карта на Китай

Полицаи арестуват 70-годишната пенсионирана учителка Му Юнся, докато се качва на влака, за да навести 80-годишната си сестра. Това се случва на 16 март 2018 г. в Дацин, китайската провинция Хъйлундзян.

Заповедта за ареста е издадена едва 13 дена по-късно. Държат жената в център за задържане в Дацин в продължение на три месеца. На 10 юли я пускат, оставяйки я полужива пред входа на центъра.

Служител на полицейския участък в Сиджан проверява Му на контролно- пропусквателния пункт на железопътна гара Дацин-запад. Данните от личната ѝ карта се оказват в черен списък, тъй като тя е последовател на преследваната от китайската комунистическа партия, духовна практика Фалун Гонг. Полицаят претърсва куфара на Му, съставя фалшив протокол за разпит и я отвежда полицейското управление Жанхулу.

Полицаите в Жанхулу си сътрудничат с полицейското управление в Сиджан, за подготвяне на фалшив протокол за разпит, съвпадащ по съдържание с този, издаден на гарата. Дават на Му да го подпише. Тя го зачерква и изписва върху него: "невярно" и "фалшифицирано".

Държат Му в полицейското управление до полунощ, след което я отвеждат в центъра за задържане в Дацин.

В резултат на преживяния стрес, Му получава аритмия, високо кръвно налягане, световъртеж, спазми, тежест в гърдите, затруднено дишане и болки в гърба.

Няколко пъти я водят в болница и ѝ поставят кислородна маска, за да може да диша.

Служителите в центъра за задържане искат да я освободят, за да се лекува, но от полицейското управление не позволяват.

Близките на Му се опитват да издействат освобождаването ѝ по медицински причини, но без успех.

В средата на юни Му изведнъж получава проблеми с храносмилането.

Повдига ѝ се, не може да яде и пие. Чувства се замаяна и има непоносимост към лекарства. Няколко пъти я приемат по спешност в болница.

Съдът постановява гаранция в размер 20 000 юана (4873 лв.), но семейството на Му не може да си позволи да такава сума.

Служителите на центъра за задържане в Дацин се изплашват, че Му може да почине там. Затова я оставят полужива пред входната врата на центъра на 10 юли 2018 г.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies