карта Китай провинция

Комунистическата партия в Китай продължава да преследва практикуващите Фалун Дафа през първата половина на 2016 г. Делата на 1311 практикуващи се намират на различни етапи от съдебния процес, след като повечето от тях са арестувани през 2015 г., както и друга част през 2016 г., за това, че се занимават с практиката, която в Китай е преследвана от властите незаконно.

Minghui.org съобщава, че 510 от тези арестувани, са осъдени на затвор заради своите убеждения през първата половина на 2016 г. Сред осъдените на затвор има хора всички сфери на обществото: учители, лекари, пенсионери, гранични служители, управители на фирми и др.

Засега, все още не е известно колко от тях са обжалвали ареста си.

Причини за арестите

Повечето от осъдените практикуващи Фалун Дафа са арестувани по донос или по време на разпространение на информационни материали за преследването на Фалун Дафа в Китай.

Хуан Юпин от провинция Шандун е арестувана на 29 февруари т.г. за това, че разказва на хората на местния фермерски пазар за Фалун Дафа. Полицаите отказват да я освободят след изтичане на максималния срок за задържане, който е 15 дни, и я прехвърлят в центъра за предварително задържане Дъджоу. На Хуан е произнесена официална заповед за арест на 21 април 2016 г. и ѝ предстои издаване на обвинителна присъда.

Чън Хуайгън от Чънду в провинция Съчуан е осъден на 4 години затвор на 10 юни т.г. за това, че е поставил плакат, на който пишело „Светът се нуждае от Истинност, Доброта, Търпение“.

Истинност, Доброта, Търпение са трите основни духовни принципа, на които се основава учението на практиката.

Четири възрастни жени от град Чичихар в провинция Хъйлундзян са осъдени от три до три и половина години затвор, за това, че са поставили плакати с надпис „Фалун Дафа е добро“ в своя квартал. На 78-годишната Джао Шиуджъ, 76-годишната Ли Гуейджъ, 72-годишната Ли Фънцин и 72-годишната Пън Шурун са произнесени обвинителни присъди през месец април.

Други са лишени от свобода след следене от полицията, защото не се отказват от своите убеждения.

Джан Дзиншън от област Гучън в провинция Хъбей е арестуван в дома му на 21 август 2015 г. Осъждат го на затвор на 27 май 2016 г. Точното обвинение не е известно. Той обжалва присъдата си.

Осъдени за подаване на съдебен иск срещу Дзян Дзъмин

Някои практикуващи Фалун Дафа са подложени на репресии за това, че са подали съдебни искове срещу бившия китайски лидер, Дзян Дзъмин. Те го обвиняват за започване на преследването на Фалун Дафа през 1999 г. и нарушаване на конституционното им право на свобода на убежденията.

Повече от 200 000 практикуващи Фалун Дафа са завели дело срещу Дзян Дзъмин от месец май 2015 г. до сега в Китай и властите използват това, като повод за преследване и репресии.

Близо 60 практикуващи са в затвори през първата половина на 2016 г., заради подаване на съдебни искове срещу Дзян Дзъмин.

Повече от 300 практикуващи Фалун Дафа от град Чаоян в провинция Ляонин са арестувани през месец ноември 2015 г., защото са завели съдебно дело срещу Дзян Дзъмин. Сега 29 души от тях са осъдени на затвор от 6 месеца до 12 години. Най-възрастният от тях, на 79 години, Лиу Диенюен е осъден на 11 години затвор.

Нарушаване на съдебните процедури

В много случаи съдилищата нарушават правилата на процесуалното право и незаконно произнасят присъди, възпрепятстват адвокатите в защита на клиента им, подкрепят предишни решения на съда без изслушване и изпращат практикуващи Фалун Дафа в затвор, без да информират адвокатите и роднините им. Заплашват някои адвокати и изискват от тях да не пледират "невинен" от името на клиентите си.

У Джици, лекар от град Маомин, провинция Гуандун, е осъден на 7 април 2016 г. Съдията забранява на адвоката му Джан Дзаннин да пледира "невинен". Вместо него назначават двама адвокати, които против желанието му, заявяват готовността на клиента им да признае вината си. Съдията го осъжда на три години и три месеца затвор на съдебно заседание, което се провежда тайно на 28 април. У обжалва присъдата, но висшият съд поддържа решението на градския съд без провеждане на изслушване. У е откаран в затвора Съхуей на 6 юли 2016 г.

Ли Син, учителка по рисуване в средно училище в град Фънчън в провинция Ляонин, е осъдена на 18 април 2016 г. на три години затвор от съда на Фънчън. Съдът уведомява за това адвоката на Ли десет дни след произнасяне на присъдата, а срокът за обжалване е именно в рамките на десет дни. Така Ли не може законно да обжалва решението на съда.

След осем месеца предварително задържане, се провежда съдебно заседание на 12 април в районния съд Юндин в гр. Джандзядзие по дело на три практикуващи Фалун Дафа: Ли Баосин, Дзин Фууан и Дън Юеар. И трите практикуващи си наемат адвокат, но правата на адвокатите постоянно са нарушавани. Единият е отстранен от залата на съда, когато защитава конституционното право за свобода на убежденията на своята клиентка. Позволяват му да се върне в залата на заседанието, за да чуе от прокурора, че ще го арестуват, ако настоява да пледира невинна за своята клиентка. Съдията прекъсва заседанието, без да произнесе присъда.

В съдилищата на почти всяка провинция и град на централно управление се произнасят присъди на практикуващи Фалун Дафа. В провинция Ляонин лишените от свобода са 115 практикуващи Фалун Дафа, в провинция Хъбей са 43, в провинция Шандън са 42, а в провинция Хъйлундзян са 40.

Съдиите не само лишават от свобода практикуващи Фалун Дафа, заради отказа им да се отрекат от убежденията си, но и налагат на някои от тях големи глоби.

Дън Хуей от град Кунмин в провинция Юннан е арестуван на 1 октомври 2015 г. на гарата на град Кунмин, след като полицаи го следят в продължение на няколко месеца. Осъждат го на 6 години затвор и глоба от 60 000 юана (близо 15 700 лв.) на 24 май т.г. Това е петият му арест за това, че не иска да се откаже да практикува Фалун Дафа. В миналото два пъти са го затваряли в трудово-изправителни лагери.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies