Преследването на духовната практика Фалун Дафа от китайската комунистическа партия (ККП) продължи и през първата половина на 2016 г., се казва в неотдавнашен доклад на медията Minghui.org. Арестувани са близо 4900 практикуващи Фалун Дафа, а за близо 2000 от тях се съобщава, че са тормозени, заради вярата си в практиката, която се основава на принципите "истина, доброта, търпение".

Пет от арестуваните практикуващи умират в рамките на часове или няколко седмици след ареста им, се посочва в доклада.

От общо арестуваните, 38,5% впоследствие са освободени, докато останалите все още се намират в различни места за задържане или центрове за „промиване на съзнанието“.

Някои от арестите са извършени по официална заповед на държавните органи. Тези практикуващи сега чакат да се произнесат присъди срещу тях.

Практикуващи, под натиск от властите, са принуждавани да подписват декларация с обещание, че ще спрат да практикуват Фалун Дафа. В случай, че откажат, им се отнемат личните документи. Много от тях са под постоянно наблюдение от полицията.

Някои са понижавани в длъжност, други уволнявани от работа, ако откажат да се подчинят на властите. Трети са принуждавани да се крият, за да избегнат арестите.

Роднините на практикуващите също са подлагани на постоянен тормоз. Докато някои имат смелостта да защитават близките си, други се поддават на заплахи и правят всичко възможно да не позволят на близките им да практикуват Фалун Дафа. Така, много семейства живеят отделно, а други се разделят.

Сред арестуваните - се посочва в доклада - петима, практикуващи Фалун Дафа, умират в ареста вследствие на мъченията.

Практикуващата Фалун Дафа, Уан Сиуюн, на 70 години от провинция Хънан, е арестувана на 13 май т.г. за това, че е подала съдебен иск срещу Дзян Дзъмин. Тя умира само няколко часа след ареста си. Полицията не дава никакви обяснения на семейството на Уан за смъртта ѝ.

Бившият ръководител на ККП, Дзян Дзъмин, се смята за инициатор на преследването на практиката Фалун Дафа в Китай и в момента тече разследване и искане за подвеждането му под съдебна отговорност.

Ли Ючин, на 68 години, от Шанхай, бил на легло, когато на 19 януари т.г. в 10 часа сутринта полицаи правят опит да нахлуят в дома му. След неуспешен опит, полицията нарежда да бъде изключено електрозахранването в дома му и да бъдат спрени водата и газта.

Семейството на Ли моли полицията за пускане на тока и водата в жилището, но получават отказ. Ли е намерен мъртъв в 15 часа на следващия ден, 20 януари.

Гао Иси, на 45 години, от провинция Хъйлундзян, умира десет дни след като на 19 април т.г. той и съпругата му са арестувани заради убежденията си. Роднините му са извикани за разпознаване на тялото след смъртта. Те виждат, че гръдният му кош е подут, а стомахът му хлътнал. На китките му има следи от белезници. Съпругата на починалия Гао все още е в затвора. Дъщеря им напуска училище, за да търси справедливост за своите родители.

Братята Ян са родом от град Руейан в провинция Джъдзян. Преди ареста им двамата са работили в град Джънджоу в провинция Хънан. Полицаи арестуват Ян Джуншън на 10 април т.г. защото практикува Фалун Дафа. След 11 дни той умира в ръцете на полицаите. Три години по-рано, по-големият му брат Ян Джунгън е пребит до смърт в полицейския участък, защото не искал да се откаже да практикува Фалун Дафа.

Ян Гуоян от провинция Хъбей е арестувана на 15 януари т.г. за това, че е подала съдебен иск срещу Дзян Дзъмин. Началникът на местния център за „промиване на съзнанието“ се обажда на семейството ѝ и на 2 февруари той поисква от тях 1500 юана (близо 400 лева), за да освободят Ян от ареста. Когато роднините ѝ пристигат в ареста, те я намират на легло и отслабнала. Ян умира в дома си на 13 март 2016 г.

През първата половина на 2016 г. умират 42 практикуващи Фалун Дафа, които са арестувани преди 2016 г. Причината за смъртта им е, мъчения в затвор или продължителен тормоз от полицията.

В различни райони на Китай, в почти всяка провинция и в градовете на централизирано самоуправление има арестувани практикуващи.

Силен натиск или тормоз от полицаи са оказани на над 1939 практикуващи Фалун Дафа в цял Китай. Най-много в провинция Шандун – 577 души, в провинция Хъбей – 383 души, в провинция Съчуан -120 души.

Причини за арестите

Практикуващите Фалун Дафа подават съдебни искове срещу бившия лидер на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин, който със своето еднолично решение нарежда започването на преследването на практиката през 1999 г. Подалите съдебни искове срещу Дзян, които са арестувани, възлизат на 13,9% от общо арестуваните.

Други практикуващи Фалун Дафа са арестувани по доноси или когато са разпространявали информационни материали за преследването на практиката в Китай. Трети са арестувани по време на срещи с техни съмишленици.

Много от арестуваните, практикуващи Фалун Дафа, са в така наречения „черен списък“ на полицията. Над тях е извършван постоянен контрол и наблюдение. Често са арестувани по време на срещи с техни съмишленици.

Арестувани са около десет души, когато практикуващи се събират на обща среща в Пекин на 21 януари т.г. След ареста те са задържани в полицейски участък, преди да бъдат закарани в центъра за предварителен арест в Тунджоу. Само един от практикуващите е освободен под гаранция.

Единадесет практикуващи Фалун Дафа от град Сиенян в провинция Шаанси са рестувани на 10 май т.г. по време на обща среща.

Повторни арести и преследване

Сред практикуващите Фалун Дафа, които са обект на преследване през първата половина на 2016 г. има такива, които полицията преследва постоянно от години.

Ян Дъсин на 48 години от област Уандзай, провинция Дзянси, е арестуван, когато посещава болната си майка на 27 февруари т.г. От започването на преследването на практиката през 1999 г. до сега, Ян е държан незаконно в затвор повече от 10 години. Три години той прекарва в трудово-изправителен лагер и повече от седем години в затвор.

Тън Шъдзюн от град Тумен, провинция Дзилин е арестуван в дома си на 12 май т.г. Преди това, той е задържан многократно. Два пъти е затварян в трудово-изправителен лагер и три пъти в център за „промиване на съзнанието“, където е тежко измъчван заради вярата си във Фалун Дафа.

За да избегне по-нататъшно преследване от полицията, след освобождаването му от трудово-изправителния лагер през 2008 г. той е принуден на напусне дома си и да се скита и укрива.

Практикуващият Фалун Дафа, Чин Уей, художник от Пекин, е арестуван за осми пореден път на 18 май т.г., докато разпространява информационни материали за преследването на Фалун Дафа от комунистическата партия.

Сега се намира в затвор с обвинение за „използване на култ за подриване на обществения ред“. До сега той е лежал в затвора за пет и половина години заради убежденията си. В затвора е измъван жестоко: бит е по лицето с електрошокова палка, лишаван е от сън за няколко месеца, като е подлаган и на други видове мъчения.

Полицейско насилие

Полицаите в Китай често прилагат груба сила и жестокост по време на арестите на практикуващи Фалун Дафа. Роднините на практикуващите също стават преки жертви на репресиите, въпреки че не практикуват Фалун Дафа.

Практикуващата, Лиу Гъсин от Пекин, е арестувана по донос в полицията, за това, че разказвала на хората за практиката. Лиу заедно с четири годишния ѝ син са закарани в полицейския участък на 3 юни т.г. По време на разпита на Лиу, отвеждат момчето в друга стая, където е разпитвано за работата на родителите му, къде живеят и за тяхната практика Фалун Дафа.

Четири годишното дете прекарва 36 часа в полицеския участък, след което е освободено и предадено на роднини, а майка му остава в затвор за един месец. Освободена е на 4 юли т.г.

В контекста на така наречената "политика на поддържане на стабилността" на партията, полицията често засилва натиска и арестите на практикуващи Фалун Дафа по време на чувствителни политически събития, като например Националния народен конгрес, големи спортни събития или важни дати, свързани с Фалун Дафа.

Джао Мин, 56-годишен зъболекар от град Хъншуей в провинция Хъбей, е арестуван от полицията на 11 март т.г., след което е откаран в центъра за задържане в Хъншуей за един месец. Това става по време на ежегодната пленарна сесия на Националния народен конгрес и Китайската народна политическа консултативна конференция.

Джао вероятно е попаднал в така наречения „черен списък“ на „Управление 6-10“, когато е завел дело срещу Дзян Дзъмин.

Когато практикуващи Фалун Дафа отказват да сътрудничат на полицията, те са поставяни под домашен арест с изключени ток, вода и газ в домовете им.

Двадесет полицаи наблюдавали денонощно дома на Уан Уъндзюн от 23 до 28 март т.г., след като тя отказала да отиде в полицията за така наречената „беседа“. Полицаи изключват тока и газта в дома ѝ, забраняват ѝ да внася храна и вода, и не позволяват на никой да я посещава.

Неправомерни задържания

Някои практикуващи Фалун Дафа били освобождавани скоро след ареста им, други оставали в затвора за няколко месеца и дори за години, въпреки че това време превишава максимално разрешеното от закона.

Единадесет практикуващи Фалун Дафа от провинция Хъбей са арестувани и задържани от 14 до 20 януари т.г. за това, че завели дело срещу Дзян Дзъмин. След изтичане на 15-дневния, разрешен от закона, срок на задържане в ареста, полицията отказала да ги освободи, докато не подпишат декларация, в която да обещаят, че ще се отрекат от своите убеждения и че роднините им ще заплатят глоба за ежедневните им разходи в ареста.

Тормоз над затворници

Полицаи подлагат много практикуващи на насилие и изтезания в затвора, защото те отказват да се отрекат от убежденията си. Трима практикуващи наскоро са освободени от център за задържане в Пекин. Те разказват за мъченията, на които са били подложени в затвора.

Полицаите ги биели, вързвали им ръцете с ремъци, не им позволявали да използват тоалетна, поливали ги със студена вода и ги заставяли да стоят с мокро бельо, въпреки студеното време през зимата и липсата на отопление в помещенията на затвора.

Практикуващите често са провисвани, като са вързвани за китките на ръцете, лишавани са от сън, бити са с електрошокови палки и са подлагани на принудително хранене.

Освен физическите изтезания, полицаите им инжектирали неизвестни медикаменти, които водели до различни симптоми като мускулна атрофия, влошаване на зрението, загуба на памет и загуба на тегло.

Бившият учител Джън Кайюен, 78-годишен, от район Хъчуан, провинция Чунцин е арестуван на 12 юни т.г. и откаран от сътрудници на „Управление 6-10“ в център за „промиване на съзнанието“ Удзун.

Когато обявява гладна стачка в знак на протест срещу лошото отношение към него, полицаите му вземат кръв за изследвания и му инжектират неизвестни лекарства в областта на черния дроб и далака. Скоро мускулите му атрофират и дълго време има силни болки в цялото тяло. Сега е на легло, много отслабнал и приема само течности.

Полицаи започват да вземат принудително кръв и ДНК проби за изследване от практикуващи Фалун Дафа в провинциите Гуейджоу, Съчуан, Ляонин и Хъбей през 2014 г. Пробите се вземат в домовете на практикуващите или по време на техният арест. Някои полицаи казвали, че създават база данни на ДНК на практикуващите Фалун Дафа.

Полицаите продължават да вземат принудително кръв за изследване от практикуващи Фалун Дафа и през 2016 г., се посочва в докладa на Minghui.org. Това се случва и в провинции Шандун, Хубей, Гуандун, Чунцин, Дзянсу и столицата Пекин.

Осем практикуващи Фалун Дафа от провинция Съчуан са арестувани за това, че завеждат дело срещу Дзян Дзъмин на 23 юни т.г. В полицейския участък им вземат кръв за изследване.

Полицаи арестуват практикуващата Мао Хуейлан от провинция Хубей на 25 февруари т.г., докато раздава листовки с информация за практиката. В полицейския участък ѝ вземат кръв за изследване. След това я освобождават.

Практикуващата Фалун Дафа Ляо Юен от провинция Гуейджоу разказва за инцидент, докато вървяла към дома си на 16 март т.г. Непознат мъж я заговоря за събарянето на къщи в нейния квартал. Когато стигнали до дома ѝ, се появява полицай на име Хан Липин. Полицейският служител притиснала Ляо до стената и повикала непознатия мъж. Той извадил спринцовка и взел кръвна проба от ръката ѝ. Двамата нападатели избягали.

Обиски и изнудване

По време на обиск в домовете на практикуващи, полицаи често си присвояват вещи като бижута, пари и банкови карти. В първата половина на 2016 г. полицаи незаконно конфискуват или получават чрез изнудване от практикуващи около 2 млн. юана (около 520 хил. лева).

Полицаи обискират дома на Джан Дзинцюен и Лиу Дзинжу от град Сипин в провинция Дзилин на 16 юни т.г. Те си присвояват незаконно 168 000 юана (близо 44 хил. лева) и други ценни вещи като компютри, мобилни телефони и мотоциклет.

В друг случай сътрудници на „Управление 6-10“ в град Дзинджоу в провинция Ляонин присвояват от семействата на практикуващи Фалун Дафа 50 000 до 80 000 юана (13 до 21 хил. лева), като изнудват роднините на задържаните да заплатят пари, за да може отношението към задържаните в затвора да е добро.

Финансови наказания

Сътрудници на „Управление 6-10“ в област Дуолун във Вътрешна Монголия издават заповед на 18 април т.г., за да накажат 14 местни практикуващи Фалун Дафа, които завеждат дело срещу Дзян Дзъмин. В заповедта пише, че трябва да се наложи глоба на двама от практикуващите, други двама трябва да се понижат в длъжност в работата, трети, да се уволнят от работа, а на осем пенсионери да се отнеме пенсията.

(следва част 2)

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies