Фалун Гонг Китай репресии преследване

Световният информационен портал на Фалун Гонг, Minghui.org, съобщи за нови 181 ареста на последователи на едноименната духовна практика в Китай през януари 2019 г.

Фалун Гонг, известeн още с името Фалун Дафа, е система са усъвършенстване на съзнанието и тялото, с три основни принципа: Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения.

През 1999 г. китайският комунистически режим стартира национална кампания срещу Фалун Гонг: хиляди симпатизанти са арестувани, измъчвани, лишени от свобода и дори убити, тъй като не желаят да се откажат от убежденията си в принципите на Фалун Гонг. Причина за начало на репресиите е страхът на комунистическата партия от огромната популярност на практиката.

Хвърлят 83-годишен мъж в затвора

Ли Пейгао, 83-годишен последовател на Фалун Гонг от град Кунмин, провинция Юннан, е отведен в Първи затвор на едноименната провинция през януари 2019 г.

По това време Ли е под домашен арест, излежавайки четиригодишна присъда, издадена от Сишанския районен съд в град Кунмин на 8 октомври 2016 г.

Преди да бъде осъден, Ли е арестуван два пъти заради разпространяване на листовки с информация за Фалун Гонг и преследването в Китай: през септември и ноември 2018 г. При двата ареста, полицията обискира дома му и конфискува книги и листовки за Фалун Гонг.

Полицаите отвеждат Ли в затвора след втория арест. Там възрастният човек трябва да излежи остатъка от присъдата си.

Арестуват 67-годишна жена три пъти за по-малко от година

Джоу Юфан, 67-годишна, от град Фушун, провинция Ляонин, е арестувана на 4 януари 2019 г., тъй като практикува Фалун Гонг. Това е третият ѝ арест в рамките на десет месеца. Предишните са съответно на 21 март и на 10 декември 2018 г.

Часове след първия арест, Джоу е освободена от местен център за задържане заради влошено здравословно състояние.

След втория арест Джоу е отведена в центъра за задържане в Нангоу, където получава задух и губи съзнание. Приемат я по спешност в местната болница. Лекарите съобщават на близките ѝ за критичното ѝ състояние и им обясняват, че може да получи удар, да изпадне в шок или да почине всеки момент.

Все пак Джоу се възстановява, най-вече благодарение на упражненията на Фалун Гонг.

Въпреки това три месеца по-късно я арестуват за разпространяване на листовки с информация за духовната практика.

Отново я затварят в центъра за задържане в Нангоу. Опитите на семейството ѝ да я измъкне оттам остават безуспешни. Сега близките ѝ са силно притеснени за състоянието ѝ, но няма към кого да се обърнат за помощ.

Арестуват вдовец заради убежденията му, отказват да го задържат заради високо кръвно налягане

Близките на Уан Уънцин все още скърбят за неотдавнашната загуба на съпругата му, когато научават, че 76-годишният жител на град Ухан, провинция Хубей, е арестуван на 11 януари 2019 г. заради убежденията си във Фалун Гонг.

Полицаи обискират дома на Уан и конфискуват броеве на изданието Minghui Weekly, което съдържа новини за Фалун Гонг.

Отвеждат Уан за разпит в полицейското управление в Яодзидзие, а след това за преглед в окръжната болница в Хуанпи. Там установяват, че кръвното му налягане е критично високо.

Полицаите искат да задържат Уан, но центърът за задържане в Бали отказва да го приеме заради напредналата му възраст и високото кръвно налягане.

Освобождават Уан, след като семейството му е принудено да плати гаранция в размер на 2000 китайски юана (515 лв.). Полицаите нареждат на съседите да следят Уан и инсталират камера за наблюдение пред дома му.

Служители на отдела за вътрешна сигурност в Хуанпи и полицейското управление в Яодзидзие системно тормозят Уан през последните няколко години. Често обискират дома му, снимат го и го разпитват в полицейското управление.

Полицаи изтезават мъж от Шънян

Цуей Жъшао от град Шънян, провинция Ляонин, е измъчван жестоко чрез измръзване и разпити съпроводени с побой, докато е в ареста на 2 януари 2019 г.

Полицаите събличат Цуей и го оставят два часа на отворен прозорец при смразяващите -20 градуса навън.

След това го разпитват в продължение на един час и отиват да вечерят. Отново оставят Цуей да измръзне, при отворен прозорец в същата стая.

По-късно полицаите се връщат пияни. Нанасят над 20 удара по лицето на Цуей и го блъскат по гърдите и корема. Когато устата му се напълва с кръв, не му позволяват да я изплюе, и го принуждават да я глътне.

По-късно полицията претърсва дома на Цуей и конфискува книги за Фалун Гонг и над 2000 юана (515 лв.).

Отвеждат Цуей в окръжния център за задържане в Канпин, където го държат над 20 дена. След това го освобождават. Понастоящем мъжът страда от болки в главата.

Полицаи бият до безсъзнание жена от Шаанси

Сюе Лулиен от град Баодзи, провинция Шаанси, е арестувана на 3 януари 2019 г. по сигнал, че практикува Фалун Гонг.

В полицейското управление я бият до безсъзнание заради отказ да сътрудничи по време на разпита. Полицаите я поливат със студена вода, след което я откарват в болница за лечение. На следващия ден изпращат Сюе в център за задържане номер 2 в Баодзи, където я държат седем дена.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2019/2/17/175857.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies