търсене Гугъл Google search Фалун Гонг Китай

При изписване в американския Google на името "Фалун Гонг" на китайски език ("法輪功"), топ резултатите водят към контролирани от китайската комунистическа партия уебсайтове. Същото се забелязва в търсачки като Bing, Yahoo, Ask и Duckduckgo. Това разкри Информационният център на Фалун Дафа (ИЦФД) в Ню Йорк, САЩ, в бюлетин от 25 октомври 2019 г.

В бюлетина се казва още, че Google в САЩ индексира високо уебсайтове на китайското правителство като надежден източник на информация за Фалун Гонг.

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е метод за усъвършенстване на духа и тялото, преследван от китайската комунистическа партия от 1999 г. Причина за преследването е огромният брой симпатизанти по онова време (70-100 милиона души) и идеологическият конфликт между атеизма на партията и духовността на Фалун Гонг.

Непосредствено под топ резултатите в американския Google често се появява секцията "Хората също питат". Там обикновено се изброяват най-честите въпроси по темата и това, което търсачката отчита като техни най-надеждни отговори. С други думи, отговорите са информация от уебсайтове, считани от Google за най-компетентни по съответната тема.

Когато изпишете името "Фалун Гонг" на латиница ("Falun Gong"), Google в САЩ предлага въпроса "Будистка практика ли е Фалун Гонг?", а отговорът ви отвежда на уебсайт на китайското правителство, изпълнен с китайска комунистическа пропаганда, която напада медитативния метод.

"Това е като да насочиш потребителите към неонацистки уебсайт, за да научат повече за юдаизма", каза Ърпин Джан, говорител на ИЦФД в САЩ. "Означава ли това, че Google смята китайския режим за най-вещ по темата за Фалун Гонг и религията?"

"Повдигнали сме въпроса към Google преди няколко седмици, но засега нямаме отговор", добави Джан.

 


 

Този уебсайт използва cookies