анализ китайски юрист Фалун Гонг

Публикуваме правен анализ на преследването на Фалун Гонг от китайската комунистическа партия. Автор на анализа е Иян Ся, ръководител на отдела за политика и изследвания на Фондацията за човешки права и върховенство на закона (HRLF), и ръководител на разследващия отдел на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG).


През последните месеци, светът стана свидетел на влошаване на човешките права в Китай: от изчезване на адвокати и активисти до потушаване на организираната престъпност в Чунцин, което приличаше повече на политическа кампания, отколкото на усилие за защита на законността. Ако разгледаме всичко това през призмата на световните стандарти, беззаконието в Китай сякаш се е превърнало в негова характерна черта.

Но какви са коренните причини за настоящата ситуация? Всъщност всичко започна преди 15 години, когато китайската комунистическа партия стартира кампания за изличаване на Фалун Гонг: духовна практика с десетки милиони последователи.

По-долу ще анализирам как партията — с цел да репресира последователите на Фалун Гонг — системно нарушава законите на Китайската Народна Република, и как подобни действия влияят на обществения живот в Китай днес.

След Културната революция, правната система и адвокатската професия в Китай, на практика бяха унищожени. През 80-те години на миналия век, отговорни лица от управляващата комунистическа партия предприеха поредица от стъпки за създаване на правова държава.

Бяха приети широк спектър от закони и качеството на юридическото образование значително се повиши. Правната професия привлече голям брой млади хора.

Прочутият адвокат Гао Джишън учи право и положи държавен изпит именно през този период.

Станахме свидетели на възход във върховенството на закона, въпреки някои неуспехи. Дори последвалите трагични събития на площад "Тиенанмън" през 1989 г., когато хиляди студенти и поддръжници на студентското движение бяха незаконно арестувани и подложени на преследване, не се отразиха значително на правната система и процеса на нейните реформи, най-вече заради относително малкия брой засегнати хора.

Когато започна реформата на правната система, режимът неочаквано се изправи пред някои трудности, тъй като бе свикнал да управлява без избори и не бе готов да се откаже от политическото си доминиране.

Първо, понятието "върховенство на закона" е несъвместимо с произволното потискане на политически опоненти. Когато обаче управляващият режим усеща значима заплаха от която и да било сила в обществото, единственият отговор е начало на политическа кампания за потискане на потенциалните несъгласни с него.

Второ, в резултат на усилията на властите да насърчават зачитането на закона, гражданите започнаха да защитават правата си в съда.

Горните две положения неминуемо означават, че рано или късно режимът ще има конфликт с върховенство на закона.

Предвид гореизложеното, ще се съсредоточа върху три основни точки:

1. Фалун Гонг никога не е бил забранен със закон в Китай.

2. Китайската комунистическа партия е разработила редица методи за репресии в условията на липса на правна рамка.

3. Тези методи се прилагат спрямо по-широк кръг от жертви, което оказва допълнително отрицателно въздействие върху състоянието на човешките права в Китай.

Фалун Гонг никога не е бил забранен със закон в Китай

Китайското правителство никога не е забранявало Фалун Гонг със закон. Липсва какъвто и да било закон, който забранява тази религиозна практика.

През 2007 г. шестима известни китайски адвокати поеха защитата на Уан Бо и нейните родители: последователи на Фалун Гонг. По-късно тяхната защитна реч бе публикувана онлайн със заглавие "Върховенството на конституцията и религиозните свободи".

Някои експерти нарекоха този документ исторически. След задълбочен анализ на случая, адвокати направиха следното заключение:

"Очевидно е, че репресивните мерки срещу последователи на Фалун Гонг нямат конституционно правно основание и трябва незабавно да бъдат прекратени." (1)

След този инцидент, когато стана очевидно, че преследването се извършва при липса на правно основание, все повече адвокати започнаха да се занимават със случаи, свързани с Фалун Гонг. В хода на защитата, те също повдигаха редица въпроси относно твърденията на китайската комунистическа партия за законността на преследването. Ще ги разгледаме по-долу.

Незаконни заповеди на Дзян Дзъмин от 19 юли 1999 г.

Преследването на Фалун Гонг започна на 20 юли 1999 г. По това време се смяташе, че правната основа на преследването се намира в два документа, обнародвани на 22 юли, т.е. два дена след началото на масовите арести на отговорници на местата за изпълняване на медитативните упражнения на Фалун Гонг.

Масовите арести се проведоха не по нареждане на правителството и не по силата на съдебно решение. Те бяха осъществени по заповеди на тогавашния ръководител на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин.

Според източници, тези заповеди са приети на тайно вътрешно заседание, проведено на 19 юли 1999 г.

Дзян Дзъмин говори по време на това заседание. (2) Заглавието на изявлението му: "Реч на събрание на председателите на провинциалните партийни комитети, автономните региони и градовете на централно подчинение" свидетелства, че това съвещание е партийно, а не правителствено.

Дипломатическа кореспонденция, неотдавна разкрита от Уикилийкс, потвърди, че тази среща наистина се е провела и че Ху Дзинтао също е говорил на нея. Ху Дзинтао по-късно пое поста на държавен и партиен лидер, от Дзян Дзъмин. (3)

(1) Тън Бяо, Ли Хъпин, "Върховенството на Конституцията и религиозните свободи", "Щит и меч: адвокати за правата на човека в Китай", редактори Стейси Мошер и Патрик Пун, Група за подкрепа на китайски правозащитни адвокати, 2009 г., стр. 84.

(2) Университет за политически науки в Шандун. "Реч на събрание на председателите на провинциалните партийни комитети, автономните региони и градовете на централно подчинение". Дзян Дзъмин, 19 юли 1999 г.

(3) Уикилийкс, "22 юли 1999 г.: Потискане на Фалун Гонг, трети ден" Aftenposten, 28 март 2011 г.

Източник: https://faluninfo.ru/press-centr/dokumenty/drugoe/nezakonnost-presledovaniya-falungun-pravovoj-analiz/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies