болница Китай Хъйлундзян

Джън Ъндзюн и съпругата му са принудени да напуснат Китай без дори да имат възможност да вземат голяма част от личните си вещи. Двамата със съпругата му – Лиу Ляншин - фармацевт, за малко да се окажат поредните жертви на полицейски арести, провеждани в градове и села по територията на североизточната китайска провинция Хъйлундзян.

Семейството е принудено да се укрива докато успее да се качи на самолет за Бостън, САЩ, където синът им завършва докторат по математика.

Седнал на мраморна пейка в атриума на Хейнс Конвеншън Сентър в Бостън, 56-годиншният Джън разказва за мистериозната смърт на задържания от властите Гао Йиши – негов приятел и практикуващ практиката Фалун Гонг (Фалун Дафа) - духовно учение, подложено на преследване в Китай за последните 17 години.

Гао, 45-годишен мениджър на луксозен ресторант, и съпругата му са арестувани от полицията през нощта на 19 април т.г. в дома им в малкия град Мулин на китайско-руската граница, само на няколко часа път от Владивосток. Причината за задържането им е неизвестна. Гао почива 10 дни по-късно – сутринта на 30 април, докато съпругата му е все още задържана.

Джън разказва, че смъртта на Гао предизвиква масова вълна на раздвижване сред последователите на практиката Фалун Гонг в района.

Джън пристига в Бостън преди няколко дни, след като съпругата му получава информация от неин роднина, който има приятел в китайските секретни служби, че има заповед за арестуването и на двамата. Съпружеската двойка практикува Фалун Гонг почти 20 години и все още си спомня дните, когато практиката е била сред най-популярните по рода си в Китай.

„Жена ми научи в 10 сутринта, че я търсят от отдела по сигурността в службата ѝ. Един от колегите ѝ ѝ подшушнал „На твое място бих изчезнал веднага“ – припомня си Джън.

Семейството е било принудено да се укрива при роднини в продължение на близо месец преди да успее да се добере до летището.

Джън продължава: „Страхуват се, че информацията ще излезе наяве. Арестуват всички практикуващи Фалун Гонг, които знаят да използват компютър.“

Според Джън в конкретния случай арестуват практически всеки, който е бил в контакт с Гао Мейшин – дъщерята на починалия. Той също така цитира името на един от местните практикуващи, който също е бил арестуван. The Epoch Times (Епохални Времена) успя да се свърже с въпросния практикуващ и да потвърди неговия арест.

Съпругата на Гао е била задържана за няколко седмици, по-голямата му сестра е била под строго наблюдение, а дъщеря му е била поставена под домашен арест за повече от месец, без дори да ѝ бъде позволено да ходи на училище.

Джън споделя, че арестите се простират до Дзямусъ, неговия град, а също така до Харбин и Шуанчън. Според него, действията на полицията, включително масовите арести, отказите да се даде информация на семейството на Гао и непрестанните заплахи са резултат от паническия страх на властите от разкриване на обстоятелствата около смъртта на Гао Йиши.

Фалун Гонг е традиционна китайска медитативна практика, която е тежко преследвана в Китай, но местните власти, които са главни изпълнители на кампанията по преследването ѝ, често се страхуват от негативния отзвук, който могат да предизвикат на Запад. Телефонните обаждания на настойчиви доброволци до техните мобилни, домашни или офис телефони често служат като спирачка. Обикновено инциденти, свързани с преследването на практикуващите Фалун Гонг, предизвикват наплив от подобни телефонни обаждания, направени както от страната, така и от чужбина.

Обстоятелствата около смъртта на Гао предизвикват верига от реакции. Местните последователи на Фалун Гонг предприемат бързи действия и създават флаери от шест страници и почти девет хиляди китайски йероглифа. Те започват да ги разпространяват до жителите на Мудандзян, заедно с писмата, написани от семейството на Гао, разпространяващи информация за смъртта му.

В писмените доказателства, представени на „Епохални Времена“ членовете на семейството на Гао, включващи съпругата му, по-голямата му сестра, дъщеря му и брат му – разказват за подозрителното поведение на полицейските власти след смъртта на Гао.

Преди всичко те наблягат на настояванията на полицията за спешна аутопсия, която противоречи на китайските норми и закони. Полицейски служители информират брата на Гао, а в последствие и дъщеря му, че според затворническите правила трябва да се направи аутопсия в рамките на 24 часа.

Всъщност според законовата наредба, издадена от Върховната народна прокуратура на Китай, срок за аутопсия не съществува. Също така е указано, че семейството на починалия трябва да се съгласи на провеждането на аутопсия.

В случая с Гао – докторите го поставят на патологичната маса, минути след като дъщеря му Гао МеЙшин вижда мъртвото му тяло.

„Когато отидох да видя баща си полицаите ми държаха ръцете зад гърба, за да не мога да се доближа“ – разказва дъщерята в показанията си. Държат я на около два метра разстояние. „Виках го да се събуди, да чуе, че дъщеря му е там и продължавах да питам, защо не може да ме чуе. Беше ми наредено да контролирам емоциите си, след което двама полицаи ме издърпаха навън“.

Тя моли на колене да не правят аутопсия на баща ѝ. След няколко минути успява да влезе отново в стаята и вижда, че аутопсията вече е започнала.

Причината за тази спешна аутопсия е неясна. Няма доказателства за отстраняването на органи преди смъртта на Гао, но е възможно кожата или очните роговици да са били предвидени за присаждане. За да бъдат годни за трансплантиране органите трябва да се отстранят в рамките на шест часа след смъртта. Друга възможна причина за спешната аутопсия, е стремежът на полицията да прикрие истинската причина за смъртта.

Близките на Гао Йиши – съпругата му, сестра му, дъщеря му и майка му се лутат в затворен кръг. Те не са в състояние да заведат иск пред прокуратурата, докато не вземат от полицията резултатите от медицинския преглед и аутопсията. Но колкото пъти са отправили искане за посочените документи от полицията, толкова пъти им е отказвано под предлог, че полицията не разполага с тях или че документите ще бъдат изпратени на семейството в рамките на седем дни (което никога не става).

Болницата също отказва да изпрати болничните преписки.

Формалните искове, изпратени от семейството на Гао до различните държавни институции: полицията, четирите болнични отделения и прокуратурата, ясно показват тяхната безпомощност.

Един от документите показва, как след като бъдат подмятани между различните отделения на болницата и на службата за обществена сигурност в Мудандзян, исковете на семейството стигат до директорката Ю, отговаряща за отделението, в което държат арестуваните. „Аз отговарям само за пациенти, изпратени от държавна сигурност“, казва Ю в стремежа си да отпрати семейството.

Наетият от близките на Гао адвокат обяснява, че Гао е един от тези пациенти. „Не искам да ви слушам. Не си мислете, че ще ми кажете какво да правя“ – казва Ю. Когато дъщерята на Гао пита, с кого друг могат да разговарят, Ю заявява: „Нищо не знам. Намерете си когото ви трябва.“

Ю излиза и след половин часов телефонен разговор се връща и се държи сякаш вижда семейството за първи път. „Нали току що ви обяснихме всичко“ – казва сестрата на Гао. „Нищо не сте ми обяснили. Изобщо не знам за какво говорите“ – отвръща Ю, след което срязва опитите на дъщерята на Гао да възрази: „Научи се да разговаряш с възрастните както подобава“. Разговорът завършва със заплашителен намек: „Който би трябвало да е отговорен за случая е отговорен за него.“

Цялата болнична документация съдържа седем преписки и една от общо четирите папки с документи е изпратена до „Епохални Времена“ от семейството на Гао. Близките му наемат Ма Лиеншун - известен адвокат по човешките права.

„Отношението на оторизираните власти към съпругата на Гао Йиши е неправомерно при положение, че семейството изрично настоява да не се провежда аутопсия“ – заявява Ма в телефонно интервю. „Цялата процедура по този случай е в нарушение на смисъла на закона.“

Споменът за преживените събития карат Джън Ъндзюн да кипи от ярост дори и в Бостън. „Значи отнемането на човешки живот, е въпрос на национална сигурност. Ако се опиташ да разследваш, значи нарушаваш националната сигурност и ще бъдеш наказан“ – казва Джън. „Когато изобличиш лоши хора би трябвало да получиш държавна награда, обаче в Китай получаваш точно обратното.“

Засега Джън и съпругата му Лиу живеят в жилището на своя син, споделяйки го със снахата и внучето.

„Нашата цел не беше такава“ казва Джън, който е високоплатен електроинженер в Китай. Позицията му предоставя възможност да демонстрира на съгражданите си добродетелите на Фалун Гонг.

Той разказва за случай, когато е трябвало да обясни на стъписан предприемач, че не може да приеме плик с 50 хиляди китайски юана (близо 13 200 лв.) за да одобри некачествено свършена работа. (Практикуващите Фалун Гонг не приемат подкупи обяснява той.)

„Никога не съм мислил да напусна страната си, но нямах друг избор. Арестите започнаха така внезапно, че просто бяхме безпомощни“ – обяснява Джън.

Двамата със съпругата му се подготвят да кандидатстват за политическо убежище.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies