Канада дипломат

"Шен Юн" се оказа "незабравим спектакъл" за Светлана Стойчева, представител на консулската служба на България в Канада.

Стойчева посети вечерното представление на "Шен Юн" на 10 януари в "Плас дез Ар" (Place Des Arts) в Монреал, най-големият град в канадската провинция Квебек.

"Нямам думи", каза дипломатът. "Беше величествено... наистина ще остане в съзнанието ми завинаги."

Стойчева е първи секретар в дипломатическата мисия на българското посолство в канадската столица Отава. Тя е също бивш шарже д'афер в българското генерално консулство на България в Ню Йорк.

Танците на "Шен Юн", основани на древни истории, са много ефективен начин за споделяне на традиционните китайски ценности и за запазване на културата, смята Стойчева.

"За всеки в публиката е приключение да види какво са преживявали хората в древността, какъв е бил животът им", отбеляза българският дипломат. "Илюстрирането на тези неща посредством музика и танц е прекрасно."

Стойчева също коментира историите и легендите, представени в шоуто. Те обхващат петхилядолетната китайска култура и стигат чак до наши дни.

"За мен беше особено интересна комбинацията между минало и настояще. Усетих това много добре по време на представлението – как нещата са се променяли през годините."

Стойчева също изрази гордостта си от факта, че нейният приятел и сънародник Кирил Търпов дирижира оркестъра на "Шен Юн".

Комбинацията от традиционни китайски музикални инструменти със западна филхармония прави оркестъра на "Шен Юн" уникален по рода си в цял свят.

"Мисля, че Търпов се справя чудесно", каза Стойчева и отбеляза, че е невиждано предизвикателство смесването на двата типа музикални инструменти. "Ще го попитам как успява с тази трудна задача."

"Шен Юн“ е базирана в Ню Йорк световноизвестна компания за класически китайски музика и танц. От създаването си през 2006 г., "Шен Юн" се стреми да възроди предадената от хилядолетия традиционна китайска култура, с помощта на сценичното изкуство.

Стойчева сподели, че е била смаяна от стотиците ръчно изработени костюми в представлението на "Шен Юн".

"Наистина съм впечатлена. Изумена съм да видя всички тези костюми, всички цветове", каза тя и добави, че "танцьорите са удивителни".

Интерактивните видеостени, които показват сцени и пейзажи от разнообразните региони на Китай, също впечатлили Стойчева.

"Мултимедийните екрани на сцената са изключително иновативни и ефектни."

"Разбираш историите, можеш да си ги представиш, дори никога преди това да не си ги чувал... беше прекрасно."

Стойчева сподели, че започнала да промотира шоуто в социалните мрежи още преди да е напуснала театъра, и каза, че всеки трябва да види шоуто на "Шен Юн".

"Истински се надявам, че много хора ще имат възможността да го гледат."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies