статистика арести Китай Фалун Гонг

През ноември 2018 г. в Китай, 486 последователи на духовната практика Фалун Гонг са били арестувани, а други 103 подложени на тормоз, заради отказ да се откажат от убежденията си.

Данните са от доклад на уебсайта Минхуей, официален световен източник на новини за Фалун Гонг.

Фалун Гонг е преследвана от китайския комунистически режим от 1999 г. насам заради огромната си популярност, която е считана от комунистическата партия за заплаха за официалната власт.

Така през първите 11 месеца на 2018 г. арестуваните са общо 4483, а подложените на репресии 3973.

333 от новоарестуваните последователи остават зад решетките.

Полицаи обискират домовете на 178 последователи, и изнудват 18 да платят парични суми на обща стойност 308 720 юана (77 342 лв.), или средно около 17 151 юана (4297 лв) на човек.

На 28 ноември, полицаи конфискуват над 100 000 юана (20 053 лв.) от дома на Уан Чао, жителка на град Йентай, провинция Шандун. След което я арестуват и отвеждат в неизвестна посока.

След като на 13 ноември арестуват семейна двойка от град Баодзи, провинция Шаанси, полицаи ги изнудват да платят 50 000 юана (12 526 лв.). Съпругът е освободен след седем дена, а съпругата продължава да бъде задържана. Близките ѝ нямат информация за местонахождението ѝ.

Сред потърпевшите последователи, 28 са на възраст между 70 и 78 години, а 10 са над 80-годишни. Най-възрастна е Дзоу Гуейцин, 90-годишна, от провинция Вътрешна Монголия. Дзоу е арестувана на 18 ноември заради разпространяване на листовки с информация за Фалун Гонг. Жената губи съзнание, след като полицаи я заплашват със затвор. Освобождават я след два часа разпит в местен полицейски участък.

Арести и репресии са извършени в 24 провинции и общини под контрола на централната власт. Най-много арести са извършени в провинция Хъйлундзян (186), следвана от Шандун (80) и Ляонин (53). Най-много случаи на репресии има в провинция Хъйлундзян (27), следвана от Шандун (16) и Съчуан (10).

Много от арестите през ноември 2018 г. са групови. В провинция Хъйлундзян, на 9 ноември са арестувани 119 последователи от градовете Харбин, Дацин и околните райони. Има данни, че през месеците, предхождащи арестите, полицията е наблюдавала мобилните телефони на последователите и активността им в социалните мрежи. Полицията е арестувала последователите по списък с имена.

Броени дни след масовите арести в провинция Хъйлундзян, на 12 и 18 ноември са арестувани още 17 последователи от град Далиен, провинция Ляонин и 36 последователи от окръг Цинюн, провинция Шандун.

Полицаи в Баодзи, провинция Шаанси, засилват преследването на Фалун Гонг. През ноември арестуват най-малко 26 души, други 6 са тормозени.

Двама последователи в Баодзи: Уан Дзюсян и Гао Сяоуей, са арестувани на 21 ноември и отведени в хотел Линюн: неофициален затвор, използван от години от местните власти за задържане и изтезаване на последователи на Фалун Гонг.

Арестувана жена от Хъбей в критично състояние, баща ѝ умира

Пън Сиули, жителка на Цинхуандао, провинция Хъбей, е арестувана на 3 ноември, защото разговаряла с хората за Фалун Гонг. Полицаи обискират дома ѝ и я отвеждат в центъра за задържане в Цинхуандао.

Арестът на Пън причинява огромен стрес на 80-годишния ѝ баща. Той се разболява внезапно и умира пет дена по-късно. От центъра не позволяват на Пън да присъства на погребението на баща си.

В момента Пън е обявила гладна стачка, в знак на протест срещу преследването, на което е подложена. В резултат на продължителното гладуване, здравето ѝ се е влошило: физически немощна е, кръвното ѝ налягане е високо, пулсът непостоянен.

Майката на Пън, която е незряща, е съсипана заради семейната трагедия.

Полицай: "Позволено ни е да бием до смърт последователи на Фалун Гонг"

Чън Дзайшан, 80 г., от провинция Шандун, работи в двора на къщата си, когато сутринта на 9 ноември група полицаи нахлуват в дома му и го арестуват.

Полицаите обискират дома му и конфискуват книги на Фалун Гонг пред очите на съпругата му, която е на легло заради дългогодишно боледуване. След това го отвеждат в районния полицейски участък в Кайфа, където му нанасят побой.

Когато Чън протестира, полицай му отвръща: "Позволено ни е да бием до смърт последователи на Фалун Гонг".

Освобождават Чън в края на работния ден.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2018/12/11/173585.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies