Епок Таймс коронавирус Китай

През последните седмици на 2019 г., в централнокитайския град Ухан избухна епидемия с нов коронавирус. Докато светът приветстваше новото десетилетие, китайската комунистическа партия (ККП) се опита да прикрие информацията за надигащата се криза, докато тя повече не можеше да бъде скрита.

Почти два месеца след като властите в континентален Китай признаха наличието на епидемия и съществуването на заразния вирус, кризата се разпростря по целия свят и предизвика епидемия в редица региони. Заразените извън границите на Китай сега са десетки хиляди, а жертвите хиляди. Фондовите борси се сриват, а експерти предричат икономическа рецесия.

Разнообразни фактори улесняват бързото разпространение на коронавируса с официално название SARS-CoV-2, а болестта, която той причинява, носи името COVID-19. Глобализацията постави световното население в по-близък контакт, увеличавайки рисковете от пандемия.
Все пак най-силно засегнатите райони извън Китай имат нещо общо: близки и печеливши отношения с комунистическия режим в Пекин.

Здравна криза, политическа опасност

Под политическо или икономическо давление от Китайската Народна Република (КНР), някои чуждестранни институции и политици, включително международни организации, са повлияни до степен да заемат страната на ККП, и така осигуряват удобство за пагубната комунистическа система и затварят очи за нечуваните престъпления на китайските власти.

През последните десетилетия, КНР разшири в значителна степен своето икономическо и геополитическо влияние. Заблуждавайки света с историята за "мирния възход на Китай", комунистическият режим примамва международни компании да инвестират в бързоразвиващия се китайски пазар.

Но ККП никога не е изоставяла идеологическите си принципи за класова борба и тоталитарен контрол. Тридесет години след кръвопролитията на студенти на площад "Тиенанмън", 20 години от започване през 1999 г. на преследването на духовната практика Фалун Гонг и в условията на продължаващи системни репресии на хора с всякаква вяра и независима мисъл, състоянието на човешките права в КНР само се влошава.

Истинската същност на ККП и комунизма отдавна е известна на читателите на "Епок Таймс". Преди 15 години, "Епок Таймс" публикува серията уводни статии "Девет коментара за комунистическата партия", с което провокира в Китай народно движение за отхвърляне на комунизма. От 2004 г. насам, над 350 милиона души са скъсали връзки с партията и нейните младежки организации.

В светлината на похитената от ККП геополитическа обстановка днес, географското разпределение на това, което Световната здравна организация (СЗО) сега нарича пандемия с коронавирус, разкрива върховната опасност, грозяща онези, които се съюзяват с призрака на комунизма.

Извън Китай, разпространението на COVID-19 е най-сериозно в Италия, Иран, Южна Корея и Япония. Не всички тези страни се намират близо до Китай, но всички имат значителни интереси в КНР.

Италия, най-силно засегнатата страна извън Китай от 10 март насам, е първата (и единствена) държава-членка на Г-7, подписала инициативата "Един пояс, един път". В опит да закрепи отслабналата си икономика, Италия също се опита да спечели китайския пазар, като продава там луксозните си стоки.

С избухването на епидемията, довела до поставяне на страната под карантина, горните икономически планове са замразени.

Италия също е подписала с Китай спогодби за побратимени градове, измежду които Милано, Венеция и Бергамо. Това са районите, най-силно ударени от вируса.

В Близкия Изток, Иран е с най-голям брой инфектирани граждани, особено правителствени служители.

Иранският режим поддържа цялостно стратегическо партньорство с Китай от 2016 г. насам, а връзките с Пекин установява години по-рано. В нарушение на международните санкции, Иран внася ембарго стоки от Китай и продължава да продава петрол на КНР. Ислямската република позволява полети от и до четири големи китайски града до края на февруари.

Кадри, заснети от ирански граждани на място, напомнят трагедията, разиграла се в Ухан: претоварен медицински персонал, отчаяни пациенти и чували за трупове, осеяли болничните подове.

И докато официалните цифри, оповестени от иранските власти, показват смъртни случаи и потвърден брой заразени, по-малки от тези в Италия, е вероятно мащабът на епидемията да е силно подценен. Преглед на наличните данни от епидемиолог, цитиран от "Вашингтон Поуст" на 5 март, предполага, че истинският брой на заразени в Иран може да достига 28 000, близо пет пъти по-голям от официално докладвания.

В Южна Корея, обществеността става все по-критична към президента Мун Дже-Ин заради отказа му да забрани достъпа на китайски туристи като цяло, вместо което е забранил достъпа само на неотдавна пътували до провинция Хубей, епицентърът на епидемията в Китай.

Над 1,4 милиона души са подписали петиция до Синята къща, призовавайки за импийчмънт на Мун. Текстът на петицията гласи: "След като станахме свидетели на реакцията на Мун Дже-Ин на новата епидемия, чувстваме, че той е президент по-скоро на Китай, отколкото на Корея."

Исторически уроци

Въпреки близостта и мащабните бизнес отношения с континентален Китай, Тайван има сравнително малко случаи на заразени с коронавируса.

На 26 януари, университетът "Джон Хопкинс" оцени Тайван като държава с втори най-висок риск за епидемия извън Китай. Но солидните предпазни мерки се оказаха ефективни.

Тайвански държавни служители започнаха да се качват на борда на самолети и да инспектират пътници още на 31 декември 2019 г., веднага след като властите в Ухан потвърдиха избухването на епидемията. В началото на февруари, Тайван забрани достъпа на чужденци, пътували до КНР. От 10 март насам, в Тайван има 47 потвърдени случая. Самоуправляващият се остров е пример за епидемиологичен контрол, въпреки неколкократните откази да го направят член на приятелски настроената към ККП, СЗО.

Китайският анализатор Хън Хъ казва, че Тайван има ясно разбиране за комунистическия режим и може би е единствената страна, научила уроците от избухването на ТОРС през 2003 г., също започнало от Китай.

В Хонконг, където милиони граждани се обявяват срещу погазването от страна на Пекин на свободите и върховенството на закона в града от миналата година насам, епидемията по подобен начин е потушена.

Затова пък Япония, макар и не геостратегически партньор на КНР, поставя печалбата над благоразумието. С милиони китайци, пътуващи до Япония за покупки и туризъм всяка година, страната се забави със затварянето на границата за пристигащите от континентален Китай. Япония е една от първите държави с регистрирани случаи извън Китай, с над 1000 заразени.

Неотдавна, ККП се опита да изобрази драконовските мерки за справяне с епидемията с коронавирус като триумф за авторитарния режим на партията. Но китайските исторически хроники действат отрезвително. През вековете, чуми и други бедствия са предвещавали падането на имперските династии.

Ако се поучим от древните китайски учени, които възприемали историята като огледало, става ясно, че пандемията с коронавируса е свързана с ККП и нейните 70 години жестоко управление. Днес светът е взаимносвързана общност. Всяка страна, общност или организация, която поддържа твърде тесни връзки с ККП и се поддава на нейните заблуди, ще вкуси горчивите плодове от това си действие.

Източник: https://www.theepochtimes.com/where-ties-with-communist-china-are-close-the-coronavirus-follows_3268389.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies