Информационен Център Фалун Дафа България
Информационен Център Фалун Дафа България

карта Чанчун Китай

От началото на преследването на духовната практика Фалун Гонг през 1999 г. Ян Фън, неин последовател от Чанчун, китайската провинция Дзилин многократно е хвърлян в затвора и измъчван. Последната му присъда е 13 години.

Ян започва да практикува Фалун Гонг през август 1996 г. Преди това страда от много болести като цироза на черния дроб, холецистит, дискова херния и астма. Един месец след като започва да прави медитацията и следва принципите на Фалун Гонг - Истинност, Доброта, Търпение - всичките му болести изчезват.

13 години затвор

Арестуват Ян на 6 февруари 2001 г. заради отпечатване и разпространение на информационни материали на Фалун Гонг.

По време на последвалия разпит в Първо полицейско управление в Чанчун, няколко полицаи водени от началника Ли Шъчан и подчинените му началници на отдели Ли Синтао и Лиу Хуейбин, го измъчват жестоко.

Нанасят му удари с колан по главата, връзват го към т.нар. "тигрова пейка" и оковават ръцете и краката му с белезници. В студената зима го събличат гол, отварят широко прозорците и го обливат със студена вода. Удрят го с електрошокови палки по врата.

Затварят Ян в център за задържане Тиебей за година и четири месеца. През март 2002 г. Районният съд в Нангуан го осъжда на 13 години лишаване от свобода в затвора в Дзилин.

Ли Юншън от "отдела за образование" нарежда на четирима затворници да следят Ян. Те го завързват към т.нар. "смъртно легло" и го държат на него в продължение на седмица. След това го принуждават дълго време да седи на малко столче, без да му позволяват да говори с когото и да било.

В резултат на мъченията здравето му се влошава. Не може да се храни и е на ръба на силите си от изтощение. Мускулите на краката му атрофират; заболява от краста.

Веднъж затворници Лиу Дзинбао и Уан Чън нанасят побой на Ян заради изучаване на лекция на основателя на Фалун Гонг, г-н Ли Хонгджъ, заедно с други последователи на духовната практика.

През март 2005 г. местят Ян за една година в затвора в Тиебей, а през март 2006 г. в затвора в Гунджулин.

На 16 април 2008 г. в затвора в Гунджулин, го поставят в единична килия, защото изучава лекции на Фалун Гонг от електронна книга.

Подлагат го на мъчения в продължение на 14 дена, като го връзват за легло с разпънати ръце и крака. Началникът на пето отделение в затвора, Лу Ган, го удря по тялото и лицето с електрошок.

Новият началник на затвора Ин Юхуей вика Ян в кабинета си на 16 май 2009 г., защото последният отказва да носи на врата си затворническа табелка с името си, и да полага тежък физически труд.

Ин нарежда на трима затворници да нанесат побой на Ян. Те го притискат към пода, а ръцете му извиват зад гърба, после го тъпчат и удрят по врата с електрошок.

Успоредно с физическите мъчения, Ян е подлаган на "промиване на съзнанието" от август до септември 2010 г. Принуждават го да седи на малък стол цял ден и да слуша записи с клевети срещу Фалун Гонг. Също го принуждават да пише доклади със "самокритика" с цел да се откаже от Фалун Гонг и духовните си убеждения.

Освобождават го на 7 февруари 2014 г.

Изпитания след освобождаването

Съпругата на Ян се развежда с него през 2004 г., по време на престоя му в затвора в Дзилин. Жената не може да издържи на огромния натиск и преследване от страна на властите. Майка му умира в навечерието на китайската Нова година през 2013 г.

Преследването причинява на семейството на Ян сериозни финансови затруднения. Полицаи разграбват дома му многократно. Изземат и никога не връщат няколко преносими компютъра, принтера и банкноти на обща стойност 5400 юана (1346 лв.).

Преди затвора, Ян работи в енергийна компания с годишна заплата от над 100 000 юана (25 000 лв.), но го уволняват след начало на преследването.

Мъжът е принуден да припечелва като таксиметров шофьор, но няколко месеца след ареста властите конфискуват автомобила му. В резултат на това е принуден да плати на фирмата-работодател над 10 000 юана (2500 лв.) като неустойка.

Предишни арести

Скоро след начало на преследването на Фалун Гонг през юли 1999 г., служители на полицейски участък в Дзилин и полицейски участък в Ърдао арестуват Ян, като го принуждават да се откаже от убежденията си.

Затварят го в център за задържане в Дагуан за 15 дена. Това се случва между края на август и началото на септември 1999 г. Надзирател нанася на Ян удари по лицето, гърдите и корема.

Ян планира да пътува до Пекин, за да апелира към китайското правителство да спре преследването на Фалун Гонг. За да го спрат, полицаи от Дзилиндзие и Ърдао го затварят в център за задържане Балибао от 29 септември до 8 октомври 1999 г.

Въпреки това Ян успява да отпътува за Пекин. По пътя обаче го арестуват и връщат в Чанчун, където го затварят в единична килия за 15 дена, от 14 до 26 октомври 1999 г.

Полицаи от полицейски участък в Дзилиндзие отново арестуват Ян през март 2000 г., под претекст "опазване на стабилността на социалния ред". Отвеждат го в полицейско управление в Ърдао, където полицай многократно го удря по лицето.

След това го местят в Седми център за задържане в Тиебей за 30 дена, където по време на разпит четирима полицаи го подлагат на мъчения в продължение на два часа.

 


 

Този уебсайт използва cookies