новини коронавирус трансплантация Китай

Китай е извършил първата белодробна трансплантация на пациент, заразен с коронавируса. Това съобщи пекинският държавен вестник "Пекин Дейли" на 1 март 2020 г., цитиран от международната медия "Епок Таймс". Експерти смятат, че органите може да са отнети насилствено от затворници на съвестта.

В продължение на пет часа, топ китайският хирург Чън Дзиню оперирал 59-годишен пациент с COVID-19 в град Уси, източната провинция Дзянсу. След първи симптоми на 23 януари, интубиране на 7 февруари и екстракорпорална мембранна оксигенация на 22 февруари заради усложнения, тестът за коронавируса станал отрицателен, но белите дробове на болния били необратимо увредени. Затова прибегнали до трансплантация.

Органите за операцията били дарени от пациент в мозъчна смърт и транспортирани седем часа от друга провинция с високоскоростен влак, твърди вестникът. Но хирургът не потвърждава, че коронавирусът е изчезнал. Той все пак предлага китайското правителство да започне да провежда белодробни трансплантациии на "сравнително млади пациенти с COVID-19 в критично състояние".

На 1 март е извършена втора белодробна трансплантация на 66-годишна жена с коронавирус в Китай. Органите били доставени със самолет от провинция Хунан. Донорът отново бил пациент в мозъчна смърт.

Според експерти, белодробната трансплантация не може да елиминира коронавируса; тя помага само при увреждания на органите - които принципно не са толкова тежки при COVID-19. Нещо повече, трансплантацията може да се окаже животозастрашаваща, тъй като тялото се бори да отхвърли новоприсадените органи и инфекцията може да се влоши.

Произходът на органите в тези операции е още по-съмнителен.

"Има вероятност органите да са насилствено отнети от затворници. Тази вероятност е още по-висока, предвид бързата им доставка", казва д-р Торстен Трей, изпълнителен директор на "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH), пред "Епок Таймс".

През последното десетилетие, нарастващ брой данни потвърждават, че китайското правителство убива затворници на съвестта, повечето от които последователи на духовното движение Фалун Гонг, с цел да продава органите им на пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционна практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото, с принципи Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения. Популярна в над 100 страни по света, включително в България.

Според Чън, хирурга в първата операция, неговият екип извършва белодробна трансплантация всеки два-три дена. Това не може да бъде реализирано с доброволни донори, предвид минималния брой доброволно дарени органи в страната заради културни причини, и твърдението на Пекин, че не ползва органи от осъдени на смърт затворници от 2015 г. насам.

А според Итън Гутман, анализатор по темата, новината за белодробните трансплантации е по-скоро опит за реклама.

"Тези трансплантации, извършени за рекордно кратко време, предполагат, че Китай е отворен за бизнес", каза Гутман пред "Епок Таймс", и отбеляза, че трансплантационната индустрия в Китай може да е пострадала от началото на епидемията с коронавирус.

За повече информация: Георги Плешков, член на "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH), тел. +359888576675

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies