върховен съд Китай

По време на неотдавнашно съдебно изслушване в югоизточен Китай, прокурор непряко заяви, че не открива правно основание за кампанията на забрана и преследване на китайската духовна дисциплина Фалун Гонг – необичайно изявление в контекста на официалната политика на жестоки репресии срещу последователи на медитативната практика през последните близо две десетилетия.

На 23 декември 2016 г., Джан Дзюн, последовател на Фалун Гонг, и неговият адвокат, присъстват на съдебно заседание в районния съд Ба‘нан в китайския град Чунцин, пише уебсайтът minghui.org, официален източник на новини за Фалун Гонг. Джан е арестуван на 24 май заради това, че говорил открито за практиката и отношението към нея в Китай.

След като адвокатът на Джан, живеещ в Чунцин, произнася силна реч в защита на Фалун Гонг и поставя под въпрос обвинението срещу своя клиент, прокурорът казва: "Нямаме каквото и да било доказателство, че Фалун Гонг е 'еретична религия' и не откриваме каквито и да било закони или разпоредби, че Фалун Гонг е 'еретична религия'", използвайки официалното наименование на практиката в Китай след октомври 1999 г., четири месеца след началото на националната кампания на репресии.

Според minghui.org, изявлението на прокурора е записано в протокола на съда, който той подписал в края на заседанието. Уебсайтът не идентифицира адвоката на Джан, най-вероятно от съображения за сигурност.

Изявлението на прокурора е значимо, защото е първото официално публично признание, че продължаващата 17 години кампания срещу Фалун Гонг, е незаконна. Китайският правен апарат преследва съдебно последователите на Фалун Гонг на база на чл. 300 от китайския наказателен кодекс: "Използване на еретична религия за подкопаване прилагането на закона".

Въпреки това, повечето мерки срещу Фалун Гонг са предприемани извън съдебната система, включително уволняване от работа, кражба на имущество, отвличане, насилствено "превъзпитание", жестоки изтезания и, според изследователи, отнемане на органи.

Китайски адвокати, представляващи в съда последователи на Фалун Гонг, казват, че чл. 300 е твърде неясен и дори неконституционен. От години, сърцевината на тяхната стратегия за защита е именно да оспорят правната основа на чл. 300.

В случая на Джан Дзюн, например, прокурорът поддържа като инкриминиращо доказателство флаш-карти и карти с компютърна памет, иззети от дома на подсъдимия.

Адвокатът на Джан пледира, че съгласно китайските закони, устройства за цифрово съхранение на данни не могат да бъдат използвани като доказателство, защото тяхното съдържание може лесно да бъде променено. Той също заявява, че информационните материали за Фалун Гонг "казват на хората да бъдат добри и им разясняват фактите" за преследването. По този начин те допринасят за благоденствието на обществото, ето защо "доказателството" потвърждава, че Джан е невинен.

Признанието на прокурора, че не открива каквото и да било правно основание за идентифициране на Фалун Гонг като "еретична религия" означава, че той не може да използва чл. 300 срещу Джан, казва Иян Сиа, старши изследовател в "Хюман Райтс Лоу Фаундейшън", правна кантора във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. Кантората е завела правни жалби срещу редица китайски държавни служители, за престъпления срещу човечеството.

"Цитирайки фактите, прокурорът доказва, че преследването е в разрез с върховенството на закона, и е политическа кампания – нещо, което последователи на Фалун Гонг твърдят от началото на репресиите", добавя Сиа.

Сиа също казва, че е вероятно прокурорът да е направил това изявление по своя инициатива, т.е. то все още не е доказателство за промяна в държавната политика.

Дзян Дзъмин, бивш лидер на китайската комунистическа партия, нарежда преследване на Фалун Гонг на 20 юли 1999 г., изтъквайки като причина мирен протест на 10 000 последователи на Фалун Гонг в Пекин през април същата година. Това според него е доказателство, че духовната практика заплашва стабилността на партийното господство. Преди преследването, между 70 и 100 милиона души практикуват Фалун Гонг в Китай, по данни на комунистическата партия и на източници от Фалун Гонг.

Сие Уейдун, бивш съдия във Върховния съд на Китай, понастоящем живеещ в Канада, вярва, че прокурорът в Чунцин е действал по съвест, но също и от чувство за самосъхранение, предвид, че администрацията на президента Си Дзинпин провежда правни реформи, призоваващи за търсене на отговорност от служители, отсъдили неправилно в съдебни дела.

Кампанията срещу Фалун Гонг винаги е била силно политическа и ако един ден се окаже, че тя повече не е угодна за управляващите, има риск от държавни служители да бъде потърсена сметка.

Сие отбелязва, че правни служители в Китай са започнали да цитират "недостатъчни доказателства" в случаи на Фалун Гонг, като причина да ги отхвърлят. И тъй като органите по сигурността нямат правно основание да повдигат обвинения, последователите на Фалун Гонг накрая биват освобождавани, казва Сие.

Този модел на действие е идентифициран в неотдавнашни публикации на уебсайта minghui.org, който посочва няколко такива случаи през 2016 г.

Ю Уъншън, пекински правозащитен адвокат по много случаи с Фалун Гонг, казва, че някои китайски правни служители сега по-добре разбират Фалун Гонг и неговата законност, след като слушат обясненията и многократното пледиране за невинност от китайски правозащитни адвокати. Така някои служители, често водени от съвестта си, отсъждат в полза на Фалун Гонг, добавя Ю.

Но малкото положителни случаи не са знак, че китайският комунистически режим е разхлабил потисничеството на Фалун Гонг, казва Ю, цитирайки няколко масови арести през последните години. На 7 декември 2016 г., полицията в източния град Тиендзин арестува 20 последователи на Фалун Гонг.

"Докато е на власт китайската комунистическа партия, няма да има истинска свобода на убежденията", заключава Ю.

Наистина, премеждията на Джан Дзюн не са свършили, въпреки необичайната забележка на прокурора.

Съдията разпуска заседанието на 23 декември, второ след ареста на Джан, без да го оправдае. Сега Джан е в районния център за задържане в Ба‘нан и чака решението на съда, което или ще го оправдае, или ще го прати в затвора.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies