преследване Юннан Китай

Казвам се Айрис Лу, живея в Тампа, американския щат Флорида и работя като счетоводител в Унииверситета на Южна Флорида.

В китайското село, където израснах, моята майка беше също и моя учителка. Тя ме научи да пиша първите китайски йероглифи и да изпея първата си песен.

Сега ми се струва, че тези моменти са били преди цяла вечност, не само защото вече съм голяма, но и защото минаха над осем месеца от последния път, когато разговарях с мама. Тя ще празнува Деня на майката (14 май 2017 г. в САЩ - б.пр.) сама в килията си в китайски център за задържане, в очакване да бъде преместена в затвор, защото отказва да се отрече от Фалун Гонг.

Майка ми се казва Дън Цуейпин. Започна да практикува Фалун Гонг през 90-те години на миналия век, когато хората се събираха в паркове из цял Китай, за да изпълняват медитативните упражнения на метода. Искаше да намали стреса и да се избави от безсъние. Освен че постигна целта си, мама стана и по-добър човек, тъй като следваше принципите на Фалун Гонг - Истинност, Доброта и Търпение. Скоро след това, аз също започнах да практикувам.

Не сме и подозирали, че през 1999 г. животът ни ще се преобърне.

През юли същата година, тогавашният председател на китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин реши, че популярността и духовните принципи на Фалун Гонг заплашват атеистичната власт на партията. Той забрани Фалун Гонг и започна жестока кампания за неговото елиминиране. Според правозащитните организации Амнести Интернешънъл, Фрийдъм Хаус и други, последователи на Фалун Гонг са масово арестувани, изтезавани и убивани в Китай.

Родителите ми живееха в провинция Юннан, но в резултат на преследването семейството ми беше разрушено. През 2006 г. някой докладва майка ми на полицията. Тя прекара следващите три години зад решетките и под постоянния натиск да се откаже от Фалун Гонг. Държали я в седнало положение дълги часове и пробождали с остри игли. Наш приятел беше убит в ареста.

Това не я пречупи. Под деликатна ѝ външност се крие храбро сърце и желязна воля. Дните ни бяха изпълнени с дискриминация и заплахи. Но тя винаги ме окуражаваше. Исках да уча в САЩ и да живея в свободно общество. Не можехме да си позволим нито самолетен билет, нито обучение. След като я освободиха през 2009 г., майка ми ме накара да последвам мечтата си. "Ти си млада", каза тя. "Ще имаш различен живот в Америка."

И беше права. Приеха ме в американски университет, благодарение на следдипломна студентска програма. През 2012 г. се преместих във Флорида и се дипломирах като счетоводител. Беше трудно да плащам за обучението си, но майка ми ме уверяваше, че всичко ще бъде наред. След дипломирането, получих работа в Университета на Южна Флорида и кандидатствах за политическо убежище. След една година бях изплатила заемите за обучението и започнах да правя планове да доведа родителите си в САЩ.

Но животът ни се преобърна отново. През юли миналата година, месец след като направих последната вноска по университетския заем, майка ми беше арестувана от китайската полиция заради разпространяване на листовки за преследването на Фалун Гонг.

Баща ми и баба ми бяха заплашени от хулигани, когато подадоха жалба до местните власти за ареста на мама. Баща ми, преподавател в начално училище, беше извикан на среща на училищния съвет, където го заплашили с уволнение, ако продължи с жалбата.

През февруари, майка ми беше изправена на съд. Правозащитен адвокат обжалва неоснователните обвинения срещу нея, но това не даде резултат.

На 27 февруари, когато отидох на работа, видях съобщение от леля ми. Майка ми беше осъдена на шест години затвор. Не можех да повярвам на очите си. Едва си поемах дъх. Почувствах се толкова нищожна и безсилна.

Но ако има нещо, което съм научила от моята майка, то е, никога да не се предавам и да вярвам в добротата на хората. Когресменът от нашия избирателен окръг, Денис Рос, както и други, написаха писма до китайското правителство. Вестникът "Тампа Бей Таймс" отрази нейната история. А Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай (независима агенция на правителството на САЩ, която следи човешките права в Китай – б.пр.) включи майка ми в списък с "героите на Китай" и настоя президентът Доналд Тръмп да поиска нейното освобождаване, по време на срещата му с китайския президент Си Дзинпин миналия месец.

С наближаването на Деня на майката, се опитвам да си спомня за какво говорихме по време на последната ни среща по Интернет, и как изглеждаше тя. Ако знаех, че това ще е последният ни разговор за толкова дълго време, щях да я слушам по-търпеливо. Защо не оцених времето? Защо не я изведох от Китай по-рано?

Преди няколко месеца сънувах, че се обаждам вкъщи и мама вдига телефона. Надявям се, че този сън скоро ще се сбъдне. Надявам се президентът Тръмп, държавният секретар Рекс Тилърсън и американският посланик в Китай Тери Бранстад да си спомнят за моята майка, докато празнуват Деня на майката със своите жени и деца, както и за други като нея в Китай, и да намерят начин да ги върнат у дома.

 


 

Този уебсайт използва cookies