арест Тиенанмън Пекин

Една от най-ожесточените политически кампании в Китай – преследването на духовната практика Фалун Гонг, една от най-големите китайски духовни групи – продължава вече 17 години. Но тази година, макар заповедите отгоре да остават непроменени, местни власти из цялата страна тихомълком отказват да участват в репресиите.

В едно населено място, масовите арести продължават – близо 20 симпатизанти са неочаквано задържани в голям пристанищен град в началото на декември. В същото време, местни съдилища, клонове на прокуратурата и полицейски участъци отказват да повдигат обвинения срещу отделни последователи на Фалун Гонг, изтъквайки като причина "липса на достатъчни доказателства".

Наблюдатели на преследването твърдят, че смекчената реакция в тези случаи вероятно се дължи на проявено съчувствие от местни държавни служители и на липса на постоянна политическа мотивация идваща от горните нива на властта. В същото време, ако политиката не се промени, такива казуси на помилване ще останат изключения от правилото, какъвто е случаят тази година.

'Вдигане на пушката'

След като бившият китайски комунистически партиен лидер Дзян Дзъмин нареди през 1999 г. Фалун Гонг да бъде елиминиран, над 4000 последователи са изгубили живота си в резултат на мъчения, а стотици хиляди са все още в центрове за задържане, според уебсайта Минхуей (официален източник на новини за преследването). Поради трудността за получаване на информация от Китай, Минхуей вярва, че истинският брой на смъртните случаи е много по-висок.

Последователи на Фалун Гонг в ареста са потенциални жертви на насилствено отнемане на органи, извършвано от китайския режим, казват изследователи. Под управлението на китайския режим са извършвани между 60 000 и 100 000 трансплантации годишно за периода 2000-2015 г. Органите са вземани от затворници на съвестта – повечето последователи на Фалун Гонг – според доклад от над 700 страници, публикуван през юни. В процеса на изземването на органите, недоброволните "донори" биват убивани.

Съдейки само по цифрите, преследването на Фалун Гонг остава непроменено през 2016 г.

Уебсайтът Минхуей докладва близо 3000 случаи на репресии, подобно на 2015 г. През първите 10 месеца на 2016 г., китайският режим е арестувал и осъдил 961 последователи на Фалун Гонг.

На 7 и 8 декември, агенти по вътрешната сигурност и полицаи от Тиендзин са арестували близо 20 симпатизанти на Фалун Гонг, докладва Минхуей. В повечето случаи, полицаите са посетили домовете на симпатизантите и са се опитали да ги принудят да се отрекат от убежденията си пред камера. В други случаи, са им провели обиски и са ги натикали в полицейски коли.

На 7 декември, Втори междинен съд в Тиендзин отхвърля молбата за преразглеждане случая на Джоу Сянян и Ли Шансан – семейство, чиято тежка съдба през годините привлече международно внимание и петиции в тяхна полза.

Сара Кук, старши анализатор в правозащитната организация "Фрийдъм Хаус" казва, че арестите са "опит на полицията да предотврати всякакъв активизъм от страна на местни последователи на Фалун Гонг" в този популярен случай.

Но миналия септември, адвокатите на Джоу и Ли са успели да защитят основните принципи на Фалун Гонг – Истинност, Доброта и Търпение – в съдебната зала, и не са били наказани за защитата си на двамата симпатизанти на Фалун Гонг.

Междувременно, на 14 декември, доклад на Минхуей изрежда седем случая тази година, в които правният апарат на режима е отказал да разследва последователи на Фалун Гонг, в провинции Шанси, Хъбей, Ляонин и Дзянсу, и в градовете Пекин и Цицихар, поради недостатъчни доказателства дори за издаване на заповед за арест. Подобна снизходителност е почти нечувана.

Според китайски адвокат, защитавал привърженици на Фалун Гонг, който говори анонимно от съображения за сигурност, той и други са молили органите по сигурността да следват съвестта си, когато отсъждат случаи на Фалун Гонг, както и да "вдигат пушката няколко сантиметра по-нагоре", т.е. да избягват да налагат строги наказания.

Органите "не вдигаха цял сантиметър, но все пак вдигаха по малко", каза адвокатът, добавяйки, че никога "не изричали и дума срещу предложението" за милост. Китайски правозащитни адвокати обикновено биват арестувани и измъчвани, ако защитават Фалун Гонг в съда.

Адвокатът казва също, че негови колеги се натъквали на съдии, които направо заявявали: "Ако не можем да ги осъдим, няма да го правим; ако не можем да ги арестуваме, няма да го правим".

Съдии също налагали по-леки наказания – две до три години затвор вместо седем – а в някои центрове за задържане дори позволявали на привържениците да правят упражненията на Фалун Гонг в своите килии, добавя адвокатът.

Местни поддръжници

Неотдавнашните противоречиви реакции на властите в Китай се дължат по-скоро на съчувствие на местни служители, отколкото на ясна промяна в политиката.

"От една страна, има изобилни доказателства, че централното правителство на Китай продължава анти-Фалун Гонг дейност по различни направления“, казва Стивън Ноукс, лектор по китайска политика в Университета в Окланд, Нова Зеландия.

"От друга страна, има ясни доказателства, че много от натоварените да извършват анти-Фалун Гонг действия на местно ниво, виждат тези действия като безпредметни... и/или като неефективна употреба на ресурсите, предвид мащаба на социалните предизвикателства, пред които е изправен все още развиващ се Китай", добавя Ноукс.

"Щом една политическа кампания стане партийна политика, е много трудно да се промени курсът", казва Хън Хъ, коментатор от телевизия Ню Тан Дайнъсти (NTD), партньорска компания на медията Епок Таймс. Подобни кампании ще продължават, докато от върха не наредят те да бъдат спрени, смята Хън.

"Но без самия Дзян Дзъмин, или негови най-близки съюзници като Джоу Юнкан, които тласкат преследването, се освобождава място за такива, които не искат да поемат отговорност за него, или за такива, които искат да направят нещо добро следвайки съвестта си", споделя експертът.

Като се вземе предвид, че политиката е все още в сила, неотдавнашните прояви на съпротива срещу репресиите са значими, добавя Хън.

"В бъдеще може да видим още такива случаи."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies