карта на Китай

Съпругът на китайка от провинция Дзилин отчаяно търси справедливост, за да я измъкне от затвора. Върховният съд в провинцията неправомерно изисква пълномощно от съпругата, а властите не ѝ позволяват да подпише документа.

Уан Шуциу, 66 г., е арестувана на 25 октомври 2016 г., за практикуване на Фалун Гонг: духовно учение, преследвано от китайския комунистически режим.

Адвокатът на Уан е притиснат да пледира виновност по време на съдебния процес на 19 януари 2017 г., въпреки, че е неин защитник.

На 11 май 2017 г. Уан е осъдена на три и половина години затвор. Окръжният съд в Чани не информира съпруга на Уан за присъдата. За нея той научава едва в края на месеца.

Тъй като в китайското законодателство няма закон забраняващ Фалун Гонг, съпругът на Уан наема нов адвокат, който да защити гарантираното ѝ от конституцията право на свобода на убежденията.

Апелативният съд в град Дзилин потвърждава първоначалната присъда, без да изслуша адвоката и проведе заседание, съгласно изискванията на закона.

Съпругът на Уан подава молба за преразглеждане на решението. Междувременно адвокатът подава жалба срещу Апелативния съд, че го е лишил от законното му право да представлява клиента си в процеса на обжалване.

Съпругът на Уан се среща със съдията по делото на 8 август 2017 г. но не получава информация за съпругата си. Посещава местния център за задържане на 16 август 2017 г., но не открива съпругата си и там. Едва тогава научава, че е прехвърлена в затвор няколко дни по-рано.

Апелативният съд в Дзилин отхвърля искането на Уан за преразглеждане на решението.

Съпругът на Уан иска обосноваване законосъобразността на решението, но съдията го препраща към местната полиция и прокуратура.

Той се обръща към гореспоменатите правораздавателни органи, но те го препращат обратно към Апелативния съд.

Така той решава да подаде жалба до Върховния съд в провинция Дзилин. На 25 септември 2017 г. в съда му искат пълномощно от съпругата му.

От затвора обаче му отказват свиждане с нея.

Според китайското законодателство, молба за преразглеждане на съдебни решения могат да подават осъдени, техни законни представители и близки роднини.

Така Върховният съд в провинция Дзилин незаконно отказва на Уан и съпругата му правото да обжалват, като изисква пълномощно, подписано от нея.

 

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies