държавен секретар САЩ Майк Помпео

Визови ограничения за китайски държавни и партийни служители, въвлечени в преследване на уйгури, казаци и членове на други мюсюлмански малцинствени групи в автономния район Синдзян в Китай, обяви държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, в изявление от 8 октомври 2019 г.

"Китайското правителство е инициирало срещу уйгури, етнически казаци, киргизи и други мюсюлмански малцинствени групи в автономния район Синдзян, силно репресивна кампания, която включва масови задържания в лагери за интерниране; повсеместно, високотехнологично наблюдение; драконовски контрол върху изразяването на културната и религиозната идентичност; и принуждаване на отделни лица да се върнат от чужбина обратно в Китай, с риск за живота им", писа Помпео.

Освен служители на китайското правителство и китайската комунистическа партия, за които се вярва, че са отговорни за или въвлечени в задържане на членове на мюсюлмански малцинствени групи в Китай, визовите санкции може да засегнат и техните семейства.

Американският държавен секретар призова Китайската Народна Република незабавно да прекрати репресивната си кампания в Синдзян и да освободи всички задържани.

Тази стъпка идва само ден, след като САЩ добавиха нови 28 китайски високотехнологични компании в черен списък, заради ролята им в масирани кампании за потискане на човешките права.

По време на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, която се проведе на 24 септември в Ню Йорк, американският президент Доналд Тръмп призова световните лидери да спрат религиозното преследване и да освободят всички затворници на съвестта.

Миналия юли, Тръмп се срещна с 27 жертви на религиозно преследване, включително с представител на Фалун Гонг. През август същото направи вицепрезидентът Майк Пенс.

Неотдавна Държавният департамент на САЩ поиска списък с имената на китайски партийци, участвали в преследването на Фалун Гонг, и пое ангажимент да им наложи санкции по закона Магнитски и Инициативата за възстановяване на активите на клептокрацията.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies