среща Фалун Гонг Доналд Тръмп САЩ

Последователка на духовния метод Фалун Гонг, преследвана в Китай заради убежденията си, беше сред 27-те жертви на религиозно преследване, които се срещнаха с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом на 17 юли 2019 г.

Преди да избяга в САЩ през 2015 г., 59-годишната Юхуа Джан е многократно задържана и изтезавана в Китай, в продължение на общо седем години и половина. Причината е отказ да се откаже от убежденията си във Фалун Гонг.

Фалун Гонг е традиционна китайска медитативна практика, жестоко преследвана от китайската комунистическа партия от 20 години насам. Стотици хиляди последователи на Фалун Гонг са държани и изтезавани в затвори, трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието, с цел да бъдат принудени да изоставят духовните си убеждения.

Освен с Юхуа Джан, американският президент Доналд Тръмп се срещна с жертви на религиозно преследване от общо 17 държави, включително Китай, Северна Корея, Иран, Пакистан и Мианмар.

За първи път последовател на Фалун Гонг участва в официална среща с президента на САЩ.

По време на срещата, която се проведе в Овалния кабинет на Белия дом, Джан разказа на президента Тръмп за своя съпруг, също последовател на Фалун Гонг, който сега е държан в затвора в Суджоу, провинция Дзянсу.

"Насилственото отнемане на органи продължава да съществува, трябва да предприемем мерки", каза Джан. "Само думи не са достатъчни."

Джан сподели историята на друг свой съмишленик, държан в същия затвор и починал ден след освобождаването си.

"Всички вие сте страдали неимоверно заради убежденията си", заяви президентът Тръмп по време на срещата. "Всички вие сте свидетели колко важно е да се насърчават религиозните свободи по света."

Участниците в срещата бяха в американската столица Вашингтон за световен форум за насърчаване на религиозните свободи, организиран от Държавния департамент на САЩ между 16 и 18 юли.

По време на форума, който е най-голямото в света събитие за защита на религиозните свободи, посланикът на САЩ по въпросите на международните религиозни свободи, Самюъл Браунбек, каза, че администрацията на президента скоро ще обяви "допълнителни мерки" за насърчаване на религиозните свободи. Мерките бяха засегнати в речите на държавния секретар Майк Помпео и вицепрезидента Майк Пенс.

Търсене на справедливост

По време на срещата в Белия дом, Юхуа Джан, бивш професор в университета в Нандзин, разказа как е била жестоко изтезавана в родината си: удряна с електрошок, лишавана от сън, насилствено инжектирана с неизвестни лекарства и принуждавана да тича под палещото слънце в продължение на часове.

Юхуа Джан разказа също и за съпруга си: Джъню Ма, инженер по професия, в момента излежаващ тригодишна присъда в затвора в Суджоу, провинция Дзянсу. Осъден за изпращане на писма до китайското правителство, в които призовава лидерите на страната да сложат край на преследването на Фалун Гонг. Юхуа Джан няма информация за съпруга си от деня на произнасяне на присъдата му през 2017 г.

"Денонощно се тревожа за съпруга си", каза Джан. "Може да са го изтезавали до смърт, като хиляди други последователи на Фалун Гонг.

Може да са го убили за органи, като неизвестен брой последователи на Фалун Гонг."

Юхуа Джан визира твърденията, че китайският режим убива последователи на Фалун Гонг, за да продава органите им на заможни пациенти нуждаещи се от трансплантация. Тези твърдения бяха потвърдени за първи път през 2006 г. в експертен доклад, който разкри масови злоупотреби с органи от затворници в Китай.

През юни 2019 г., международен трибунал в Лондон потвърди твърденията след едногодишно разследване. Трибуналът установи, че в Китай от години се извършва насилствено отнемане на органи "в огромен мащаб", и продължава и днес. Заключителният доклад на трибунала посочи също, че последователи на Фалун Гонг са най-вероятният източник на тези органи.

Откакто пристига в САЩ, Юхуа Джан се бори неуморно за освобождаването на съпруга си. Тя призова правителството на САЩ да наложи санкции по закона Магнитски, спрямо всички китайски държавни лица, наредили или участвали в задържане, изтезания и убийства на последователи на Фалун Гонг.

Много от виновниците за тези престъпления продължават да действат в Китай, награждавани са и повишавани в длъжност, за приноса си в преследването на Фалун Гонг, добави Юхуа Джан.

"Надявам се, че правителството на САЩ, международните медии и правозащитните организации ще помогнат за освобождаването на моя съпруг и на стотиците хиляди невинни, лишени от свобода последователи на Фалун Гонг."

Източник: https://www.theepochtimes.com/trump-meets-with-falun-gong-practitioner-other-survivors-of-religious-persecution_3006607.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies