Шанхай Китай затвор

Бай Гънди е подлагана на множество и продължителни периоди на задържане заради отказ да се откаже от убежденията си във Фалун Гонг. Миналата година започва да страда от повръщане и силно главоболие след консумация на храна в затвора.

С течение на времето Бай все повече губи връзка с реалността и често постъпва в болница заради влошено здравословно състояние. На 15 юни 2017 г. Бай умира на 65-годишна възраст.

Бай е бивш мениджър в държавна петролна компания в Китай. Когато е арестувана за първи път през юли 1999 г. заради това, че практикува Фалун Гонг, Бай, живееща в Шанхай, е жена на средна възраст и в добро здраве.

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна дисциплина, основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение. Практиката се разпространява повсеместно в Китай през 90-те години на миналия век, като според изчисления на китайското правителството, последователите ѝ са между 70 и 100 милиона.

Чувствайки се застрашен от популярността на Фалун Гонг, през юли 1999 г., тогавашният председател на китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин слага начало на национална кампания на репресии с цел да унищожи практиката и да принуди нейните последователи да се откажат от своите убеждения.

През следващите две десетилетия Бай Гънди е арестувана повече от пет пъти. По данни на Minghui.org, световния уебсайт на Фалун Гонг, жената е прекарала общо 14 години под различна форма на лишаване от свобода.

По време на задържането си в трудов лагер в Шанхай, Бай често е лишавана от храна и принуждавана да работи по 18 часа на ден. В един от случаите, я оковават в белезници към тавана и я оставят да виси, докато припада от болка. Властите в трудовия лагер не позволяват на близките ѝ да я посещават и конфискуват писма и други неща, които те ѝ изпращат.

Последният арест на Бай е от 10 септември 2012 г. След показен съдебен процес, Районният съд Сюхуей в Шанхай я осъжда на шест и половина години затвор. Бай е често затваряна в звукоизолирана килия и принуждавана денонощно да слуша пропаганда срещу Фалун Гонг със силен звук. Подучени затворници я наблюдават, малтретират и бият, ако не се подчинява на заповеди.

През март 2016 г., когато семейството ѝ я посещава в затвора, Бай е в относително добро здравословно състояние. Но в рамките на една година се срива психически и физически.

На 24 август 2016 г. Бай е приета в болница по спешност, заради кървяща рана на главата. Властите на затвора твърдят, че Бай се е наранила при падане от стол.

През следващите няколко месеца Бай редовно страда от мъчителни главоболия и припадъци, и е често приемана в болница.

По данни на Minghui.org, когато Бай се среща със семейството си през септември същата година, им казва, че в храната ѝ слагат неизвестни лекарства, които предизвикват повръщане. Според затворничката, повръщането спира, когато се храни с общата супа с ориз и зеленчуци, вместо с дажбата, определена специално за нея. По това време жената е все още с разсъдъка си.

Но към края на септември, Бай започва да губи реакции и връзка с реалността. Понякога бърка членовете на своето семейство с надзирателите в затвора и ги обвинява, че тровят храната ѝ.

През последните месеци преди смъртта си, Бай постоянно губи и възвръща съзнание, често говори несвързано и не успява да разпознае близките си.

До началото на юни 2017 г., Бай Гънди вече не може да се движи и страда от затруднено дишане. Въпреки тежкото ѝ състояние, служители по сигурността я наблюдават денонощно до смъртта ѝ.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies