държавен секретар САЩ Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви на 21 юни 2019 г. годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за международните религиозни свободи. Помпео строго разкритикува Китай за "шокиращите нарушения на религиозните свободи".

"Още от създаването си, китайската комунистическа партия е изключително враждебно настроена към всички религиозни вярвания.

"В Китай, интензивното преследване на последователи на Фалун Гонг, християни и тибетски монаси се е превърнало в стандарт", коментира Помпео и допълни, че Държавният департамент ще добави в доклада нарушенията срещу уйгурското мюсюлманско малцинство в северозападния автономен регион Синдзян.

По данни на ООН, над един милион уйгури и членове на други малцинства са държани в концентрационни лагери, където са принуждавани да се отрекат от вярата си.

Потърпевшите не могат сами да дадат гласност на своето положение.

"Историята няма да остане безмълвна за тези жестокости, но е необходимо ние, които сме свободни, да ги документираме", заяви Помпео.

Не се случва често висш американски политик открито да се обръща към Китай по повод продължаващото вече 20 години преследване на Фалун Гонг.

Фалун Гонг (Фалун Дафа) е духовна дисциплина за усъвършенстване на съзнанието и тялото, основана на универсалните морални принципи Истинност, Доброта, Търпение. Последователите ѝ са подложени на преследване от 20 юли 1999 г. насам: държани са в затвори, центрове за промиване на съзнанието, трудови лагери и други институции за лишаване от свобода, където често са изтезавани.

200 милиона религиозни последователи в Китай

В доклада на Държавния департамент се посочва, че макар религиозните свободи да са част от конституцията на Китай, защитата на тези права не е дефинирана, и това дава възможност на комунистическия режим да забранява религиозни дейности и да ограничава свободите на вярващите, когато те са възприемани като заплаха за контрола на партията.

"Партията изисква да бъде единственият бог", коментира Помпео.

Само пет религиозни организации в Китай имат одобрението на държавата официално да провеждат религиозни служби под стриктния контрол на партията. Това принуждава много хора, които отказват да се подчинят на нейната идеология, да се укриват.

Американски политици и неправителствени организации многократно алармират за преследването на 200 милиона религиозни последователи в Китай.

Властите държат жители на Синдзян в концентрационни лагери, "предназначени да претопят културата, идентичността и вярата", заяви посланикът на САЩ по въпросите на международните религиозни свободи, Самюъл Браунбек, по време на пресконференцията за представянето на доклада.

Китайският режим иска да пречупи мюсюлманската вяра, като принуждава затворниците да ядат свинско месо и им забранява да постят по време на Рамадан.

Китайският режим използва огромна мрежа от камери за наблюдение, да следи в реално време всяко движение на своите граждани.

В будистките манастири в Тибет демонстративно са издигани червени партийни знамена и потрети на комунистически лидери. Според доклада, през последното десетилетие, над 150 тибетци са се самозапалили в знак на протест срещу потъпкването на техните религиозни практики и култура.

Членове на християнски църкви се заплашени от арести, властите разрушават храмове. Властите изискват от църковните управи да инсталират камери за наблюдение и принуждават членове на домашни християнски църкви да подписват документи, че се отказват от вярата си.

"Китай е обявил война на вярата", обобщи Браунбек.

Практиката Фалун Гонг е официално представена в Китай през 1992 г. Към 1999 г., броят на нейните симпатизанти нараства до 70-100 милиона души. Властите в Пекин възприемат популярността на Фалун Гонг като заплаха и започват преследване, причинило смъртта на хиляди души.

През 2016 г. докладът "Кървава реколта/Клането Актуализация" на номинирания за Нобеловата награда за мир журналист Итън Гутман, бившия канадски държавен секретар Дейвид Килгор и правозащитния адвокат Дейвид Матас, разкри, че в Китай ежегодно се извършват между 60 до 90 000 операции за трансплантации на органи. Това далеч надхвърля публикувания от китайския режим брой, основан на "доброволната система за донори на органи".

"Насилственото отнемане на органи трябва да шокира съзнанието на всеки", каза Браунбек.

Твърд ангажимент

Браунбек и Помпео бяха единодушни, че насърчаването и защитата на религиозните свободи са належащи повече от всякога.

"Няма да спрем до падането на желязната завеса на религиозните свободи и докато правителствата по света не престанат да държат и изтезават хора заради принадлежност към определена вяра или асоцииране с нея", заяви Браунбек.

Помпео добави, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще направи популяризирането на религиозните свободи приоритет на външнополитическата си програма и ще продължи да бъде лидер в областта на религиозните свободи.

"На всички онези, които не зачитат религиозните свободи, ще кажа следното: САЩ ви наблюдават и ще ви бъде потърсена отговорност", предупреди Помпео.

"Америка има отговорността да се застъпва за духовната вяра на всяка нация."

Източник: https://www.theepochtimes.com/pompeo-condemns-atrocities-in-china-vows-to-safeguard-international-religious-rights_2973712.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies