20 години международна подкрепа Фалун Гонг преследване

Вече две десетилетия, китайската комунистическа партия преследва жестоко 100 милиона свои граждани, следващи духовната практика Фалун Гонг.

Фалун Гонг (още известен с името Фалун Дафа) е традиционна практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото, с принципи Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения.

Фалун Гонг са най-голямата група хора в света, подложени на системен тормоз и преследване, според Амнести Интернешънъл.

На 20 юли 2019 г. се навършват 20 години от деня, в който държавният и партиен лидер Дзян Дзъмин нарежда изличаване на Фалун Гонг от Китай, и започва най-кървавата кампания в нашето съвремие.

Защо Фалун Гонг е преследван в Китай?

Седем години след публичното представяне през 1992 г., Фалун Гонг вече има между 70 и 100 милиона последователи, по данни на китайското правителство. Това превръща практиката в най-голямото социално движение в Китай през 90-те години на миналия век.

Между 6 и 8 процента от китайското население са привлечени от универсалните принципи и бързия здравословен ефект на практиката.

Фалун Гонг става популярен и извън Китай: практикува се свободно в 114 страни по света, включително в България от 2001 г. насам.

До 1999 г. Фалун Гонг е подкрепян от китайските власти и получава награди за принос към здравето и морала на китайското общество.

Но на 20 юли 1999 г., Дзян Дзъмин нарежда: "Унищожете ги финансово, физически и очернете репутацията им!"

Коренната причина за тази кампания е атеистичната и тиранична природа на китайската комунистическа партия, която се страхува от сдружаване на хора, които са извън нейния контрол и които следват идеология различна от тази на партията.

Дзян Дзъмин планира да унищожи Фалун Гонг за три месеца. За целта създава Управление 6-10 с юрисдикция над закона и с пълномощия да използва всякакви методи за преследване и унищожаване на Фалун Гонг.

Държавните медии бълват клевети и лъжи, очернящи Фалун Гонг. Китай изнася лъжовната пропаганда и зад граница, като заблуждава и манипулира чуждестранни медии, правителства и компании.

Методи на преследване

Веднага след 20 юли 1999 г., десетки хиляди последователи са уволнени от работа и са им иззети имущество и финансови средства. Хиляди изчезват в огромната мрежа от затвори след скалъпени, незаконни съдебни процеси.

Най-характерната черта на кампанията срещу Фалун Гонг е употребата на насилие, чиято жестокост надхвърля тази на испанската инквизиция и нацистките концентрационни лагери.

Правозащитни организации са документирали над 100 метода на мъчения и най-малко 63 000 случая на изтезания и сексуални издевателства спрямо последователи на Фалун Гонг в Китай. Към юли 2019 г. са документирани 4316 смъртни случая. Предполага се, че истинският брой на загиналите в преследването е в десетки или дори стотици хиляди.

Друга характеристика на преследването са трудовите лагери. От 200 000 до 1 милион последователи на Фалун Гонг са превърнати в роби и държани в трудови лагери без съд и присъда, към 2014 г.

Там те са принуждавани да работят по 20 часа на ден, за да произвеждат стоки за износ в Европа и САЩ. Всеки отказ или неизпълнение на нормата е последван от побой и изтезания.

Центровете за промиване на съзнанието са друг метод, използван от китайските власти за "трансформиране" на последователите на Фалун Гонг. Жертвите са лишавани от сън и принуждавани денонощно да гледат видеозаписи с клевети за практиката и нейния създател, г-н Ли Хонгджъ. Отказалите да се "трансформират" са инжектирани с психотропни вещества, увреждащи централната нервна система.

Убийства на живи последователи на Фалун Гонг за органи

В държавни китайски болници убиват последователи на Фалун Гонг, с цел да продават органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация, потвърди Международен трибунал на 17 юни 2019 г. в Лондон.

Сърца, бъбреци, черни дробове и очни роговици се продават на платежоспособни чуждестранни пациенти. Периодът на изчакване за органен трансплант в Китай е съкратен до седмици, в сравнение с други държави, където се чака с години. Единственото възможно обяснение за този безпрецедентен феномен е наличието на огромна банка от живи хора, чиито органи се доставят "при поискване".

Отговорни за тези престъпления са партийни държавни служители, лекари, затворническа администрация и военен персонал. Непосредствено след изваждането на органите, жертвите биват кремирани.

Около 1,5 милиона може да са жертвите на насилственото отнемане на органи в Китай в периода 2000-2016 г., посочва докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.) на канадските адвокати Дейвид Килгор и Дейвид Матас и на разследващия журналист Итън Гутман.

Израел, Испания, Италия, Норвегия, Белгия и Тайван вече приеха закони, които ограничават достъпа на своите граждани до присаждане на органи в китайски болници.

Подкрепа в Европа и по света

Европейският парламент прие през 2013 г. и 2016 г. две резолюции, осъждащи насилственото отнемане на органи в Китай от последователи на Фалун Гонг: 2013/2981(RSP), 12/12/2013, WD48, 7/27/2016

Белгийският парламент одобри на 25 април 2019 г. нов законопроект, който ще налага санкции на участници в покупко-продажбата на човешки органи. За виновните се предвижда лишаване от свобода до 20 години и глоба в размер на 1,2 милиона евро (2,3 милиона лева).

Чешкият сенат подкрепи на 20 март 2019 г. проект за изменение на закона за трансплантациите, целящ да забрани на чешките граждани да посещават Китай с цел трансплантация на органи.

Британският депутат Джим Шанън от Консервативната партия призова на 26 март 2019 г. правителството на Обединеното кралство да наложи забрана на трансплантационния туризъм.

Норвегия обнови на 8 юни 2017 г. националния закон за трансплантации, с което ратифицира и приложи Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на човешки органи.

Италианският сенат единодушно прие 4 март 2015 г. законопроект, който наказва със строги санкции всяко лице, което незаконно продава органи от живи хора.

Испания обнови през 2010 г. Наказателния си кодекс, с което инкриминира трафика с човешки органи. До 12 години затвор се предвижда за лица, които насърчават, улесняват, способстват или рекламират търговията с незаконно придобити човешки органи.

Израел прие през 2008 г. закон, който забранява търговията с човешки органи и прекратява финансирането на трансплантации в Китай чрез националната система за здравеопазване.

Сенатът на САЩ прие през 2017 г. резолюция S.Res.220, 07/13/2017, в която осъжда практиката на насилствено отнемане на органи.

Камарата на представителите на САЩ прие през 2016 г. резолюция H.Res. 343, 6/13/2016, в която осъди насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в КНР, включително от последователи на Фалун Гонг.

Американските щати Делауеър, Колорадо, Илинойс, Пенсилвания, Мисури, Минесота, Джорджия, Аризона, Арканзас и Мейн също приеха резолюции, осъждащи насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг в Китай.

Канадският парламент единодушно прие на 30 април 2019 г. законопроект, целящ да ограничи международния трафик на човешки органи.

Австралийският сенат прие единодушно на 21 март 2013 г. предложение за борба с практиката на насилствено отнемане на органи в Китай.

Австралийското здравно министерство премахна през 2006 г. китайски лекари от обучителни програми по трансплантация в болниците "Принц Чарлз" и "Принцеса Александра", и забрани съвместни изследователски програми с Китай в областта на трансплантация на органи.

Тайванският парламент прие на 12 юни 2015 г. поправка в закона за трансплантации на човешки органи, с която инкриминира покупко-продажбата на човешки органи.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies