Китай преследване Фалун Гонг

Шестима граждани на китайския град Чанчун успешно прекъсват сигнала на държавна кабелна телевизия на 5 март 2002 г., за да излъчат в ефир истинската история за преследването на Фалун Гонг от комунистическия режим. Фалун Гонг е мирна медитативна практика, основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение.

50-минутната програма разкрива, че китайският режим е използвал наемници, които да се представят за последователи на Фалун Гонг и да се самозапалят на площад Тиенанмън – инцидент, която е заснет и разпространен по цял свят, за да внуши, че Фалун Гонг е опасна практика и че режимът има оправдание да използва изтезания за "превъзпитаване" на нейните симпатизанти.

Прекъсването на сигнала става известно сред китайските власти като "Случай 305", получил името си от датата: петия ден от (третия месец) март. Случаят е описан подробно в книгата "Клането" на разследващия журналист Итън Гутман.

Шестимата, дръзнали да излъчат нелегалното видео, стават жертви на същото преследване, което се опитват да изобличат. Техните имена са: Лей "Малкият брат" Мин, Лиу "Великото море" Хайбо, Лиу "Големият камион" Чъндзюн, Хоу "Маймуната" Минкай, Джоу "Готвачката" Жундзюн и Лян Джънсин. Всички изгубват живота си.

Лей Мин е изтезаван и освободен с гръбначни травми, в резултат на които по-късно умира. Лиу Хайбо е измъчван до смърт по време на арест. Лиу Чъндзюн умира от раните си, докато е в затвора. Хоу Минкай е арестуван и бит до смърт в рамките на часове след ареста. Джоу Жундзюн е осъдена на 20 години затвор, но се предполага, че е мъртва. Лян Джънсин умира на 1 май 2010 г., след 8 години затвор и изтезания.

Делата и смъртта на шестимата са тежко наследство за китайската комунистическа държава, но и завет за жаждата на китайския народ за достъп до достоверна информация. Техният пример вдъхновява мнозина да продължат да разпространяват истината за преследването въпреки огромния риск за личната им безопасност. След начинанието на шестимата, ефирът на редица местни китайски медии бива прекъсван по подобен начин от други последователи на Фалун Гонг.

С цел да пробият през защитната стена на Китай, последователи на Фалун Гонг от цял свят създадоха ефективни технологични решения за заобикаляне на Интернет цензурата. Телевизионното предаване "305" се появи по време, когато последователите на Фалун Гонг се бореха с всеобхватна държавна пропаганда. Техният подвиг пробуди много китайци, които имаха щастието да видят и да чуят емисията.

 


 

Този уебсайт използва cookies