жертви трудови лагери Китай

Общото събрание на ООН на 12 декември 1997 г. обяви 26 юни за Международен ден за подкрепа на жертвите на изтезания. Тази дата се чества с цел премахване на нечовешкото отношение в съвременния свят.

В посланието си по повод на Международния ден за подкрепа на жертвите на изтезания през 2006 г., тогавашният генерален секретар на ООН, Кофи Анан, заяви, че изтезанията продължават въпреки тяхната дългогодишна и абсолютна забрана.

В едно от изявленията на ООН, посветено на този ден, се казва: "Използването на изтезания е варварски опит за унищожаване на самоуважението на човека и чувството за стойността на човешката личност. [...] Изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отношение или наказание, при каквито и да било обстоятелства, никога не могат да бъдат оправдани."

Макар международната общност да признава несъвместимостта между настоящото ниво на развитие на цивилизованото общество и наличието на физическо и психологическо насилие спрямо хора живеещи в него, в много държави изтезанията продължават да се прилагат активно.

Най-широкомащабно и жестоко са измъчвани хората в Китай: страна, в която се поддържа комунистическа еднопартийна система на управление с твърд репресивен апарат.

Електрошокът, принудителното хранене с тръба в трахеята и робският труд са само някои от многото видове изтезания, прилагани спрямо затворници в центрове за задържане и затвори в Китайската Народна Република.

Специален докладчик на ООН за изтезанията

Още през 2005 г. специалният докладчик на ООН за изтезанията, Манфред Новак, извършва познавателно пътуване до Китай. По-късно съобщава в своя доклад, че приблизително две трети от всички случаи на изтезания, извършени от органите за сигурност в страната, са спрямо привърженици на Фалун Гонг.

Тези хора са измъчвани с цел да подпишат декларация, че се отричат от Фалун Гонг, в чиято основа стоят принципите Истинност, Доброта, Търпение.

Освен нанасяне на побой и упояване с психотропни вещества, увреждащи централната нервна система, привърженици на Фалун Гонг са насилствено използвани като донори на жизненоважни органи.

Така невинни, здрави хора биват превръщани в банка с живи донори. Те могат да бъдат убити по всяко време с цел органите им да бъдат присадени на пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Тези престъпления, извършвани от управляващата комунистическа партия в Китай, са изобличени в резолюции на Конгреса на САЩ и на Европейския парламент.

Всеки ден от Китай пристигат нови доклади за арести и изтезания на привърженици на Фалун Гонг. Оцелелите и успели да напуснат страната, разказват за преживяното там. Една от тях е Ин Липин.

Спомени на Ин Липин

Ин Липин е арестувана седем пъти, измъчвана многократно и докарана до прага на смъртта. Три пъти я изпращат в трудов лагер.

"В лагера Масандзя ме вързаха за едно легло и ми инжектираха неизвестни лекарства в продължение на два месеца", спомня си Ин. "В резултат, получих временна слепота. Многократно ме 'храниха' насилствено с тръба в трахеята, от което едва не умрях."

"След три дена робски труд в лагера Ляоян, косата ми посивя. Четирима души трябваше да натоварим осем тона стоманени пръти в един камион. Също бях принуждавана да монтирам железопътни линии. Работех с азбест и цимент, без маска. Вечерта не ни позволяваха да почиваме. Правехме букети до два часа сутринта. Цялото тяло ме болеше толкова много, че през нощта дори не можех да се покатеря до леглото си, което беше на втория етаж."

"От последователите на Фалун Гонг, които познавам лично, десет бяха изтезавани до смърт. Тридесет бяха измъчвани и доведени до психично разстройство. Уан Дзъ беше една от тях. Почина в ръцете ми на 21 април 2012 г."

Жената също става свидетел как последователи на Фалун Гонг губят съзнание в резултат на изтезания.

"Обещахме си, че който оцелее, ще разобличи преследването пред целия свят. Днес говоря от името на тези, които завинаги останаха безмълвни жертви."

Според Ин, световната общност трябва да направи всичко по силите си, за да спре репресиите срещу невинни хора в Китайската Народна Република.

Осъждането на насилието и подкрепата на хуманността непременно ще бъдат наградени с добро.

Източник: https://faluninfo.ru/presledovaniya/aresty-pytki-ubijstva/ot-lica-bezmolvnyh-zhertv-svidetelstvo-in-lipin/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies