Затворени компании

Нарастващ брой производители на оборудване в Китай са обявили банкрут, затворили офиси или са напуснали страната през втората половина на 2014 г., твърдят държавни медии. Китай губи славата на „световна фабрика“ в условията на спад в промишлеността.

Два големи производители в град Суджоу в югоизточната провинция Дзянсу се сгромолясаха миналия декември, съобщи Китайското национално радио. Това са компании произвеждащи стоки, които впоследствие се продават под друга марка.

Юнайтед Уин Текнолоджи Лимитед (United Win Technology Limited) със собственици от Тайван, обяви банкрут на 5 декември в Суджоу. По време на своя разцвет компанията имала над 20 000 служители. По времето на обявяване на несъстоятелност във фирмата работели само 3 000 души. Компанията произвеждала за Епъл Инкорпорейтед (Apple Inc.), а по-късно за китайския производител на смарт телефони Сяоми (Xiaomi) в продължение на няколко години.

Силитек Текнолоджи (Silitech Technology), друга компания с тайванско участие от Суджоу, затворила врати на 28 ноември 2014 г., освобождавайки повечето си служители. Някога работодател на над 10 000 души, фирмата произвеждала главно мобилни телефони за Нокия (Nokia). С нарастване популярността на мобилните телефони със сензорни екрани (тъч скрийн), фирмата постепенно била изместена от пазара.

Джаосин Комюникейшънс Индъстриъл Къмпани (Zhaoxin Communications Industrial Co.), компания за изследване, разработка и производство на клетъчни телефони в град Дунгуан, в южната китайска провинция Гуандун, не само фалирала, но управителят ѝ направил опит за самоубийство. На 4 януари, високопоставен служител на Джаосин Комюникейшънс потвърдил опит за самоубийство на управителя Гао Мин, съобщи изданието Садърн Метрополитан Дейли (Southern Metropolitan Daily).

„Както знаете, под въздействието на цялостната икономическа конюнктура, много фирми в делтата на Перлената река са задлъжнели и не разполагат с ликвидни средства“, споделя анонимният високопоставен служител.

Най-малко трима производители на таблети и компютри в град Шънджън, провинция Гуандун, са обявили банкрут през втората половина на 2014 г., включително Кийн Хай Текнолоджи (Keen High Technology), известна с висококачествената си продукция.

Само през миналия октомври, над 10 големи производители на обувки в Дунгуан също са спрели дейността си, според държавни медии. Анализатори в индустрията пресмятат, че най-малко 100 големи фабрики ще банкрутират или ще приключат дейност до китайската Нова година през февруари, докладва държавната медия Чайна Таймс (China Times).

Лян Джънпън, китайски експерт в областта на компютърната промишленост и потребителската електроника, дава три обяснения за банкрутите на производители на оборудване.

„Първо, банкрутът или финансовата загуба на клиенти, които се намират по-натам в логистичния процес, влияят зле на капиталовата верига. Второ, главни акционери в компании производителки на оборудване стават жертва на финансовата криза и са принудени да изтеглят инвестиции. Трето, остарелите технологии на тези компании не успяват да следват трендовете на пазара.“

По-високите разходи за работна ръка „изяждат“ конкурентното предимство и играят решаваща роля в банкрутите на много производители. Професор Франк Тиен Сие от департамента за бизнес в университета в Северна Каролина, САЩ, сподели пред Епок Таймс, че „цената на труда в Китай нараства заради инфлацията“, а това на свой ред води до банкрут на много производители, оттегляне на чуждестранни инвестиции и висока безработица.

Много от фирмените банкрути предизвикаха масови протести на уволнени служители, призоваващи за изплащане на забавени заплати и бонуси.

„В резултат на внезапни банкрути, на пазара на труда има огромен брой хора. Много е трудно проблемът с безработицата да бъде решен за кратък период от време“, казва държавен служител от Суджоу пред Чайна Таймс.

Икономистът Рой Чун Лий разкри пред Дойче Веле (Deutsche Welle) миналия октомври, че Китай вече не е фабриката на света. Много тайвански компании са изтеглили инвестициите си от Китай, а редица чуждестранни фирми, включително от Европа, ще последват този пример заради нарастващата цена на труда в Китай, смята Лий.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies