карта Чанчун Китай

От началото на преследването на духовната практика Фалун Гонг през 1999 г. Ян Фън, неин последовател от Чанчун, китайската провинция Дзилин многократно е хвърлян в затвора и измъчван. Последната му присъда е 13 години.

Ян започва да практикува Фалун Гонг през август 1996 г. Преди това страда от много болести като цироза на черния дроб, холецистит, дискова херния и астма. Един месец след като започва да прави медитацията и следва принципите на Фалун Гонг - Истинност, Доброта, Търпение - всичките му болести изчезват.

13 години затвор

Арестуват Ян на 6 февруари 2001 г. заради отпечатване и разпространение на информационни материали на Фалун Гонг.

По време на последвалия разпит в Първо полицейско управление в Чанчун, няколко полицаи водени от началника Ли Шъчан и подчинените му началници на отдели Ли Синтао и Лиу Хуейбин, го измъчват жестоко.

Нанасят му удари с колан по главата, връзват го към т.нар. "тигрова пейка" и оковават ръцете и краката му с белезници. В студената зима го събличат гол, отварят широко прозорците и го обливат със студена вода. Удрят го с електрошокови палки по врата.

Затварят Ян в център за задържане Тиебей за година и четири месеца. През март 2002 г. Районният съд в Нангуан го осъжда на 13 години лишаване от свобода в затвора в Дзилин.

Ли Юншън от "отдела за образование" нарежда на четирима затворници да следят Ян. Те го завързват към т.нар. "смъртно легло" и го държат на него в продължение на седмица. След това го принуждават дълго време да седи на малко столче, без да му позволяват да говори с когото и да било.

В резултат на мъченията здравето му се влошава. Не може да се храни и е на ръба на силите си от изтощение. Мускулите на краката му атрофират; заболява от краста.

Веднъж затворници Лиу Дзинбао и Уан Чън нанасят побой на Ян заради изучаване на лекция на основателя на Фалун Гонг, г-н Ли Хонгджъ, заедно с други последователи на духовната практика.

През март 2005 г. местят Ян за една година в затвора в Тиебей, а през март 2006 г. в затвора в Гунджулин.

На 16 април 2008 г. в затвора в Гунджулин, го поставят в единична килия, защото изучава лекции на Фалун Гонг от електронна книга.

Подлагат го на мъчения в продължение на 14 дена, като го връзват за легло с разпънати ръце и крака. Началникът на пето отделение в затвора, Лу Ган, го удря по тялото и лицето с електрошок.

Новият началник на затвора Ин Юхуей вика Ян в кабинета си на 16 май 2009 г., защото последният отказва да носи на врата си затворническа табелка с името си, и да полага тежък физически труд.

Ин нарежда на трима затворници да нанесат побой на Ян. Те го притискат към пода, а ръцете му извиват зад гърба, после го тъпчат и удрят по врата с електрошок.

Успоредно с физическите мъчения, Ян е подлаган на "промиване на съзнанието" от август до септември 2010 г. Принуждават го да седи на малък стол цял ден и да слуша записи с клевети срещу Фалун Гонг. Също го принуждават да пише доклади със "самокритика" с цел да се откаже от Фалун Гонг и духовните си убеждения.

Освобождават го на 7 февруари 2014 г.

Изпитания след освобождаването

Съпругата на Ян се развежда с него през 2004 г., по време на престоя му в затвора в Дзилин. Жената не може да издържи на огромния натиск и преследване от страна на властите. Майка му умира в навечерието на китайската Нова година през 2013 г.

Преследването причинява на семейството на Ян сериозни финансови затруднения. Полицаи разграбват дома му многократно. Изземат и никога не връщат няколко преносими компютъра, принтера и банкноти на обща стойност 5400 юана (1346 лв.).

Преди затвора, Ян работи в енергийна компания с годишна заплата от над 100 000 юана (25 000 лв.), но го уволняват след начало на преследването.

Мъжът е принуден да припечелва като таксиметров шофьор, но няколко месеца след ареста властите конфискуват автомобила му. В резултат на това е принуден да плати на фирмата-работодател над 10 000 юана (2500 лв.) като неустойка.

Предишни арести

Скоро след начало на преследването на Фалун Гонг през юли 1999 г., служители на полицейски участък в Дзилин и полицейски участък в Ърдао арестуват Ян, като го принуждават да се откаже от убежденията си.

Затварят го в център за задържане в Дагуан за 15 дена. Това се случва между края на август и началото на септември 1999 г. Надзирател нанася на Ян удари по лицето, гърдите и корема.

Ян планира да пътува до Пекин, за да апелира към китайското правителство да спре преследването на Фалун Гонг. За да го спрат, полицаи от Дзилиндзие и Ърдао го затварят в център за задържане Балибао от 29 септември до 8 октомври 1999 г.

Въпреки това Ян успява да отпътува за Пекин. По пътя обаче го арестуват и връщат в Чанчун, където го затварят в единична килия за 15 дена, от 14 до 26 октомври 1999 г.

Полицаи от полицейски участък в Дзилиндзие отново арестуват Ян през март 2000 г., под претекст "опазване на стабилността на социалния ред". Отвеждат го в полицейско управление в Ърдао, където полицай многократно го удря по лицето.

След това го местят в Седми център за задържане в Тиебей за 30 дена, където по време на разпит четирима полицаи го подлагат на мъчения в продължение на два часа.

 


 

Този уебсайт използва cookies