китайци народ Китай

Администрацията на правителството на САЩ обяви на 7 октомври 2019 г., че включва в забранителния си списък още 28 китайски технологични компании, поради ролята им в масирани китайски кампании за потискане на човешките права.

Включването в списъка блокира достъпа на тези компании до американски софтуер, хардуер, технологии и продукти. За тези компании има данни, че разработват технологии подпомагащи преследването на малцинствени групи като уйгурите в автономния район Синдзян и други.

Сред добавените в черния списък на САЩ китайски компании са Hikvision и Dahua Technology: едни от най-големите разработчици на софтуер за видеонаблюдение и лицево разпознаване.

Hikvision е публична компания, основана 2001 г., 41 процента от чиято собственост е на китайското правителство. Dahua Technology е подложена на масирана DDoS атака през 2016 г. Тогава около 1 милион от камерите на компанията бяха заразени с вируса BASHLITE. Този вирус позволява "на всеки да поеме пълен контрол над камерите", като въведе случайно потребителско име с много символи.

През 2017 г., разработчик, работещ за компания от списъка Fortune 500 установи, че на много от камерите на Dahua Technology е активиран backdoor софтуер и данните се изпращат до Китай през защитните стени на компаниите. Този backdoor софтуер позволява на неоторизирани лица да свалят базата данни на устройствата на Dahua и да получат достъп.

В забранителния списък попадат също добре финансирани стартъп компании, работещи в сферата на изкуствения интелект, компании за гласово разпознаване и обработка на данни. Китайското правителство използва всички тези технологии заедно, за да разработва високотехнологични продукти за следене на хора и потискане на човешки права. Китай също така се опитва да бъде глобален износител на технологии за видеонаблюдение и лицево разпознаване. Забраните за достъп до американски технологии ще затруднят амбициите на Китай и ще предпазят други държави от въвеждане на подобни технологии за следене на гражданите им.

Санкциите срещу китайски хайтек компании са поредна стъпка в усилията на американския президент Доналд Тръмп за спиране на религиозното преследване по света.

По време на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, която се проведе на 24 септември в Ню Йорк, Тръмп призова световните лидери да освободят всички затворници на съвестта.

Миналия юли, Тръмп се срещна с 27 жертви на религиозно преследване, включително с представител на Фалун Гонг. През август същото направи вицепрезидентът Майк Пенс.

Неотдавна Държавният департамент на САЩ поиска списък с имената на китайски партийци, участвали в преследването на Фалун Гонг, и пое ангажимент да им наложи санкции по закона Магнитски и Инициативата за възстановяване на активите на клептокрацията.

Пълен списък с 28-те компании, включени в забранителния списък на САЩ.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies