практикуващи парад Ню Йорк

Нови 137 случая на лишаване от свобода на последователи на Фалун Гонг в Китай през януари 2017 г. докладва уебсайтът Minghui.org, световен източник на новини за духовния метод.

От тях, 79 души са осъдени на затвор през 2017 г., а 58 през 2016 г. През новогодишния период (декември 2016 г. - януари 2017 г.) присъди са получили общо 240 симпатизанти на Фалун Гонг.

Истинският брой на осъдените последователи на Фалун Гонг не винаги може да бъде установен и отразен навреме, заради информационната блокада и цензура в Китай.

Дълги затворнически присъди заради духовни убеждения

Китайската комунистическа партия (ККП) преследва последователите на Фалун Гонг заради техните убеждения и ги принуждава да се откажат от тях.

Присъдите за следване на Фалун Гонг варират от 6 месеца до 15 години, средно 3,8 години.

Цуей Фънлан от академията на въоръжената военната полиция в град Харбин, провинция Хъйлундзян, била осъдена на 15 години лишаване от свобода заради това, че купила декоративни аксесоари с думите "Истинност, Доброта, Търпение" (трите принципа на философията на Фалун Гонг), изписани върху тях. Осъдили я тайно, без да информират близките ѝ.

Трима последователи на Фалун Гонг от същата провинция били осъдени съответно на 10 до 12 години лишаване от свобода. Дуан Сяойен от провинция Гансу също получил 10 години затвор.

Парични глоби и изнудване

Девет от осъдените на затвор последователи на Фалун Гонг трябвало да заплатят глоби на обща стойност 94 000 юана (24 700 лв.).

От шестима други последователи, полицията се опитала да присвои 291 800 юана (76 900 лв.), посредством изнудване. Един от тях отказал да плати, тъй като тези плащания са незаконни.

Конкретни случаи

Петима последователи на Фалун Гонг били осъдени заради подаване на съдебни искове срещу бившия китайски диктатор Дзян Дзъмин. Дзян инициира преследването на Фалун Гонг през 1999 г.

Осъдените са: Хуан Лиен от град Джандзян, провинция Гуандун (5,5 години затвор), Фу Юнжан от град Синян, провинция Хънан (4 години затвор); Гън Жън от град Далиен, провинция Ляонин (4 години затвор); Лиу Дзядзъ от град Шънян, провинция Ляонин (3 години затвор); и У Инхао от Баджун, провинция Съчуан (3 години затвор).

Уан Дзин, 64 г., била осъдена на 3,5 години лишаване от свобода въпреки тежкото ѝ здравословно състояние. Семейството ѝ обжалва присъдата в апелативен съд.

Лиу Циню бил осъден на една година затвор. Полицаи конфискували 1830 юана (480 лв.) от него по време на обиск. Били го, докато очите му се подули. Лиу Циню подал обжалване срещу незаконната си присъда на 3 януари 2017 г.

Сестрите Чън Сиулиен и Чън Бихуей наели трима адвокати. Съдията ги осъдил съответно на 2 и 2,5 години лишаване от свобода. Освен това, всяка от жените трябвало да плати глоба на стойност 5000 юана (1300 лв.).

Най-малко седем последователи на Фалун Гонг от Циндао и Дзимоци, провинция Шандун, били осъдени на лишаване от свобода от 1,5 до 4 години.

39 осъдени през януари 2017 г.

През януари 2017 г. са документирани 39 случая на съдебни производства срещу последователи на Фалун Гонг в Китай.

Някои последователи вече са получили присъди, докато други очакват решение на съда.

Присъдите често са произнасяни при нарушаване на правните процедури от страна на полицията, прокуратурата и съда.

Уан Юнцин от град Чанчун, провинция Дзилин, бил осъден без присъствие на адвокат. Адвокатът му бил отстранен в последната минута. Роднините на осъдения протестирали, но също били отстранени от съдебната зала.

На адвоката на Сю Дзинбо от Чанчун също не било разрешено да я защитава в съда, под претекст, че не живее в същия район. Осъдили Сю на 4,5 години лишаване от свобода. На семейството ѝ не разрешили да присъства на съдебния процес.

Дън Шъ'е от провинция Гуандун била осъдена в отсъствието на адвоката и семейството ѝ. Адвокатът и семейството на подсъдимата не били информирани за присъдата.

Родителите на Ли Чинцян от провинция Гуандун били посетени посред нощ от сътрудници на Управление 6-10 и от полицаи от местното управление, и заплашени да не наемат адвокат за сина си.

На петима последователи на Фалун Гонг от провниция Юннан било забранено да използват адвокат за защита. Ли Ли, Ли Циунджън, Пу Джъмин, Дън Цуейпин и Цин Лиюен от провинция Юннан били арестувани по време на пътуването им до друг окръг в същата провинция. Съдът не разрешил на семействата им да наемат адвокат. След като научили за ареста, четирима конгресмени от САЩ се обърнали с писмо до президента на Китай, Си Дзинпин, да ги освободи.

Ли Ли била арестувана, след като осъдили съпруга ѝ на затвор, отново заради убежденията му във Фалун Гонг. Съдът изискал от адвоката ѝ да я убеди да се признае за виновна. Той отказал, тъй като Ли не е извършила каквото и да било престъпление.

Семейството на Ли Баохуа, 43 г. от град Цитайхъ, провинция Хъйлундзян, наели адвокат. Но съдията ги подлъгал да се откажат от адвоката в замяна на по-лека присъда.

Джан Гуейжун от град Цитайхъ, провинция Хъйлундзян, била осъдена без присъствието на адвокат. На семейството ѝ също не била предоставена информация за съдебното заседание.

Уан Щуциу от град Дзилин, провинция Дзилин, била арестувана заедно с девет други последователи на Фалун Гонг в нейния дом. По време на съдебното заседание, съдът не позволил на адвоката ѝ да я представлява. Само на двама нейни роднини било разрешено да присъстват на съдебния процес, след като ги обискирали.

Адвокати пледират невинност за последователи на Фалун Гонг

Въпреки заплахите от страна на властите, някои адвокати продължават да защитават конституционното право на своите клиенти, последователи на Фалун Гонг, и правото им на свобода на убежденията.

Ма Хайфан, 38 г., от Пекин, била изправена на съд. Единствено на майка ѝ разрешили да присъства на делото. На съпруга ѝ било отказано, тъй като свидетелствал в нейна защита. Адвокатът на Ма пледирал, че в Китай няма закон, който да забранява да се притежават информационни материали за Фалун Гонг.

Четирима последователи на Фалун Гонг в провинция Хубей били изправени пред съда след 11 месеца арест: Пън Лумей, Уан Шън, Уан Гуейлан и Ли Сиенци. След като изслушал защитата на адвоката, прокурорът предложил по-леко наказание за подсъдимите.
 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies