преследване репресии провинции Китай

Световният информационен портал на Фалун Гонг, Minghui.org, съобщи за нови 181 ареста на последователи на едноименната духовна практика в Китай през януари 2019 г.

Фалун Гонг, известeн още с името Фалун Дафа, е система са усъвършенстване на съзнанието и тялото, с три основни принципа: Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения.

През 1999 г. китайският комунистически режим стартира национална кампания срещу Фалун Гонг: десетки хиляди симпатизанти са арестувани, измъчвани, лишавани от свобода и дори убивани, тъй като не желаят да се откажат от убежденията си в принципите на Фалун Гонг. Причина за начало на репресиите е страхът на комунистическата партия от огромната популярност на практиката. Само през 2018 г. в Китай са арестувани близо 9000 последователи.

Важно е да се отбележи, че това са само официално документираните случаи, до които Minghui.org се добира с помощта на рискуващи живота си доброволци в източната държава. Много други случаи не достигат до западния свят, заради цензурата в Китай. Смята се, че истинският брой жертви на това преследване е в пъти по-голям.

Арестуваните последователи през януари т.г. са от 24 провинции и централно управлявани общини. В провинция Хъбей са документирани най-много случаи на репресии: 42 ареста и 28 случая на тормоз. В провинция Шандун арестите са 32, в Съчуан 26. Град Чунцин е на второ място по случаи на тормоз – общо 11.

Сред арестуваните, 20 са над 65-годишни, като 16 са на повече от 70 години.

Към настоящия момент, 117 от арестуваните продължават да са зад решетките.

За същия период са проведени обиски в домовете на 79 последователи. В два от случаите, полицията е иззела принудително 10 000 юана (2566 лв.).

Има и случаи на физическо насилие. По-долу подробности за тях.

82-годишна жена умира часове след арест в провинция Шандун

Гуо Джънсян, 82 г., от град Джаоюен, провинция Шандун, умира часове, след като е арестувана на 11 януари 2019 г. за разпространяване на листовки за Фалун Гонг.

Служители на полицейското управление в Мънджъ отвеждат Гуо от автобусна спирка в ранните часове на деня. Около 10:00 часа същия ден, нейни близки са повикани в полицията, където им съобщават за смъртта на Гуо.

От полицията твърдят, че на Гуо ѝ прилошало, след като я довели в участъка, и че починала в местната болница въпреки опитите да я спасят. При оглед на тялото в погребалното бюро обаче, адвокатът на Гуо установява големи синини по тила на починалата. На въпроса как са се появили тези синини, полицаите отговарят уклончиво, че са получени при падане.

Полицаите също правят всичко възможно да попречат на адвоката на Гуо да заведе жалба срещу полицията за смъртта на Гуо: подлагат адвоката и близките на Гуо на тормоз и наблюдение.

Също заплашват адвоката с отнемане на професионалния му лиценз, с което го принуждават да се откаже от случая.

От полицията се опитват да уредят случая, като предлагат незначителна парична сума на семейството на Гуо. Те категорично отказват да я приемат. Тялото на починалата засега остава в погребалното бюро.

Последователи на Фалун Гонг от провинция Хъбей в ареста за Китайската Нова година

В навечерието на Китайската Нова година, последователите на Фалун Гонг в провинция Хъбей са подложени на засилено наблюдение и репресии.

Уан Дъйоу от окръг Цан е арестуван на 4 януари 2019 г., докато посещава панаира в съседния град Хуанхуа. Там той раздава сувенири на Фалун Гонг, изработени по случай Китайската Нова година.

Полицията докладва за ареста на Уан в Службата за вътрешна сигурност в Хуанхуа, а тя на свой ред информира властите в град Цанджоу.

Последните нареждат на подопечните си колеги си в окръг Цан и град Хуанхуа, да засилят преследването на местните последователи на Фалун Гонг.

На 7 януари, Уан е изтезаван по време на разпит. Полицаите искат от него да разкрие производителя на сувенирите. Съпругата на Уан, която е на хемодиализа и е изцяло зависима от неговата грижа, се разстройва силно от новината за ареста му. Многократните ѝ посещения в полицейското управление с молба да освободят съпруга ѝ са неуспешни.

Полицаи от окръг Цан подслушват телефоните на местни последователи на Фалун Гонг, с цел да ги следят. Така на 10 януари, полицията арестува петима последователи, докато се връщат от дома на свой съмишленик, живеещ в близкото село Дзунмаджан. Сега са затворени в центъра за задържане на Цанджоу.

В деня на ареста на петимата, полицията също блокира пътя в участъка на Дзунмаджан, с цел да задържи последователи на Фалун Гонг.

По-късно същата вечер, полицаи подлагат на тормоз още последователи в Дзюнмаджан и околните села. Те конфискуват книги на Фалун Гонг, новогодишни украшения и автомобила на един от последователите.

Между 9 и 11 януари, полицаи обискират домовете на 15 симпатизанти на Фалун Гонг в град Шънджоу, намиращ се на около 130 км от град Цанджоу, и арестуват петима от тях.

По време на обиска, силите на реда конфискуват лични вещи, включително компютри, принтери, MP3 плеър, книги и листовки за Фалун Гонг.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2019/2/17/175857.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies