Емпайър Стейт Билдинг Манхатън Ню Йорк

Последици за нацията

Броят на семействата, пряко засегнати от преследването в Китай, трудно може да бъде преувеличен, казва Ливай Броуди, говорител на глобалния Информационен център на Фалун Дафа.

През 1999 г., когато преследването започва, последователите на Фалун Гонг са между 70 и 100 милиона души. Това прави всеки 13-и китайски гражданин "враг на държавата", пише Броуди по електронната поща.

"Ако вземете една тринадесета от цялото население, оклеветите ги и настроите семействата им срещу тях, какъв ще бъде ефектът? Ще бъде катастрофален."

Според Броуди, изкуственото настройванe на роднини едни срещу други е често срещана практика на китайския режим. Тя цели контрол върху хората посредством страх, и е усъвършенстван метод от времето на Културната революция през 60-те и 70-те години на миналия век.

"В известен смисъл, преследването на Фалун Гонг е последният опит на китайската комунистическа партия да управлява сърцата и умовете на хората", казва Броуди.

Той обяснява защо родителите не се отказват от Фалун Гонг, когато са поставени пред избор да се откажат от убежденията си и така да запазят семействата си цели.

"Фалун Гонг е фундаментален за тяхната духовна същност. Да се откажат би било равнозначно на това да убият своята духовност. Също така, ако 'се отрекат', те няма наистина да бъдат оставени намира. Често пъти от тях се иска да помагат на партията в 'трансформирането' на други... така че нещата не се свеждат само до това да се откажат от убежденията си."

След затвора

През 2009 г., след освобождаването на Уан, семейството най-накрая се събира. Ли е на свобода от ноември 2006 г., когато Фуяо е на 14 години.

Уан обаче не може да се върне на работа като учителка, а след първия си арест, Ли е принуден да се откаже от позицията на телевизионен водещ.

Двамата започват бизнес за планиране на сватби и магазинът им се превръща в място, където да разкажат на хората своите истории за преследването и да се противопоставят на държавната анти-Фалун Гонг пропаганда, която държавните медии бълват.

"Единствената причина, поради която не ни пратиха обратно в затвора, е че ръководителят на местното бюро за вътрешна сигурност е стар приятел на семейството и той знае че аз и съпругът ми сме добри хора", споделя Уан. "Той ни закриляше, но началниците му постоянно го притискаха да ни репресира."

По думите на Уан, решението да избягат от Китай е отчасти заради притеснението, че техният приятел би могъл да бъде компрометиран, както и заради сигурността на семейството.

"Винаги таях в сърцето си страх, че семейството ми ще бъде разбито отново. Постоянно се страхувахме, че полицията ще почука на вратата, притеснявахме се да не арестуват други наши роднини, страхувахме се да не арестуват дъщеря ни", добавя Уан.

На свобода

През 2014 г. на семейството се отдава шанс да потърси политическо убежище в САЩ.

Сюблимният момент е, когато подават документи в паспортната служба. В една от последните процедури семейството дава отпечатъци, които са въвеждани в електронна база данни.

"Служителите замръзнаха и се спогледаха", разказва Ли. "След това един от тях се обади по телефона, но от другата страна му наредиха да издаде паспортите."

Семейството пристига в САЩ на 15 юли 2014 г.

"Когато пристигнахме на американска земя, всичките ни страхове се стопиха, притесненията и тревогите ни изчезнаха. Най-накрая бяхме спокойни", споделя Уан.

"Но психологическата травма се изтрива много трудно", продължава тя. "Докато дишам свежия въздух и се наслаждавам на свободата си тук, не мога да не усетя тежест в сърцето, щом се сетя за моите съграждани в Китай."

Семейството научава новината, че на 7 декември 2016 г., двадесет последователи на Фалун Гонг са арестувани в родния им град Тиендзин.

Уан веднага се обажда на местните центрове за задържане, за да настоява за освобождаването на своите съмишленици.

"Познавам някои от последователите. Искам да направя всичко по силите си, за да помогна за спасяването им, за да не страдат по начина, по който аз страдах."

В Ню Йорк, Уан посещава популярни туристически места, за да раздава на туристи от континентален Китай информация за преследването.

Ли, който в момента е на 45 години, работи за телевизия "Ню Тан Дайнъсти" (НТД). Телевизията предава по света нецензурирани новини за Китай, и има излъчвания в континентален Китай посредством сателит.

Фуяо следва стъпките на баща си. Тя също работи за НТД като водеща на предаване.

"Когато работя върху новини за преследването на Фалун Гонг в Китай, кадрите са трудни за гледане; те ми навявавт толкова много болезнени спомени", споделя Фуяо. "Но именно заради такива ужасващи неща сме длъжни да говорим, и да ги изобличаваме."

Фуяо е омъжена от миналата година. Двете семейства споделят скромен апартамент в Куинс, Ню Йорк. Животът им е щастлив, живеят задружно. Уан маха коси от очите на Фуяо, а Ли и Уан бързо се хващат за ръце: все още не могат да повярват, че свободата им е реалност.

Но болезнените спомени продължават да излизат на повърхността.

"Понякога, когато съм сама вкъщи, си мисля за преживяванията в затвора, знам, че ако не практикувах Фалун Гонг, нямаше да оцелея. Тази болка не е само физическа, това е различен вид болка."

"Не си лош човек, искаш да се развиваш и да станеш още по-добър човек, но режимът използва най-варварските, зловещи методи, каквито добрите хора не могат дори да си представят, спрямо последователите на Фалун Гонг, спрямо тяхната психика, и се опитват да те унищожат из основи, не само физически, но и психически, по такъв начин, че да нямаш надежда за живот."

По данни на глобалния Информационен център на Фалун Дафа, на всеки три дена, по време на полицейски арест, умира един последовател на Фалун Гонг, и това са само данни, за които има информация, достигнала през цензурата в Китай.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies