Епок Таймс Епохални Времена

Американските NBC и MSNBC обвиниха миналия август медията "Епок Таймс", че е финансирана от духовната практика Фалун Гонг с цел да свали китайската комунистическа партия, че за шест месеца е похарчила 1,5 милиона щатски долара за реклами в подкрепа на Доналд Тръмп, че поддържа традиционализма и че разпространява конспиративни теории.

Какво се крие зад тази масирана атака и каква роля играе тя в условията на продължаващото жестоко преследване на Фалун Гонг от китайската комунистическа партия?

В унисон с пропагандата от Пекин

Медийната група "Епок Таймс" е основана в САЩ през 2000 г. от последователи на Фалун Гонг с цел да отговори на преследването на Фалун Гонг и нарушенията на човешките права в Китай. Идеята на основателите е да предоставят на хората в Китай и чужбина истинна информация, нецензурирана от китайската комунистическа партия.

Ето как "Епок Таймс" описват своята журналистика:

"Ние сме извън влиянието на кое да е правителство, корпорация или политическа партия, и това ни прави различни от останалите медийни организации. Целта ни е да предоставим на нашите читатели точна информация, за да могат да формират собствено мнение по най-важните теми на нашето време. Нашите принципи са истина и традиция. Репортажите ни отразяват най-доброто от човечеството, ценните уроци от историята и традициите, които са полезни за обществото."

"Епок Таймс" се публикува в печатна и онлайн форма на 21 езика в 35 държави.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционен метод за самоусъвършенстване с морални учения и медитативни упражнения. Представен в Китай през 1992 г. от г-н Ли Хонгджъ. В края на 90-те години на 20-и век има над 70 милиона последователи, по данни на китайското правителство. От 1999 г. насам симпатизантите на Фалун Гонг са преследвани от китайската комунистическа партия.

В своя репортаж обаче NBC споменават бегло преследването, арестите и изтезанията на последователи на Фалун Гонг в Китай.

Не говорят за превърналото се в доходоносен бизнес за китайското правителство насилствено отнемане на органи от Фалун Гонг, уйгури, тибетци и домашни християни. Нито как редица държави промениха законодателството си след разкритията на този нов вид геноцид, извършван масово в държавни китайски болници.

Също представят Фалун Гонг като група с политически амбиции и конспиративна мисия, въпреки изрично аполитичния характер на практиката и факта, че цялата информация за нея е свободно и безплатно достъпна в интернет.

Не става ясно защо от NBC и MSNBC не са потърсили становище от Фалун Гонг, а единствено цитират източници на китайското правителство.

"Това означава само едно: че репортерите на тези медии считат китайския комунистически режим, избил десетки милиона души и продължаващ да избива милиони уйгури, християни и Фалун Гонг, за надежден източник. Междувременно, институции като Американския конгрес, Амнести Интернешънъл, Фрийдъм Хаус и Информационния център на Фалун Дафа не са цитирани или дори споменати", посочи в отворено писмо до NBC Ливай Броуди, изпълнителен директор на световния Информационен център на Фалун Дафа.

Според Броуди, репортажите на NBC и MSNBC са "безотговорно повтаряне" на китайската комунистическа пропаганда, която през последните 20 години служи за оправдание за убийствата на хиляди невинни хора. Също репортажите "подпомагат преследването".

Това потвърди и Стивън Грегъри, издател на "Епок Таймс" в материал, публикуван от "Уолстрийт Джърнъл" от 27 август 2019 г.

"Атаката на NBC срещу 'Епок Таймс' е в унисон с пропагандата на Пекин, целяща да очерни Фалун Гонг."

Освен в подпомагане на нарушения на човешките права, NBC и MSNBC се оказват замесени и в подкопаване на свободата на медиите в САЩ.

"Не казвам, че NBC и MSNBC са заговорничили с китайската комунистическа партия за премахване на 'Епок Таймс'; партията действа много по-фино. Но със сигурност партията работи усилено да влияе на медиите в САЩ, да разпространява дезинформация и да подкопава свободата на медиите в страната", заяви Грегъри в студиото на предаването "Американски лидери на мисълта", продукция на "Епок Таймс.

Атака срещу конкурентна медия

Освен очевидна намеса от Пекин, нелоялните нападки на NBC срещу конкурентна медия може да се дължат на факта, че американският президент Доналд Тръмп многократно нарече NBC "фалшива медия" и "по-лоша от CNN", и разпространява в социалните мрежи статии на "Епок Таймс".

Друга причина е може би фактът, че "Епок Таймс" е една от най-бързо разрастващите се медии в САЩ.

По данни на самите NBC, "през април, в разгара на най-скъпия за рекламиране сезон, медийната група 'Епок Таймс', включваща изданието 'Епок Таймс' и онлайн телевизията 'Ню Тан Дайнасти' (NTD), имат общо 3 милиарда гледания във Фейсбук, Ютюб и Туитър, и така се класират на 11-о място сред всички създатели на видео съдържание, и изпреварват всеки друг традиционен издател на новини, по данни на аналитичната компания за социални медии Tubular".

Относно заклеймяването на рекламите на "Епок Таймс" като про-Тръмп такива, анализ от 4 октомври 2019 г. на разследващата организация Capital Research Center (CRC), разкри, че твърдението на NBC за тези реклами е невярно и дори двулично. Според CRC, "Епок Таймс" е следвала практики, обичайни за медиите, желаещи да привлекат допълнителни абонати. Подобни практики са ползвани също от медии като "Ню Йорк Таймс" и от самите NBC.

Не на последно място, в светлината на предстоящите президентски избори в САЩ, всички открито анти-Тръмп медии — каквато е NBC — се надпреварват в публикуването на спекулативни и сензационни новини, които обслужват интересите на определени политически партии и промиват съзнанието на потенциалните гласоподаватели.

В свят, където медиите са ръководен фактор за манипулиране на общественото мнение и насаждането на политически платформи, конкуренцията и методите за нейното елиминиране се оказват безмилостни. Затова ролята на медии като "Епок Таймс", поддържащи обективната и истинна журналистика и традиционни ценности, се оказва още по-решаваща.

"Ако успеят да заглушат нас от 'Епок Таймс', тогава каузата за свободата на медиите в САЩ е изгубена", каза Грегъри в предаването "Американски лидери на мисълта".

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies